Amíg Zuigéber az NB I-re vár, a belga ász már az Anderlechtben játszik

Vágólapra másolva!
2019.04.03. 07:58
null
Zuigéber Ákos volt az U17-es válogatott vezére az elitkörös selejtezőben (Fotó: Dömötör Csaba)
Volt, aki már az U17-es Eb elitkörös selejtezője során Szoboszlai Dominikhoz hasonlította a korosztályos válogatott új nyerőemberét, Zuigéber Ákost, aki két góljával oroszlánrészt vállalt abban, hogy a magyar fiatalok kijutottak a májusi írországi kontinensbajnokságra. Miután mindkét labdarúgót Esterházy Mátyás képviseli, a játékosügynökkel arról beszélgettünk, milyen utat járhat be az MTK támadója, léphet-e hasonló ösvényre, mint az immár kétszeres felnőttválogatott Szoboszlai, aki két évvel ezelőtt a kék-fehérektől igazolt Salzburgba.

A magyar U17-es válogatott az MTK 16 éves támadója, Zuigéber Ákos egy-egy góljával verte meg a múlt héten előbb a norvégokat, majd a bosnyákokat is 1–0-ra, és a két győzelemmel, a belgáktól hétfőn elszenvedett 4–2-es vereségtől függetlenül kvalifikálta magát a májusi írországi Európa-bajnokságra.

KEVÉS AZ EGYÉNISÉG

Az U17-es válogatottból Zuigéber mellett az EM Sports Consulting képviseli Major Sámuelt, Posztobányi Patrikot és László Dávidot is. Ezért arról is kérdeztük az ügynökség vezetőjét, Esterházy Mátyást, hogyan ítéli meg ezt a korosztályt európai viszonylatban, mit adhat a játékosok fejlődéséhez az Európa-bajnokság, továbbá szóba került az idősebb, a múlt héten az U19-es Eb-selejtezőkben szereplő korosztály is.

„Fantasztikus eredmény, hogy kijutott a csapat az Európa-bajnokságra és a játékosok magasabb szinten is megmutathatják magukat, viszont fontos leszögezni, az utánpótlásban nem az eredmény a legfontosabb. Azt pedig be kell látni, hogy már ebben, az U17-es korosztályban is egyéni szinten jelentősen le vagyunk maradva az európai elittől. A bosnyákokkal ki-ki meccset játszottunk, de a belgák teljesen más szintet képviselnek és a norvégok is jobbak voltak a mieinknél. Ott szerencsénk volt és Ákos egyéni villanásával nyerni tudtunk, mint ahogy két évvel ezelőtt Szoboszlai Dominik góljaival is az oroszok és a norvégok ellen, ám ha nincsenek Dominik jól eltalált lövései, akkor szerzett gól nélkül, utolsó helyen végzett volna az a csapat az elitkörben, 2017-ben. És ez sajnos most az U19-es elitkörben is látszott. Hiszen például a Benfica utánpótlásában edződő Csoboth Kevin nem volt kezdő az első két meccsen, amelyek döntöttek a továbbjutásról, míg a holland élvonalbeli Fortuna Sittardnál edződő Dobos Áron be sem került az utazó keretbe. Miközben a pályán azt láttuk, hogy egyénileg képzettebb, jobb játékosok futballoznak az ellenfélnél, mi az egyéniségeinknek nem adtunk lehetőséget. Személyes véleményem az, hogy Csoboth Kevin a magyar futball egyik legnagyobb reménysége, hatalmas lehetőséget látok benne, ha megfelelő döntéseket hoz majd a karrierjét illetően. Olyat tud, amit nem lehet tanítani, állandó veszélyt jelent az egy-egy elleni szituációkban és fantasztikus érzéke van ahhoz, hogy helyzetbe kerüljön és gólokat szerezzen.”

Két esztendővel ezelőtt az akkor még Szoboszlai Dominik fémjelezte U17-es magyar csapat a salzburgi középpályás góljaival előbb megverte az oroszokat hátrányból fordítva 2–1-re, majd ugyanúgy 1–0-ra nyert Norvégia ellen Szoboszlai hajrában szerzett találatával, mint ahogy most Zuigéber utolsó perces szabadrúgásával, és az a korosztály is kijutott, az akkor Horvátországban sorra kerülő Eb-re. Ráadásul Szoboszlai is lehúzott egy szezont az MTK-nál, mielőtt külföldre szerződött. Kérdés, léphet-e hasonló útra Zuigéber is…

„Miután Ákos a korosztályos bajnokságban és a válogatottban is jól teljesít, rengetegen érdeklődnek iránta – reagált a Nemzeti Sport Online megkeresésére Esterházy Mátyás, a két futballista menedzsere.Közel van ahhoz, hogy a felnőttek között is bemutatkozzon a bajnokságban, Feczkó Tamás idejében többször edzhetett a felnőttcsapattal, a Magyar Kupában már játszott is. Sok múlik majd azon, hogy ez az átállás hogyan sikerül neki. Szoboszlai Dominikkal abból a szempontból nem lehet összehasonlítani, hogy más a posztjuk, mások a fizikai adottságaik, de mindkettejüknek olyan képességeik vannak, melyek a korosztályukban extrának számítanak. Ákosnak Dominikhoz hasonlóan remek a rúgótechnikája, amit a szabadrúgásoknál kamatoztatni tud, jó a felépítése, megvan a kellő robbanékonysága és nagyon érzi a kaput, sok gólt szerez. A legnagyobb erénye pedig az lehet, hogy mindkét lábbal szinte teljesen azonos szinten bánik a labdával, ez óriási fegyver lehet. Ezért talán a jobbról befelé cselező tükörszélső posztja lehet majd ideális számára, ám a másik oldalon vagy a csatár mögött is feltalálja magát.”

Ami még különbség, hogy Szoboszlai 16 évesen szerződött Salzburgba, és már akkor be is mutatkozott felnőttbajnokságban, az osztrák másodosztályban.

„Zuigéber számára ez lehet a következő lépés, a felnőttbajnokság.Edzésekenmár beleszagolhatott a felnőttfutball légkörébe, most kell az, hogy be is mutatkozzon az NB I-ben, és egyre több momentuma legyen, mert így tud fejlődni. Persze még csak tizenhat éves, nem vagyunk türelmetlenek, van még ideje, de gyorsan repülnek az évek. Ha megnézzük a hétfői ellenfelet, a belgákat, náluk a tizenegyes számú Jérémy Doku már öt meccsen szerepelt az Anderlechtben, az NB I-nél jóval erősebb belga bajnokságban. Az MTK-nál sok minden adva van ahhoz, hogy Ákos a felnőttek között is játsszon, ezért sem gondolkodunk feltétlenül váltásban. Schäfer András után akár ő lehet a következő, aki külföldi karriert is befuthat az MTK-ból indulva, ha most megkapja a lehetőséget és azzal élni is tud” – tette hozzá a játékosügynök.

Zuigéber Ákos is értékelt a norvégok és a bosnyákok legyőzése után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik