Csatárvirtus – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.11.15. 00:31

Amikor Varga József becsúszása után Vinícius repült messzire, majd klubtársával, Pátkai Mátéval együtt cserét kért, tíz perc elteltével a következőn tűnődtem: vajon mennyire kifejező jelenet volt ez? Jellemző a magyar válogatott 2017-es esztendejére? Amikor igazán meg akarnánk mutatni, mennyire elszántak vagyunk, akkor is komikus momentummal zárul.

A téma aztán mégis egy korábbi Videoton-játékos lett, aligha véletlenül. Nem mondjuk, ha Nikolics Nemanja ott lett volna Lisszabonban vagy Bázelben, nem szenved vereséget a magyar válogatott, vélhetően vele is kikaptunk volna, de azt azért megjegyezhetjük, ha fellép Andorrában, talán szerez gólt a nemzeti csapat. Visszatért, és az összjátékban látszik, hogy újra meg kell ismerkednie a társakkal, a csapat játékával, de tud valamit, amit nagyon kevesen, amit nem lehet tanulni. Kár visszafelé tekingetni, de szakmailag nem lehet felfogni ma sem, hogy csatárok hosszú meccseken kaptak folyamatosan bizalmat a semmiért cserébe, miközben Niko, amerre járt, gólkirály lett. Nemzetközi szintű támadó hiánycikk mifelénk, így tényleg felfoghatatlan, miért nem kellett Bernd Storcknak a Chicago Fire játékosa. Bizony van, akinek a rideg profi világban is a bizalom, a jó szó, a szeretet nagyon sokat számít, és ne feledjük: amikor Niko ezt nem érezte, akkor is kulcsfontosságú gólpasszal segítette ki a magyar csapatot Izland ellen Bordeaux-ban. Világos: teljesen más típusú futballt kell játszania annak a csapatnak, amelyben Szalai Ádám vagy épp Priskin Tamás van elöl, és más szisztémában hatékony Nikolics Nemanja: de kérem, aki ennyi gólt lő, kapjon már meghívót, alakítsuk már hozzá, köré a támadó stratégiát!

Az év végi két felkészülés mérkőzés győztese nyilvánvalóan a szemfüles gólt szerző támadó, de fontosabb, mit láthatott Georges Leekens? Azt alighanem sejtette, többre képes leendő csapata, mint amit Luxemburgban mutatott, kedden már észrevehetett pozitívumokat. S közben jegyezzük meg: Cipruson győzött az U21-es csapat, és továbbra sem vagyunk abban a helyzetben, hogy legyintsünk egy idegenbeli sikerre, főleg tétmeccsen. Két győzelmet hozott a hűvös novemberi kedd: talán mégis reménykedhetünk, jobb év vár ránk, mint amilyet magunk mögött hagyunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik