Avató kontra Eb – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2019.11.05. 23:39

Pávkovics megállítja Cavanit, Nagy Zsolt leradírozza Suárezt, Zsótér pedig kipókhálózza Uruguay kapujának jobb felső sarkát, ahogy a Kaposvár elleni bajnokin láttuk tőle? Erre a „kötésre” azért nem tennék fel egy kerekebb összeget, sőt arra sem, hogy nevezett újoncok egyáltalán lehetőséget kapnak a novemberi bemutatkozásra a magyar labdarúgó-válogatottban. Mindenesetre sokakban felvetődhet a kérdés, leginkább nyilván Marco Rossi szövetségi kapitányban, hogyan forgassa kerete tagjait a négy napon belüli két igen fontos mérkőzésen, előbb 15-én a Puskás Aréna ünnepélyes avatóján, majd 19-én a walesi Eb-selejtezőn.

Mégis, melyik a fontosabb? Sportszakmai szempontból egyértelműen az utóbbi, hiszen a győzelemmel ott (pontosabban itt!) vagyunk a részben hazai rendezésű kontinensviadalon, ilyen lehetőség még sohasem adódott magyar futballista előtt. Ám az előbbi sem ulibuli sörderbi, hanem történelmi stadionavató, a helyszínen csaknem hetvenezer néző előtt, a klasszisoktól hemzsegő kétszeres világbajnok ellen. S elég rosszul nézne ki az évkönyvekben egy jó nagy zakó a nyitó meccsen. Az olasz szakvezető és a Nemzeti Sport olvasói – szavazataik alapján – egyetértettek abban, hogy itthon védjen a fantasztikus formát mutató Dibusz, Walesben pedig a Bundesligában hetente edződő Gulácsi.

Persze úgy könnyű, ha van két jó kapusunk (sőt, Kovácsik sem vallana szégyent).

Na de a mezőnyben? Az Eb-kvalifikációra készülve „könnyebbség” tudni, kire nem számíthatunk eltiltás miatt: Korhutra és Kleinheislerre. Orbán és Nagy Ádám szereplése mögé a sérülés tesz kérdőjelet, Kádár sem egészséges még, ráadásul a horvátok elleni hibái sokáig emlékezetesek maradnak neki is.

A szlovákok elleni szeptemberi selejtezőt szintén megelőzte egy számunkra tét nélküli felkészülési mérkőzés, amelyen a „tarcsi” kikapott Montenegróban, majd a legjobbak is, itt tehát nem jött be a túlzott rotálás. Ebből kiindulva nincs egyenes vonalú összefüggés a két közeli meccs között, hogy megint a szlovákokat említsük, két hónapja nagyobb pofont (0–4) kaptak a horvátoktól, mint mi októberben (0–3), erre három nap múlva nyertek a Groupamában. Még mielőtt valaki megkérdezné, az illetékes nemzetközi szövetség előírása szerint kötelező játszani ezeken az „üres” napokon, nem önmagunk dolgát akarjuk még jobban megnehezíteni, érthető a 15-i arénanyitó s az is, hogy nívós rivális érkezik.

Ettől még igaz: avató kontra Eb. Nagy dilemma, és a felelősség Rossié, a döntés viszont a játékosok lábában van. Négy éve Bernd Storck az NB III-ból halászta ki Kleinheislert, aki nyerőemberré vált a norvégok elleni pótselejtezőn. Ha hasonló történik Pávkovicsékkal, jöhetnek akár Cardiffban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik