Bernd Storck: Sohasem éreztem, hogy bárki is ellenem fordulna

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 06:40
null
Bernd Storck gondolatai már az előttünk álló két vb-selejtező körül forognak (Fotó: Földi D. Attila)
Okult a hibákból a német szakember, aki sohasem érezte, hogy valamelyik játékosa ellene fordult volna, és bízik benne, a lettek, majd a portugálok ellen is sikerül kiszolgálni a szurkolókat.

 

– Hogy áll a családi kassza? Hány szurkolót lát vendégül a lettek és a portugálok elleni mérkőzésen?
– Csaknem kétszázan fogadták el a meghívásomat a következő két hazai találkozónkra – mondta a Nemzeti Sportnak Bernd Storck. – Azok a szurkolók lesznek a vendégeim, akik ott voltak Andorrában, és a helyszínen szorítottak nekünk. Szerettem volna valamit visszaadni nekik mindabból, amit ők tettek a válogatottért.

– Nem tartott attól, hogy senki sem jelentkezik?
– Rengeteg hívást és levelet kaptam. Sokan biztosítottak a támogatásukról, ezért köszönettel tartozom nekik. Arra biztattak, ne térjünk le a megkezdett útról, hiszen a vihar után mindig kisüt a nap. Megértem, hogy mások meg elégedetlenek, végtére is egy csapatot elsősorban az eredményei minősítenek, de hiszek abban, hogy összeszedjük magunkat, és Lettország, majd Portugália ellen is a szebbik arcunkat mutatjuk. Örülök, hogy úgy néz ki, a nézők mindkétszer megtöltik a Groupama Arénát.

E-MAIL A KAPITÁNYTÓL
Rövid idő alatt kell a válogatottnak felkészülnie az előtte álló két vb-selejtezőre. Kilenc labdarúgó vasárnap csatlakozik a Telkiben edzőtáborozó csapathoz, a többiek csak hétfőn érkeznek. Aznap délután lesz az első közös edzés, de mert sokan mérkőzéssel a lábukban állnak munkába, az első nap javarészt a regenerálódás jegyében telik. Hétfőn ugyanakkor valamennyi kerettag elektronikus levelet kapott Bernd Storck kapitánytól, ebben részletes összefoglalót talált az ellenfél játékstílusáról, várható felállásáról, továbbá iránymutatást arról, hogyan lehetne azt felülmúlni.

– A kritikus hangok is eljutnak önhöz?
– Természetesen mindenki véleményére nyitott vagyok. Az volt viszont az érzésem, hogy a szurkolók nem voltak tisztában minden körülménnyel. Sokan nem tudták, miért vetettünk be Andorrában számos nemzetközi szinten tapasztalatlan labdarúgót, azt hitték, próbálgatásra használtam a selejtezőt, noha erről szó sem volt. Csak akkor tesztelek játékost, ha arra lehetőségem nyílik. Belátom, én sem tértem ki részletesen arra, miért is adtam esélyt annyi fiatalnak. Ám nem akartam, hogy előzetes magyarázkodásnak vagy kifogáskeresésnek tűnjön, hogy arról beszélek, sok a sérültünk.

– Kommunikációs hiba volt az Oroszország és Andorra ellen készülő keretet a jövő keretének nevezni?
– A magyar futball ma még valóban nem tart ott, hogy a fiatalokkal kiegészülő válogatottra azt mondhassuk, ez a jövő csapata. Bevallom, még egy-két rutinos játékost is meglepett, milyen sok fiatal kapott helyet a keretben. Tanultam a hibámból. A keret kialakításakor sokkal körültekintőbbnek kell lennem, és az érintetteket, valamint a szurkolókat is pontosabban kell tájékoztatni arról, mit miért teszek. A fiatalok önbizalmát akartam növelni azzal, hogy azt mondtam, a jövő keretében kaptak helyet. Ez azonban csakugyan visszaütött később.

SZORÍT A VIDEOTONNAK
Nagyon sajnálja Bernd Storck, hogy a négy kupainduló csapatunk közül már csak a Videoton van versenyben a nemzetközi porondon, és nagyon szurkol a fehérváriaknak, hogy az idegenbeli 0–0 után Felcsúton kivívják az áhított Európa-liga-csoportkörbe jutást.
„Nemcsak a Videotonnak, hanem az egész magyar labdarúgásnak is jót tenne, ha a csapat sikerrel venné az utolsó akadályt – mondta Storck. – Sokszor mondtam, a magyar futball egyik gyenge pontja, hogy hiányzik a játékosokból a nemzetközi tapasztalat. A fehérváriak között több, a válogatottnál számításba vehető játékos szerepel, már csak ezért is örülnék, ha tovább gyarapíthatnák az Európa-ligában lejátszott mérkőzéseik számát.”

– Amikor eldőlt, hogy marad, nyomban felvetette: találkozik a csapatkapitánnyal, Dzsudzsák Balázzsal, majd szép sorban a többi futballistát is felkeresi. Mire jutottak a beszélgetések során?
– Kiveséztük a történteket. Tudatosítottam bennük, mit jelent a válogatottban szerepelni, és mennyire fontos, hogy egyénileg is tisztességesen felkészüljenek az előttük álló nemzetközi feladatokra. Mindenki tudja, mi a feladata, mindenki megkapta az egyénre szabott edzéstervét. Dolgozni kell, ahogyan eddig is, sőt még keményebben. Elmondtam még, hogy minden esetben egységesnek kell maradnunk. Még akkor is, ha valamit elszúrtunk.

– Volt esetleg olyan játékos, akinél azt érezte, nem feltétlenül örül a maradásának?
– Nem, ez fel sem vetődött. Valamennyi játékossal rendkívül nyílt és őszinte kapcsolatot ápolok. Úgy érzem, olyan viszonyban vagyunk, hogy közölnék velem, ha valami nem tetszik nekik. De az esetleges távozásom nem jelentett témát. Közös a felelősség, igaz, az andorrai vereségért elsősorban nekem lehet szemrehányást tenni. Sohasem éreztem viszont, hogy bárki is ellenem fordulna, ugyanakkor ami volt, elmúlt, így igyekeztünk előremutató beszélgetéseket folytatni, megoldást találni. Fontos ugyanis, hogy visszatérjünk az alapokhoz: ismét szervezett, egységes csapat benyomását kell keltenünk. Korábban főleg annak köszönhettük az eredményeinket, hogy zártan védekeztünk, és amikor nálunk volt a labda, bátran kezdeményeztünk.

– A bátor játékhoz azonban hiányoztak a megfelelő játékosok, nem?
– Ezt nem így látom. A labdarúgóink alkalmasak a feladatra. Már az utánpótlás-válogatottaknál is célirányosan igyekszünk felkészíteni őket. Lényeges viszont, hogy tudják, mit kell tenniük, hogyan és merre kell mozogniuk, ha nincs náluk a labda. Elfogadhatatlannak tartom, hogy védőink sárga lap nélkül hozták le az andorrai mérkőzésünket. Nem sportszerűtlen játékra biztatom őket, hanem arra, hogy álljanak bele a test test elleni küzdelembe, vegyék fel a kesztyűt! E nélkül ugyanis nem tudunk versenyképesek lenni. Újra azokra az erényekre kell építenünk, amelyek erőssé tettek bennünket. Oroszország ellen például túl sok esélyt engedtünk az ellenfelünknek, ráadásul Andorrában is rengeteg hibát elkövettünk.

A szövetségi kapitány minden játékossal megbeszélte, amit meg kellett beszélnie (Fotó: Unger Tamás)
A szövetségi kapitány minden játékossal megbeszélte, amit meg kellett beszélnie (Fotó: Unger Tamás)

– Ezúttal Gyurcsó Ádám és Lang Ádám sem kapott helyet a keretben. Ők a bűnbakok?
– Ez azért túlzás. Az tény, hogy elmondtam nekik személyesen, mi nem nyerte el a tetszésemet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bezárult előttük a felnőttválogatott kapuja. Nem neveztem őket az előttünk álló két összecsapásra, mert szeretnék másoknak lehetőséget adni. Hiba lenne rajtuk elverni a port, ne nevezzük őket bűnbakoknak. Keményen, egyenesen elmagyaráztam azonban az érintetteknek a döntésem okát.

– Fokozódott a válogatottra nehezedő nyomás?
– Az előttünk álló két hazai mérkőzés ugyanolyan fontos, mint bármelyik volt vagy lesz még. Tisztában vagyok vele, hogy a szurkolók jelentős elvárásokat támasztanak a felnőttválogatottal szemben, de ez természetes. Van rajtunk némi nyomás, azt azonban tudni kell elviselni. Nincs félnivalónk, pozitív vagyok, igyekszünk jó játékkal kiszolgálni közönségünket.

– Amolyan bocsánatkérésképpen?
– Nem ez a helyes kifejezés. Hét-nyolc olyan játékos is pályára lép majd, akik ott sem voltak Andorrában. Nem rajtuk kellene számon kérni a kudarcot. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a játékunkkal szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik kitartottak mellettünk, és bizalmat szavaznak nekünk. A lettek legyőzésével szeretnénk nekik is bizonyítani.

– Portugália ellen beérné döntetlennel is?
– Előbb várjuk meg az első mérkőzés végét, aztán beszéljünk az Európa-bajnoki címvédőről. Az tény, hogy a portugálok ellen szerzett pont szenzációs lenne. Csak meg kell nézni, hol állunk mi, és hol tartanak ők. Előbb azonban jó lenne, ha önbizalmat gyűjtenénk, és végre sikerélménnyel gazdagodnánk.

A VÁLOGATOTT 26 FŐS KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
Hátvédek: Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Pintér Ádám (Greuther Fürth)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Elek Ákos (Kajrat Almati), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Asztana), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Stieber Zoltán (D. C. United), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Bp. Honvéd), Priskin Tamás (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SORON KÖVETKEZŐ VB-SELEJTEZŐI
Augusztus 31. (csütörtök), 20:45: Magyarország–Lettország
Szeptember 3. (vasárnap), 20:45: Magyarország–Portugália

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 6 6 12– 3 +9 18
2. Portugália 6 5 1 22– 3 +19 15
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 8– 7 +1 7
4. Feröer 6 1 2 3 2–10 –8 5
5. Andorra 6 1 1 4 2–13 –11 4
6. Lettország 6 1 5 2–12 –10 3

A csoportelső kijut a 2018-as oroszországi világbajnokságra, a második helyezett – amennyiben pontszáma alapján befér a kilenc európai csoport nyolc legjobb másodikja közé (az 1–5. helyezettek elleni csoportmeccseket veszik számításba) – pótselejtezőt játszhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik