Bolgár–magyar: Bátor focit akarunk játszani – Nikolics Nemanja

Vágólapra másolva!
2020.10.07. 09:43
null
Nikolics Nemanja most is optimistán várja az év egyik legfontosabb meccsét (Fotó: Török Attila)
Nikolics Nemanja, a Mol Fehérvár FC támadója most is optimistán várja az év egyik legfontosabb meccsét, és abban reménykedik, hogy a törökök ellen mutatott formában küzd a csapat.

 

– Ismeri Szymon Marciniakot?
– Aki a bolgárok elleni meccsünket vezeti? Ismerem, igen – árulta el a Nemzeti Sport érdeklődésére a csütörtöki Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő magyar válogatott támadója, Nikolics Nemanja. – Nagyon tisztelem, az egyik legjobb lengyel bírónak tartom. Nemzetközi szinten azt jelenti Lengyelországnak, amit korábban Puhl Sándor vagy Kassai Viktor Magyarországnak.

– Na, ha ezek a sorok eljutnak hozzá a meccs előtt…
– Nem azért jellemeztem így, mert hízelegni szeretnék neki, hanem azért, mert ez a véleményem. Tapasztalatból beszélek, amikor a Legiában futballoztam, a legtöbb rangadón ő volt a játékvezető, és nem rémlik, hogy bármikor is főszereplővé lépett volna elő, rendre kiválóan bíráskodott. Kedveltem, mert jó embert ismertem meg benne, korrekt volt a játékosokkal. Partnerként kezelt minket, ha fegyelmezni akart, nem az volt az első dolga, hogy előhúzza a zsebéből a sárga lapot, igyekezett szót érteni velünk. A hozzáállásának köszönhetően sikerült. Szóval jó bíró.

Diplomatikus csend…

Szófiában született 1957-ben. Kitűnő tanuló volt – és remek futballista, nem véletlen, hogy a CSZKA Szófia leigazolta. Végül nem a focipályát választotta, hanem a tanulást – egyetemi tanulmányait már Budapesten végezte. Karrierjét Németországból indulva építette fel, amint az a portfolio.hu oldalon is olvasható, több mint húsz évig volt az igazgatója a McKinsey & Companynak, 2019 óta a Corvinus Egyetem elnökét is tisztelhetjük személyében. Nem mellékesen a Magyar Labdarúgó-szövetség egyik vezetőjét: tíz esztendeje, vagyis amióta Csányi Sándor tölti be az elnöki posztot, az elnökség tagja. Bolgár, német és magyar állampolgár, ami a sportot illeti, úgy tartják, kiválóan sakkozik, de még annál is jobban ultizik. No és rajong a futballért. Ezért, továbbá a Bulgáriához és Magyarországhoz való kötődése miatt is szerettük volna kikérni a véleményét a csütörtöki Eb-pótselejtező kapcsán, meg is kerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, ám ott elhárították az érdeklődésünket – mindenesetre talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, bármilyen eredményt is hoz a szófiai mérkőzés, Anthony Radevnek lesz oka örülni.

– Ha már itt tartunk, fontos egyáltalán, ki a játékvezető? Egy-egy mérkőzés előtt megnézik, ki fújja a sípot?
– Igen, a legtöbb meccs előtt megnézzük. A nemzetközi porondon nem ismerünk mindenkit, de aki eljut arra a szintre, rossz bíró nem lehet. Hogy fontos-e, ki a játékvezető? Valamelyest igen. Főleg akkor, ha már vezetett a csapatodnak, és tudod, hogy jól vezetett. Az megnyugtató érzés.

– Ha már érzés. Mit gondol, Szófiában kezdő lesz vagy csere?
– Marco Rossi még nem hirdetett csapatot, úgyhogy erre a kérdésre sajnos nem tudok felelni. Az viszont biztos, bárhogy is lesz, mindent megteszek azért, hogy segítsem a csapatot. Szeptemberben jó útra léptünk, amit a Törökország és az Oroszország elleni meccsen mutattunk, arra építhetünk. Bátor focit akarunk játszani. A szövetségi kapitány azon dolgozik, hogy legyen arca és identitása a csapatnak, legyen jól működő szisztémája, ne csak védekezzünk, támadjunk is! Vagy védekezzünk előrefelé! Ez rejt némi kockázatot magában, ugyanakkor ezzel is jelezhetjük, nem az az elsődleges célunk, hogy bekkeljünk – bárki legyen az ellenfél, felvesszük a kesztyűt. De tudjuk, hogy van ez, készülhetünk mi bármire, nézhet ki mesésen a taktikai tábla, minden a pályán dől el.

– A hangulaton érződik, hogy közeleg a csütörtök?
– Tökéletes a légkör! Tisztában vagyunk vele, mi forog kockán, de feszültségnek nincs nyoma. Marco Rossi megköveteli, hogy rend és fegyelem legyen, mindamellett arra is ügyel, hogy felszabadult hangulatban készüljünk. Ez azért is lényeges, mert a felszabadultság hozhatja magával a jó játékot.

– Van, aki úgy vélekedik, Bulgária és Magyarország azonos játékerőt képvisel, más állítja, a magyar csapat jobb a bolgárnál. Ön melyik nézőpontot képviseli?
– Maximálisan tiszteletem a riválist, de jobbak vagyunk nála. Muszáj úgy gondolkodnunk, hogy ebből az összecsapásból csak mi juthatunk tovább. Afelől persze nincs kétségem, hogy mindeközben a bolgárok úgy vélik, ők a jobbak, és csak ők juthatnak tovább. Ez a szép a futballban. No meg az, hogy a végén nem a szavak, hanem a tettek számítanak.

– Egy utolsó memóriateszt: játszott valaha bolgár csapat ellen?
– A válogatottal, a Vidivel és a Legiával sem. Sőt még nem is jártam Bulgáriában, ez lesz az első alkalom, hogy eljutok oda. Remélem, szép emléket őrzök majd róla.

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:Bulgária–MAGYARORSZÁG(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.45:Izland–Románia (Tv:Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45:Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45:Oroszország–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes(Ferencváros),**Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Hegedüs Lajos(Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás(Oud-Heverlee Leuven – Belgium),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Hangya Szilveszter(Mol Fehérvár FC),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus),Loic Nego(Mol Fehérvár),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Budapest Honvéd),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kalmár Zsolt(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
Támadók:Könyves Norbert(Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),*Sallai Roland(Freiburg – Németország),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Szőke Adrián(Heracles Almelo – Hollandia),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Rolandcsak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhat a szakmai stáb rendelkezésére
**Gulácsi Pétera Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazik vissza klubcsapatához

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov(Levszki),PlamenIliev(Ludogorec),GeorgiGeorgiev(Cserno More),MartinLukov(Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil
Bozsikov(Slovan Bratislava – Szlovákia),SztrahilPopov(Hatayspor – Törökország)AntonNedjalkov(Ludogorec),GeorgiTerziev(Ludogorec),Cicinho(Ludogorec),KrisztianDimitrov(Hajduk Split – Horvátország),ValentinAntov(CSZKA Szófia),Dimitar Velkovszki(Cercle Bruges – Belgium)
Középpályások: Georgi Kosztadinov(Arszenal Tula – Oroszország),TodorNedelev(Botev Plovdiv),KrisztijanMalinov(OH Leuven – Belgium),GalinIvanov(CSZKA 1948),Alekszandar Cvetkov(Beroe),BirszentKaragaren(Lokomotiv Plovdiv),JaniszKarabeljov(Szlavija),Filip Krasztev(Szlavija),BoriszlavConev(Levszki),Dominik Jankov(Ludogorec)
Támadók: KirilDeszpodov(Ludogorec),BozsidarKraev(FC Midtjylland – Dánia)DimitarIliev(Lokomotiv Plovdiv),SzpaszDelev(Arda Kardzsali),Iszmail Isza(Cserno More),Georgi Jomov(CSZKA Szófia)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik