Aranycsapat: 95 éve született Buzánszky Jenő

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 12:32
null
Molnár Andrea, az Ovi-Sport alapítvány elnöke és ifjabb Buzánszky Jenő a Bazilikában az Aranycsapat legendás játékosának díszsírhelyénél (Fotó: Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány)
Ma lenne 95 éves Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a magyar labdarúgó-válogatott egykori kiváló jobbhátvédje. Az Aranycsapat Testület a járványhelyzet miatt koszorúzás helyett ezúttal az alábbi, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben emlékezik meg róla. A nap folyamán a Bazilikában járt Buzánszky díszsírhelyénél Molnár Andrea, az Ovi-Sport alapítvány elnöke és ifjabb Buzánszky Jenő, illetve Debrecenben is megemlékeztek a legendás játékosról.

 

„Buzánszky Jenőre, a Nemzet Sportolójára emlékezünk 95. születésnapján. Az Aranycsapat hátvédje 49 alkalommal ölthette magára a válogatott mezt és világraszóló sikereknek volt részese, olyanoknak, amelyek a magyar sporttörténelemben is a legkiemelkedőbbnek számítanak.

Tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, játszott 1953-ban Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6:3-ra győzte le az angol válogatottat.

Nem csupán labdarúgó- és edzői pályafutása volt rendkívül sikeres, de közéleti tevékenysége is példaértékű volt. Alapító tagja volt az Emberi Méltóság Tanácsának és más szervezetekben is fáradalmat nem ismerve ápolta a sporttörténelmünk és hőseink emlékét, építette és támogatta a fiatal nemzedékek sportszeretetét és kereste az egész Kárpát-medencében a fiatal magyar sporttehetségeket.

Az Aranycsapat Testület a sportért felelős államtitkár által meghirdetett céloknak megfelelően ápolja a legendás csapat hagyományait, évről-évre megemlékezik a kiváló játékosok jeles évfordulóiról. Ebben az esztendőben a járvány miatt nem koszorúzhatunk Jenő bácsi szülőházánál, így csak lélekben hajthatunk fejet a kiváló sportember teljesítménye előtt.

Kegyelettel emlékezünk az öt esztendővel elhunyt sportlegendára, aki a hazaszeretet és sport szeretetének kiemelkedő személyisége volt.”

Balról jobbra Buzánszky Jenő szobránál: Sánta János, Kulcsár Zsolt, Bács Zoltán és Jávor András
Balról jobbra Buzánszky Jenő szobránál: Sánta János, Kulcsár Zsolt, Bács Zoltán és Jávor András

Az Aranycsapat Testület és a Debreceni Egyetem mellett az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány is megemlékezett: Molnár Andrea, a szervezet elnöke és ifjabb Buzánszky Jenő a Bazilikában, a legendás játékos díszsírhelyénél járt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik