Légiósok: Sikerült hozzátennem a csapat szerepléséhez – Gulácsi

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.02. 06:21
null
Gulácsi Péter nagyokat védett az őszi meccseken (Fotó: Imago Images)
A téli Bundesliga-elsőségről, Julian Nagelsmann varázsáról, a Bajnokok Ligája-esélyekről, valamint az apaságról is beszélt az RB Leipzig és a válogatott kapusa.

– Egy éve azt mondta, szeretne feljebb lépni. A Bundesliga legutóbbi idényében harmadik helyen végzett a Leipziggel, a bajnokság legjobb játékosának választották, a téli szünetben vezetik a bajnokságot és tavaly júniusban első gyermeke, Dominik is megszületett. Mondhatjuk, hogy valóra vált a kívánsága?
– Teljes mértékben – felelte lapunknak Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar válogatott 29 esztendős kapusa. – Az előző idény azért marad emlékezetes, mert a Kicker osztályzatai alapján a Bundesliga legjobb játékosának választottak, a labdarúgók szavazatai alapján pedig a legjobb kapusnak járó díjat vehettem át. Mi kaptuk a legkevesebb gólt, a legtöbb kapott gól nélküli találkozóval is mi büszkélkedhettünk, a Német Kupában döntőt játszottunk a Bayern München ellen, most pedig elmondhatjuk magunkról, hogy első helyen állunk a Bundesligában, és a Bajnokok Ligájában csoportelsőként jutottunk tovább a négyesünkből. A legutóbbi tizenkét hónap a pályán és azon kívül is emlékezetesre sikerült.

– Az eredményeiket nézve kijelenhetjük, hogy a Leipzig immár topcsapat?
– Németországban már a legerősebb együttesek közé sorolnak minket, de fontos, hogy ilyenkor is a földön maradjunk. A mostani elsőségünkben a saját teljesítményünk mellett a Bayern München és a Dortmund hullámzó teljesítménye is szerepet játszik, az utóbbi évekhez képest kiegyenlítettebb a bajnokság, ami a mi malmunkra hajtja a vizet. Papíron ott vagyunk Európa tizenhat legerősebb csapata között, vagyis mondhatjuk, hogy német topcsapat a Leipzig – de nem Németország legerősebb együttese. Decemberben talán mi játszottunk a legjobb formában, ám éreztük, hogy még nem hoztuk ki magunkból a legtöbbet.

– Ezzel együtt bajnok lehet a Lipcsével?
– Ez több tényezőtől függ. Az utóbbi években megesett, hogy nem a Bayern München telelt az élen, aztán az idény második felében állva hagyta a mezőnyt. Nem bízhatunk abban, hogy a tavasszal is elhullajt tizenöt-húsz pontot, szóval nekünk kellene hiba nélkül játszanunk. A Bundesliga előző kiírásában a tavaszi eredmények alapján ott lihegtünk a müncheniek nyomában, amit ha sikerül megismételni, reménykedhetünk.

–Megkerülhetetlen Julian Nagelsmann vezetőedző, elvégre harminckét esztendősen máris a legjobb szakvezetők között emlegetik. Miben rejlik a varázsa?
– Más a játékról alkotott elképzelése, mint korábbi vezetőedzőnké, Ralf Rangnické volt, ami a futballunkon is látszik. A szerzett góljaink száma is mutatja, támadóbb szellemben lépünk pályára, nyitottabban játszunk. Megköveteli, hogy a támadásépítés hátulról induljon, és akkor is tartsuk a földön a labdát, ha az ellenfél kerül létszámfölénybe vagy agresszívan letámad. Emellett nagy versenyhelyzetet teremtett – az utolsó őszi bajnokin több kulcsjátékos pihenőt kapott, de a helyükre lépő futballisták is tökéletes teljesítményt nyújtottak.

Élete egyik legnagyobb ajándéka tavaly született kisfia, Dominik
Élete egyik legnagyobb ajándéka tavaly született kisfia, Dominik

– A szakmai elképzeléseiből kaptunk némi ízelítőt, a személyiségéről mit mondana?
– Nagyon részletes, alapos és nagy munkabírású edző. Ő tervezi meg a gyakorlásokat, a következő ellenfél játékát is ő elemzi. Emellett nagyon jó kedélyű ember, érződik, hogy életkorban nincs messze tőlünk, ezáltal pozitív hangulatot hozott a csapatoz. Mindemellett nagyon kritikus, az utolsó őszi bajnokink után azt mondta, az eddigi eredmények ellenére sem számítunk bajnokesélyesnek, mert a játékunk még nem hasonlít a Bundesliga-aranyérmes futballjára.

– Kapusként örül az új szemléletnek? A támadófutball többnyire magával hozza a sebezhetőbb védelmet.
– Nyilván nem segített, hogy a védelemben több kulcsember, például Willi Orbán is megsérült. Minden együttes megérzi, ha a kapitánya hosszú időre kidől, de a tőlünk elvárható stabilitást a támadófutballal együtt is megőriztük. Mi szereztük a legtöbb gólt, mi kaptuk a harmadik legkevesebbet, ez alapján sikerült megtalálni az egyensúlyt.

– A saját teljesítményéről mi a véleménye? Eddig tartotta az előző idényben látott formát?
– Szerintem jó félévet zártam. A legutóbbi idényünknél jóval megterhelőbb volt, mert a Bajnokok Ligája miatt több meccset játszottam. Nincs annál jobb, mint háromnaponta pályára lépni, ám emiatt nyilván kevesebb idő jut a felkészülésre és a pihenésre. Az ilyen hosszú és sűrű időszakban mindig akad egy-két szituáció, amelyet nem tökéletesen old meg az ember, de összességében sikerült hozzátennem a csapat kiemelkedő szerepléséhez. A cél, hogy ez a tavasszal se változzon.

– A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Tottenham az ellenfelük. Kiejthetik az angolokat?
– Ha azt nézzük, hogy a tavalyi döntőssel találkozunk, nem mi számítunk esélyesnek, ugyanakkor csoportelsőként érkezünk a párharchoz. A klub célja a nyolcaddöntő elérése volt, innentől nincs veszítenivalónk. Inkább úgy kell felfogni, hogy nagy lehetőség nekünk a párharc: a riválist a világ egyik legjobb edzője készíti fel, Európa egyik legszebb új arénájában lépünk pályára, és ha idegenben bátor játékkal sikerülne szoros eredményt elérni, lehet esélyünk a visszavágón.

ARANYLABDA, JASIN-DÍJ – A SZTÁROK TRÓFEÁI

A 2019-es Aranylabda-gálán először osztották ki a legjobb kapust megillető Jev Lasin-trófeát, amelyet a Liverpoollal Bajnokok Ligáját, a brazil válogatottal Copa Américát nyerő Alisson kapott meg. Mögötte a Barcelonában védő Marc-André ter Stegen és a Manchester City kapusa, Ederson zárt. A Bundesliga legjobb játékosának választott Gulácsi Péter nem került fel a tízes listára, ami első ránézésre legalábbis furcsának tűnik.
„A Bundesliga-játékosok szavazatai alapján lettem a bajnokság legjobb kapusa, aminél szerintem többet számít a nemzetközi porondon mutatott teljesítmény – mondta Gulácsi. – A listán olyan kapusok neveit látjuk, akik a Bajnokok Ligájában is kimagaslóan teljesítettek. Olyan labdarúgókról beszélünk, akik hosszú évek óta a legmagasabb szinten, a legerősebb csapatokban védenek. Igyekszem felzárkózni melléjük.”

– A válogatottról mi jut eszébe, ha visszatekint az előző esztendőre?
– Sajnálom, hogy nem sikerült egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra, de bízom benne, hogy márciusban, a Nemzetek Ligája rájátszásában elérjük a célunkat.

– Ha kicsit messzebbre tekintünk, mennyire változott meg az élete Dominik születése óta?
– A hétköznapokban egyelőre nincs gyökeres fordulat. Mivel az ősszel háromnaponta meccset játszottunk, az utóbbi hónapokat a felkészülés, az utazás, a hajnali hazaérkezés, a regeneráció, a pihenés és a folyamatos eredménykényszer jellemezte. Nagyjából fél délutánokat tölthettem a családommal, most, a téli szünetben tudtam először több napon keresztül a feleségemmel, Diával és a kisfiammal lenni. Nagyon vártam már, mert a fárasztó hetek után muszáj volt feltöltődni és kicsit elszakadni a labdarúgástól.

– A szilvesztert is külföldön töltötte?
– Nem, mindenféleképpen szerettünk volna néhány napot itthon tölteni. Év közben keveset látjuk a szeretteinket, így ezt a néhány napot igyekszünk maximálisan kihasználni. Dia húga és az én húgom is várandós, a nővéremnek tavaly született kisfia, így jövő karácsonyra már gyereksereg lesz a családban.

– Minden szülői feladattal boldogul?
– Amikor otthon vagyok, igyekszem mindenben segíteni. Ha este idejében hazaérek, mindig én fürdetem a kisfiamat, a pelenkázással sincs gond.

– Mennyivel nehezebb mentálisan felkészülni a következő meccsre, amikor legszívesebben a gyerekével játszana?
– Már a gyermekünk születése előtt is megbeszéltem Diával, hogy a hazai találkozóink előtt továbbra is kint alszom az edzőközpontban. Ehhez tartottuk is magunkat, mert éjszakánként a legkisebb zajra is felébredek, márpedig az esti pihenés elengedhetetlen a jó teljesítményhez. Ezen a szinten már edzésre sem lehet fáradtan érkezni, olyankor a sérülésveszély is nő, egyszerűen nem fér bele. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a kedvesemnek köszönhetően tényleg csak a futballra kell figyelnem, sohasem érzem, hogy a családunkat illetően bármilyen nyomás nehezedne rám.

– Ha a kisfia labdát lát, rádobja magát vagy belerúg?
– A labdát ügyesen fogja, érdekli is, de egyelőre ott tartunk, hogy a hátáról a hasára fordul át – a vetődés még nem megy.

GULÁCSI PÉTER
Született: 1990. május 6., Budapest
Nemzetisége: magyar
Posztja: kapus
Válogatottság/gól (2014–): 31/–
Klubjai: BVSC (1995–2003), MTK (2003–2008), Liverpool (angol, 2007–2013, az első idényben kölcsönben), Hereford United (angol, 2009 február–május, kölcsönben), Tranmere Rovers (angol, 2010. április–november, kölcsönben), Hull City (angol, 2011–2012, kölcsönben), RB Salzburg (osztrák, 2013–2015), RB Leipzig (német, 2015–)
Kiemelkedő eredményei: U20-as világbajnoki 3. (2009), 2x osztrák bajnok (2014, 2015), 2x Osztrák Kupa-győztes (2014, 2015), német bajnoki 2. (2017), német bajnoki 3. (2019), Német Kupa-2. (2019)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik