Boldog új Eb-t kívánunk! – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.12.30. 23:47

Pontosan egy éve ugyanezen a hasábon sorra vettem, hogy mi minden történt a megújuló magyar sportban 2017-ben, ami korábban sosem, milyen, addig csak remélt, de soha el nem ért eredményekre lehettünk büszkék az akkor záruló esztendőben Babos Tímea teniszvilágbajnoki címétől Michelisz Norbert vb-ezüstjén, Baji Balázs vb-bronzán át a vizes vb mint a valaha volt legnagyobb hazai sportesemény megrendezéséig. Egy évvel ezelőtt azzal fejeztem be, hogy sok addig nem látott sikernek tapsolhattunk, de talán küszöbön áll egy olyan sporttörténelmi eredmény, amelyről évtizedeken át legfeljebb csak álmodhattunk, de nehezen hittük, hogy egyszer tanúi lehetünk. Nos, a Nemzeti Sport szakértőinek, kollégáimnak az előrejelzésére hagyatkoztam, amikor megelőlegeztem, hogy a 2018-as esztendő talán meghozza az első magyar téli olimpiai aranyérmet. Ma már történelem, hogy a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű magyar rövid pályás gyorskorcsolyaváltó 2018. február 22-én aranyérmet nyert a pjongcsangi téli olimpián.

Akkor már majdnem egy hónappal voltunk túl az első magyar győzelmen az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) felnőttversenyének történetében: Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán női párosban lett bajnok (32 évvel Temesvári Andrea Martina Navratilovával elért Roland Garros-sikere, a legutóbbi magyar felnőtt Grand Slam-győzelem után). Babos aztán megvédte párosvilágbajnoki címét is Szingapúrban, de idén is voltak új magyar világbajnokaink olyan számban, illetve sportágban, amelyekben azelőtt sosem, rá­adásul nagy presztízsű, világszerte népszerű sportágakban: Berecz Zsombor a magyar vitorlázósport első, aktív olimpiai osztályban győztes világbajnoka lett a dániai Aarhusban finn dingi hajóosztályban nyert aranyérmével, míg Márton Anita a birminghami fedett pályás vb-n súlylökésben elért sikerével a magyar atlétika első világbajnoka.

És ez utóbbi sportágban, amelyben 1991-től 2006-ban bekövetkezett haláláig Gyulai István volt a nemzetközi szövetség főtitkára, a ma már legendás újságíró és sportdiplomata fiai, Gyulai Miklós és Gyulai Márton által vezetett Magyar Atlétikai Szövetség is világraszóló és sosem látott sikert ért el 2018-ban: elnyertük a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság rendezési jogát. Vagyis a tavalyi vizes vb-nél is nagyobb rendezvény házigazdái leszünk, az olimpia és a futball-vb után ugyanis az atlétikai vb a harmadik legnagyobb sportesemény a világon.

Szót érdemel a magyar labdarúgó-bajnokcsapat, a Mol Vidi 14 nemzetközi kupameccse is (4 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 12–13-as gólkülönbség). Igaz ugyan, hogy a sosem látott siker, a csoportkörből való továbbjutás az Európa-ligában végül kevés híján, de nem jött össze, ugyanakkor nem árt rögzíteni, hogy az egyre népesebb és nehezebb nemzetközi mezőnyben magyar csapat soha ennyi kupameccset nem játszott még egyetlen idényben, beleértve a Videoton 1984–1985-ös UEFA-kupa-menetelését is, amikor a teljes (őszi-tavaszi) bajnoki évadra elosztott sorozat, kétmérkőzéses döntővel, megismételt PSG-meccsel is „csak” tizenhárom – hivatalosan 12 – találkozóból állt (7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 16–11-es gólkülönbség). A menetelést sajnos nemcsak a Vidi idei jó szereplése juttatja eszünkbe az év végi összegzésnél, hanem az akkori szakvezető, Kovács Ferenc és az akkori MLSZ-elnök, Szepesi György 2018-as elvesztése is.

Idei utolsó számunkban összeszedtük önöknek, idén is hűséges olvasóinknak az esztendő emlékezetes pillanatait a két szupernő, Hosszú Katinka és Kozák Danuta válás, illetve szülés utáni visszatérésétől a Győri Audi ETO újabb BL-győzelmén át a veszprémi kézilabda Mol-Pick Szeged általi trónfosztásáig. De ha már szóba került a futball, a rendezési jog és a soha nem látott sikerek, ne kerülgessük tovább a forró kását: ha igazán felhőtlenül vidám szilveszteri visszatekintést szeretnénk olvasni az egy év múlva megjelenő Nemzeti Sportban, futballválogatottunknak ki kell vívnia a kijutást az első – részben – magyar rendezésű Európa-bajnokságra. Az új, felgyorsított kvalifikációs rendszerben erre alig egy éve lesz Marco Rossinak és csapatának, amely az új nemzeti stadion, a megújuló Puskás Aréna építésével fut majd versenyt azért, hogy újabb egy év elteltével még lelkesebben írhassuk: na, ilyen aztán még tényleg nem volt! Az NS és az NSO teljes stábja nevében boldog új évet kívánok tehát a magyar sportnak, s ezáltal a magyar sport legelhivatottabb szurkolóinak: önöknek, olvasóinknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik