A tizenkettedik játékos – Szepesi György 96 éves

Vágólapra másolva!
2018.02.05. 11:00
null
Szepesi György<br />(Fotó: Koncz György)
Hétfőn ünnepli 96. születésnapját Szepesi György, aki akkor közvetített először válogatott mérkőzést, amikor Puskás Ferenc bemutatkozott címeres mezben.

Szepesi György, a magyar rádiózás legendája riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként testközelből figyelhette a magyar és a világfutball történéseit, mi több, sikersportágak kiváló krónikásaként része lett a hallgatók mindennapjainak.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Közvetítéseire milliók emlékeznek. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.

S nem csak a mikrofon mögött alkotott nagyot: 1978 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökeként tevékenykedett, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt.

Pályája során sok díjat és elismerést elnyert, a FIFA Érdemrendjétől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Olimpiai Érdemrendjétől (ezüst fokozat, 1995) a Pulitzer-emlékdíjon át (2002) a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) életműdíjáig (2016).

Az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként emlegetik, erről így nyilatkozott hat esztendeje: „Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.”

Akkor közvetített először válogatott mérkőzést – 1945. augusztus 20-án –, amikor Puskás Ferenc bemutatkozott címeres mezben. Sporttörténeti magyar–osztrák (5:2) volt: a 12. percben született meg Puskás Öcsi első válogatott gólja – és persze a mikrofon előtt álló Szepesi Györgyé is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik