Gyurcsó győztes góllal tette le a névjegyét Prágában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2012.06.01. 18:50
null
Cech Dzsudzsák szabadrúgásból szerzett gólja után (Fotók: Németh Ferenc)
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2–1-re nyert az Európa-bajnokságra készülő Csehország ellen Prágában. A vezetést Dzsudzsák Balázs szemfüles szabadrúgásgóllal szerezte meg, amit még az első félidőben Michal Kadlec egalizált tizenegyesből. A második félidőben nem volt helyzete a magyar csapatnak, egészen a 88. percig, amikor is az újonc Gyurcsó Ádám eldöntötte a találkozót.

ONLINE KÖZVETÍTÉS A MÉRKŐZÉSRŐL!

A magyar válogatott története során 45 hivatalos mérkőzést játszott a csehekkel. Labdarúgásban a magyar–cseh vetélkedés gazdag múltra tekint vissza, válogatottunk Ausztria után Csehország (korábban Csehszlovákia, még korábban Bohémia és Morvaország) ellen játszotta a második legtöbb hivatalos nemzetek közti mérkőzését.

Az elmúlt több mint száz év alatt mi voltunk a sikeresebbek, a mai mérkőzés előtt 22 győzelmet arattunk, míg 12 döntetlen mellett 11 alkalommal szenvedtünk vereséget.

Egervári Sándor mérkőzés előtti nyilatkozatából kiderült, hogy a kapitány okos futballt és ritmusváltásokat várt a magyar játékosoktól. Ez hellyel közzel viszont is láttuk a pályán.

Dzsudzsák Balázs gólja után (Fotó: Németh Ferenc)
Dzsudzsák Balázs gólja után (Fotó: Németh Ferenc)

A MÉRKŐZÉS

A debreceni Szakály Péter első alkalommal lépett pályára a válogatottban.

A várakozásoknak megfelelően a csehek egyből magukhoz ragadták a kezdeményezést. A hazai válogatott egyből, a magyar térfélen visszatámadt, ha elveszítette a labdát. A fölényben játszó cseh csapatnak aztán nagyon hamar hideg zuhanyban volt része.

Vezetést szerzett a magyar válogatott! Az ellenfél tizenhatosának előterében harcoltunk ki szabadrúgást a 6. percben, Dzsudzsák Balázs pedig szemfülesen– amíg Petr Cech a sorfalat állítgatta– a kapura tekerte a labdát. A Chelsea kapusa pánikszerűen rohant vissza a kapu jobb oldala felé, de csak beleérni tudott a labdába, hárítania nem sikerült. 0–1

Nem sokkal később majdnem egyenlített a hazai csapat. Bal oldali beadás után Daniel Kolár lökte ki a labda alól Juhász Rolandot, Jan Rezek így hiába lőtt Bogdán Ádám kapujába a 16. percben, a játékvezető nem adta meg a találatot. A félidő közepén azonban mégis egyenlített Csehország...

Milan Baros vette át a labdát Juhász szorításában, és fordult kapura. A két játékos kézfogója után a magyar védő a labdát rúgta el, de Lee Probert játékvezető tizenegyest ítélt a 25. percben. A büntetőt Michal Kadlec elég gyengén lőtte, de a labda Bogdán hasa alatt utat talált a kapu oldalába. 1–1

Nem játszott rosszul a magyar válogatott, méltó ellenfele volt ekkor az Eb-re készülő cseh csapatnak.

Fotó: Németh Ferenc
Fotó: Németh Ferenc

Csehország önállóvá válása óta egyetlen felnőttválogatott mérkőzést játszottunk, a ciprusi Larnacában egy téli felkészülési tornán. 2002. február 12-én 2–0-s vereséget szenvedtünk – Petr Cech és Milan Baros a mai válogatottak közül már annak a gárdának is tagja volt. A mostani keretből Király Gábor és Halmosi Péter szerepelt akkor a mieinknél.

A cseh válogatott könnyedén megszerezhette volna a vezetést a 35. percben, de Baros a tizenhatoson belül ahelyett, hogy tiszta helyzetben lőtt volna, rosszul sarkalta hátra a labdát.

A 37. percben Juhász Roland megsérült, így kényszerű cserére szánta el magát Egervári Sándor. Az Anderlecht védője helyett az újonc Mészáros Norbert érkezett a pályára. A csapatkapitányi karszalagot Dzsudzsák örökölte meg.

SZÜNET! A csehek meddő mezőnyfölényben játszottak az első félidőben, a magyar csapat azonban rendre jól zárt a saját kapuja előtt, s az Egervári Sándor által óhajtott ritmusváltásokkal néha meg is érkezett a cseh kapu elé. Az első játékrész után igazságosnak volt mondható az 1–1-es állás.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ

A hazai csapat cserélt a szünetben: Sivokot Roman Hubník váltotta.

A második félidő első tíz perce nem sok látványt hozott. Többnyire a két tizenhatos között folyt a játék, a kapuk semennyire sem forogtak veszélyben.

Negyedóra elteltével ismét felpörgette játékát a cseh együttes: előbb Rezek bólintott a hosszú felső irányába, de Bogdán kiszedte a léc alá tartó labdát, majd szintén a magyar kapus szedett le egy ígéretes hazai beadást.

Szakály és Mészáros után a harmadik újoncot avattuk: a 65. percben Koltai Tamás helyére Gyurcsó Ádám állt be. Végül kiderült, hogy ennek a cserének óriási jelentősége volt.

A csehek továbbra is fölényben játszottak, s a 67. percben csak nagy szerencsénknek, no meg Bogdán Ádámnak köszönhettük, hogy nem kerültünk hátrányba. Hubník a kapu előterében kotort bele estében a labdába, Bogdán pedig remek mozdulattal állt bele a kapuba tartó labda útjába.

Sajnos a magyar csapat játéka teljesen leült ebben az időszakban, igaz a csehekben sem volt meg az átütőerő. Ennél nekik biztosan többre lesz szükségük az Európa-bajnokságon, ha valamit el akarnak érni. Ettől függetlenül úgy tűnt, hogy kikapni biztos nem fog a házigazda. A futballban azonban bármi megtörténhet, s ezúttal meg is történt...

Szinte a semmiből megszerezte ugyanis a győztes találatot a magyar válogatott: Dzsudzsák kiváló keresztlabdája után Gyurcsó Ádám „Van Basten-szögből" nem kapásból lőtt, mint a holland klasszis az 1988-as Eb-döntőben, hanem levette a labdát, és laposan a hosszú sarokba vágta azt. A labda a kapufáról vágódott a gólvonal mögé, Cechnek esélye sem volt a hárításra. 1–2

Nem sokkal később a játékvezető lefújta a találkozót. Túl jól ugyan nem játszott a magyar csapat, de így is legyőzött egy Eb-résztvevőt – idegenben.

ONLINE KÖZVETÍTÉS A MÉRKŐZÉSRŐL!

A CSEHEK GÁLÁZNI AKARTAK, DE NEM SIKERÜLT – SZAKÁLY PÉTER

EGERVÁRI SÁNDOR: „ÚJABB ÉRTÉKRE LELTÜNK”

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Csehország–Magyarország 1–2 (1–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik