Bale kihagyta, Pátkai bevágta: mienk a három pont

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.11. 20:31
Pátkai Máté találatával legyőzte Walest a magyar válogatott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében. sorozatát.
Pátkai Máté ismét eldöntötte (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Pátkai Máté ismét eldöntötte (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

EB 2020, SELEJTEZŐ
E-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország–Wales 1–0 (0–0)
Budapest,
Groupama Aréna. Vezette: Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (M. Smith, 84.) – T. Lawrence (Vokes, 79.), Brooks (H. Wilson, 73.), D. James – Bale. Szövetségi kapitány: Ryan Giggs
Gólszerző: Pátkai (80.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Görögország (2–1), Észtország (2–0), Finnország (2–0), Horvátország (2–1) – amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, a magyar válogatott mindegyik hazai mérkőzését megnyerte.

Mondani sem kell, kedd este a Groupama Arénába úgy érkeztek a szurkolók ezrei (és ültek le a tévé elé több százezren), hogy abban bíztak: folytatódik az olasz szakember parádés sorozata. Más kérdés, mint ahogy arról a szurkolók minden bizonnyal értesültek, a szakmai stáb vezetője ezúttal nem ülhetett a kispadra, miután Azerbajdzsánban a 3–1-re megnyert mérkőzésen a holland játékvezető elküldte őt a kispadtól. Más kérdés, hogy e tekintetben is lehetett tapasztalatuk a nemzeti csapat irányítóinak, hiszen a felsorolt mérkőzések közül az észtek ellenin ugyancsak nélkülözni kellett a kapitányt.

A kezdőcsapatot persze az olasz szakember állította össze a telki edzőközpontban. Tőle nem meglepő módon a „Győztes csapaton ne változtass!” elvet ezúttal sem tartotta szem előtt. Ez azért nem okozhatott meglepetést, mert Marco Rossi többször is hangsúlyozta: amikor három-négy napon belül két fontos selejtezőt kell játszani, kulcskérdés a rotáció, a frissítés, hogy az ideális állapotban lévő játékosok kapjanak szerepet. A Bakiban látott kezdőcsapathoz képest Kleinheisler László és Nagy Dominik került a kispadra, a Mol Vidi játékosa, Pátkai Máté és a Kispestről Svájcba szerződő Holender Filip került be az együttesbe. Előbbi jelölése aligha volt meglepő, hiszen a horvátok ellen ő szerezte a győztes gólt, és Nagy Ádámmal párban nagyon jól működtek együtt a vb-ezüstérmes elleni összecsapáson. Holender Filip kezdőcsapatba állítása már inkább a váratlan húzás kategóriájába sorolható, Marco Rossi vélhetően arra gondolt, Ryan Giggs, Wales szövetségi kapitánya biztosan nem számított arra, hogy a szélsőre esik a választás. A walesieknél természetesen ott volt a kezdőcsapatban Gareth Bale, és a szurkolók arról beszéltek: a horvátok elleni meccsen már láttunk egy Real Madrid-sztárt, Luka Modricot csalódottan lesétálni a Groupama Aréna gyepéről… S ott volt a csapatban Joe Allen, aki korábban a Liverpool játékosa volt, és Daniel James, akit Marco Rossi a sprinter olimpiai bajnok Usain Bolthoz hasonlított.

Fantasztikus hangulatban kezdődött a mérkőzés, az már az első pillanatokban érezhető volt, hogy a közönségen, a magyar szurkolókon ezúttal sem múlhat semmi. Folyamatosan és nagy hangerővel buzdították a mieinket, ennek ellenére az első percek inkább az ismerkedés jegyében teltek. Gulácsi Péternek kellett először vetődve megfognia a labdát, bár nem volt gólveszélyes a walesiek akciója, majd Dzsudzsák Balázs harcolt ki szabadrúgást – nagyjából azon a területen, ahonnan Azerbajdzsánban gólpasszt adott Willi Orbánnak –, a beadásból nem lett gól, bár Szoboszlai Dominik ígéretes helyzetből fejelhetett, de nem találta el a kaput.

Megfigyelhettük, hogy a három magyar belső középpályás – futballnyelven szólva – mélységben tagozódik, vagyis nincsenek egy vonalban. A védősorunkhoz legközelebb általában Nagy Ádám helyezkedett, a labdakihozataloknál őt hozták játékba a belső védőink, előtte a pálya középső zónájában Pátkai Máté mozgott, akinek körülbelül ugyanannyi támadó- és védekező feladata volt, míg előtte Szoboszlai Dominik tartózkodott, ő már egészen közel az előretolt ékhez, Szalai Ádámhoz. E három játékos folyamatos mozgása, helycseréi okoztak zavart a walesiek soraiban.

Talpra ugrott az aréna közönsége, amikor Dzsudzsák Balázs 102. válogatott meccsén a nemrég bevált trükkhöz folyamodott. Pontosan úgy passzolta el a jobb szélről a védők között a labdát, mint a horvátok elleni első gól előtt: Szalai Ádám, mint akkor, most is számított erre a megoldásra, s remekül vette észre, hogy lövés helyett ezúttal passzolni kell, mert középen Holender Filip teljesen egyedül érkezik – ez a játékhelyzet a mai futballban a tökéletes gólhelyzettel ér fel –, de hiába vetődött előre, az üres kapu torkában nem érte el a labdát.

A félidő derekán Daniel James villantott fel valamit abból, miért tartják őt kimondottan tehetséges labdarúgónak: majd' hetven métert sprintelt a labdával az oldalvonal mellett, a mieink nem tudták szerelni, szerencsénkre az akció végén Tom Lawrence lövését Gulácsi Péter védeni tudta – izgalmas pillanat volt.

A kiegyenlített, sokkal inkább nagy küzdelmet, mint látványos futballt hozó első félidőben azt is rögzíthettük, hogy a magyar játékosok olykor arra kényszerültek, hogy hosszú előreívelésekkel átrúgják a rájuk támadó ellenfél feje fölött a labdát, de ezekkel az indításokkal Szalai Ádám nemigen tudott mit kezdeni. Ha a labdát a földön járatva lehetett megindulni, rögtön ígéretes helyzet alakult ki, így például az első félidő végén Dzsudzsák (miután oldalt váltott Holenderrel és átment a bal oldalra) beadása után alakult ki kavarodás a walesi kapu előtt, de Wayne Hennessey menteni tudott.

Lendületesen, az első félidőhöz képest mozgalmasabban indult a második játékrész – talán azt gondolták a csapatok, hogy túlságosan kockázatkerülő a játékuk, úgy pedig nem lehet eredményt elérni. Először Szoboszlai került ígéretes lövőhelyzetbe, le is vette a labdát, de néhány centiméterrel eltévesztette a bal felső sarkot. Válaszképpen James sprintelt el a szélen, de Gulácsi figyelt a beadásra, hogy aztán nem sokkal később a walesiek lemásolják az első félidőben látott magyar akciót. Brooks lépett ki egyedül a jobbösszekötő helyén, Bale érkezett középen, de a beadás náluk sem volt pontos, a Real Madrid sztárja nem találta el jól a labdát, így megint Gulácsi Péter volt a végállomás.

A folytatásban előbb Varga Roland állt be, majd Dzsudzsákot hívta le a magyar stáb, a csapatkapitányt Kleinheisler László váltotta. Húsz perc volt hátra, és mind a két csapat játékosai – a hosszú szezon utolsó mérkőzésén – minden maradék erőtartalékukat előbányászva próbálták megszerezni a győzelmet.

Ki bírja jobban?

Kinek lesz szerencséje a mérkőzés utolsó szakaszában?

Micsoda boldogság kijelenteni: a mieinkben volt több erő!

Már Baráth Botond próbálkozását is bent láttuk, de azt még valahogy kiszedték a gólvonalról a walesiek, de aztán Korhut Mihály pontos előreívelése után Szalai Ádám megküzdött a labdáért a walesi védőkkel, a lecsorgó labdára a horvátok elleni győztes gól szerzője, Pátkai érkezett…

És felrobbant az aréna!

Góóól!

Micsoda parádés mérleg: Marco Rossi irányításával az ötödik hazai mérkőzését is megnyerte a magyar válogatott. Így derűlátóan várhatjuk az Eb-selejtezők őszi folytatását.

Kezünkben van, hogy újra történelmet írhassunk – Dzsudzsák

Először érzem azt, hogy tényleg formálódik egy jó csapat – Szalai

A Realnak is megköszönhetjük, hogy Bale nem volt a topon – Baráth

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósította: SOMOGYI ZSOLT (riport), BACSKAI JÁNOS (percről percre), KONCZ GYÖRGY, SZABÓ MIKLÓS, TÖRÖK ATTILA, TUMBÁSZ HÉDI (fotó), PÓR KÁROLY, NAGY-PÁL TAMÁS, PUSZTAI VIOLA (videó)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Seydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)

Szabadnapos: Horvátország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6– 4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7– 2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5– 4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2– 3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 3 3–10 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik