Czibor-emlékév: „Akkor szólj, ha Komárom következik – akkor otthon vagyok!”

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2019.08.31. 11:31
A komáromi Monostori erődben nyitotta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Czibor 90 elnevezésű rendezvénysorozatot, amely az augusztus 23-án kilencven éve született Czibor Zoltán nagysága előtt tiszteleg.


„Czibor Zoltánról mindenki elismerte, hogy világklasszis balszélső volt,
aki kiszámíthatatlan mozgásával és cseleivel kergette őrületbe az ellenfél védőit, okozott örömet vagy bánatot a stadionban vagy a rádiók előtt helyet foglalóknak” –
méltattaSzijjártó Péter az Aranycsapat legendáját nyitó beszédében.

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere egy kedves történetet osztott meg velünk, amely jól tükrözi, Czibor Zoltán mennyire kötődött a Duna-parti városhoz.

„Amikor 1983-ban Bocsák Miklós írta a Kocsis és Czibor könyvet, akkor azt mondta neki:„Papi, akkor szólj majd nekem legközelebb, amikor a vasutas azt mondja, Komárom állomás következik, mert akkor tudom, hogy otthon vagyok.” Ezért tartjuk a Czibor Zoltán-emlékévet itt Komáromban.”

Az emlékév első napján mutatták be a Monostori erőd udvarán álló színpadon Vizeli Csaba író-rendező életrajzi musicaljét, a Czibor, a Rongylábú című alkotást.

„Azt a képet szerettem volna bemutatni a musicalben, amit számomra Czibor Zoltán jelent – mondta az darab alkotója. – A mérhetetlen hazaszeretetet, a szeretetet Komárom, a klubjai, a családja és Isten iránt, ami az ő életét jellemezte. Igyekeztünk mindezt úgy színpadra vinni, hogy mindenki érezze azt a tiszteletet, amit mi adni tudunk Czibor Zoltán felé.”

Az emlékév alkalmával új Czibor-életrajzi kötet jelent meg, amelyetszerzőpárosként Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport munkatársa és Szöllősi György főszerkesztő jegyez. A szerzők Czibor Zoltán élettörténetét értékes képanyaggal tárják az olvasók elé. Nézzen bele a könyvbe videónk segítségével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik