Aranycsapat: emlékévvel tiszteleg Komárom a 90 éve született Czibor Zoltán előtt

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 21:01
null
A barcelonai vendégek csütörtöki fővárosi körútjukon útba ejtették a Budapest Honvéd akadémiáját, a Czibor Zoltánt és Tóth II Józsefet ábrázoló csepeli szobrot (képünkön), az épülő Puskás Arénát, és a helyszínen nézik meg este a Ferencváros El-mérkőzését
Miniszteri megnyitóval, vándorkiállítással, könyvbemutatóval, életrajzi musicallel kezdődik pénteken a Czibor 90 emlékév.

 

Emlékévvel tiszteleg Komárom város önkormányzata legendás futballhőse, az Aranycsapat balszélsője, Czibor Zoltán előtt, aki augusztus 23-án lett volna kilencvenéves, szeptember elsején pedig halálának huszonkettedik évfordulója lesz. A Czibor 90 elnevezésű rendezvénysorozat augusztus 30-án pénteken kezdődik a komáromi Monostori Erődben.

A hivatalos megnyitó előtt délután két órától mini futballtornára kerül sor Czibor Zoltán korábbi csapatai közül a Komárom, a Ferencváros és a Budapest Honvéd öregfiúkcsapatának részvételével, 17 órakor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a rendezvénysorozat fővédnöke nyitja meg az emlékévet. Beszédet mond a rendezvény két védnöke, dr. Molnár Attila komáromi polgármester és Szöllősi György, a futballhagyományok nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője is.

Már Magyarországra érkezett az esemény díszvendégeként Czibor Zoltán két legidősebb lánya, Írisz és Erzsébet, továbbá az egykori balszélső ferencvárosi, kispesti, válogatottbeli és barcelonai csapattársa, Kocsis Sándor fia, ifjabb Kocsis Sándor, illetve az ötvenes évek nagy Barcelonájának harmadik magyar tagja, Kubala László gyermeke és unokája is. Az FC Barcelonát Ramón Alfonseda, a Barca Veteránjátékosok Szövetségének elnöke képviseli.

Czibor Zoltán két legidősebb lánya, Írisz és Erzsébet, valamint ifjabb Kubala László és ifjabb Kocsis Sándor a Budapest Honvéd akadémiáján
Czibor Zoltán két legidősebb lánya, Írisz és Erzsébet, valamint ifjabb Kubala László és ifjabb Kocsis Sándor a Budapest Honvéd akadémiáján

A programsorozat részeként Arany pillanatok címmel vándorkiállítás nyílik a világklasszis labdarúgó pályafutásához kötődő relikviákból (a felcsúti Puskás Intézet közreműködésével), Csák Attila szobrászművész pedig bemutatja a Czibor-szobor látványterveit, amely jövőre készül el.

Csák Attila szobrászművész Czibor-alkotása jövőre készül el
Csák Attila szobrászművész Czibor-alkotása jövőre készül el

Szintén az emlékév nyitányán mutatják be a Czibor Zoltán életútját feldolgozó kötetet, amely a Rézbong Kiadó gondozásában jelenik meg, és amelyet szerzőpárosként Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport munkatársa és Szöllősi György főszerkesztő jegyez. A nyitó est fénypontja a 20 órakor kezdődő, Czibor, a Rongylábú című musical ősbemutatója lesz, amely a Komáromtól a Ferencvároshoz kerülésétől az emigrációból történő hazatérésig mutatja be az ikonikus labdarúgó életútját.

Frissen érkezik a nyomdából a Czibor-életrajzi kötet
Frissen érkezik a nyomdából a Czibor-életrajzi kötet

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik