Eb 2020: Dzsudzsákék először jártak a Puskás Arénában – fotók

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 16:07
Az Azerbajdzsán és a Wales elleni Eb-selejtező-mérkőzésekre Telkiben készülő labdarúgó-válogatottunk Fürjes Balázs államtitkár meghívására első alkalommal pénteken járta be az épülő Puskás Arénát. Nézze meg a legjobb fotóinkat a látogatásról!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Az új nemzeti stadion – amely a 2020-as Európa-bajnokság egyetlen új építésű létesítménye lesz – készülő öltözőit és játékoskijáróját is meglátogatta, valamint a kezdőkör helyére is kisétált Marco Rossi csapata – számolt be az mlsz.hu.

Két nagyon nehéz mérkőzés vár most ránk, de azért fogunk küzdeni, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon ebben a stadionban játszhassunk– fogalmazott a látogatás alkalmával Dzsudzsák Balázs. Mindenkinek, aki a stadion építkezésén dolgozik, szeretnénk megköszönni a munkáját, és persze reméljük, hogy minden idejében elkészül.″

A kerethez Baráth Botond, Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Willi Orbán csak a hivatalos FIFA-játéknapok kezdetekor csatlakozik. A magyar válogatott június 8-án, magyar idő szerint 18.00-kor lép pályára Bakiban; a Groupama Arénában június 11-én, 20.45-től mérkőzik meg Wales csapatával.

Ma még több, kisebb-nagyobb sérülés is hátráltatja a felkészülést, különös tekintettel a védőkre, azonban bízom benne, hogy a jövő hét elejére ezek rendbe jönnek, és a keret minden tagja teljes értékű edzésmunkát tud végezni″ – nyilatkozta a túra végén Marco Rossi szövetségi kapitány.

TÖBB LEGYEN MINT ARÉNA

„Szurkolóként páratlan, semmivel sem összehasonlítható jó érzés, amikor az előzetes esélylatolgatás ellenére, fantasztikus küzdeni akarással legyűritek a horvátokat a Groupama Arénában” – mondta a labdarúgóknak a Fürjes Balázs kormánybiztos, aki beszédében kiemelte azokat a fontos szempontokat, amelyeket már a Puskás Aréna építése előtt meghatároztak.

Elsőként a múlt iránti tiszteletet említette, kiemelve, hogy milliméterre pontosan oda épült az új létesítmény, ahol elődje, a Népstadion állt, így a kezdőkör és annak középpontja is ugyanazon a ponton lesz, mint a régi arénában. Hozzátette: a Toronyépületet megtartották, és itt a jövő évi Európa-bajnokság idejére elkészül egy Puskás Múzeum, míg a kívülről jól látható pilonok a Népstadiont idézik, ezzel is tisztelegve a korábbi aréna előtt. Az elbontott anyagokat beépítették az új Puskás Arénába, s mint azt a kormánybiztos mondta, a régi létesítmény így "tovább él" az újban.

Fürjes Balázs fontos szempontként jelölte meg, hogy a múlt tiszteletben tartása mellett igazi, ultramodern XXI. századi aréna valósul meg, amely tud mindent, amit egy ilyen létesítménynek ma a világ bármely pontján tudnia kell. Kiemelte, hogy a meredeken felfelé ívelő lelátók teljes egészében fedettek, így igazi „katlan hangulat" tud kialakulni.

Az építés irányításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, szempont volt az is, hogy ez a stadion „több legyen, mint aréna." Hangsúlyozta, hogy a 68 ezer férőhelyes létesítmény pontosan akkora, mint a szerdai Európa-liga döntőnek helyt adó bakui aréna, valamint a szombati Bajnokok Ligája-finálét rendező madridi Wanda Metropolitano.

„Kizárólag labdarúgó-mérkőzésekből ugyanakkor nem fog megélni a stadion, ezért úgy terveztük meg, hogy a lehető legkülönbözőbb eseményeknek lehessen helyszíne, így konferenciák, kiállítások, és más események megrendezésére is alkalmas” – jelentette ki Fürjes Balázs.

A kormánybiztos ugyancsak fontos szempontnak nevezte, hogy az aréna nemzetközi szinten átlagosnak mondható áron épüljön fel, és ezt sikerült is elérni. Kiemelte, hogy a beruházás száz százalékban magyar, nem kellett bevonni külföldi partnereket, a tervezéstől a kivitelezésig minden munkát hazai szakemberek végeztek.

Fürjes Balázs az MTI érdeklődésére hozzátette, írásban rögzítették, hogy az új Puskás Arénának november 15-ig el kell készülnie, csúszás esetén a kivitelezőnek napi 142 millió forintos kötbért kell fizetnie.

A 29 FŐS MAGYAR KERET AZERBAJDZSÁN ÉS WALES ELLEN
KAPUSOK
: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd, az új idénytől Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd, az új idénytől Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Vida Kristopher (FC DAC 1904 – Szlovákia), Zsótér Donát (Újpest FC)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
2. Wales 1 1 1–0 +1 3
3. Horvátország2 113–3 0 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1 0

Az Eb-selejtező nyolc hónapig tart. Az öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoportból az első két helyezett jut ki a kontinensviadalra, amelynek 11 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest. A selejtezőt követően a kijutásról lemaradó csapatok közül a Nemzetek Ligájában elért helyezések alapján további 16 válogatottnak lesz esélye kiharcolni a részvételt a rájátszásban, közülük négyen lesznek még szereplői az Eb-nek.
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Sheydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik