A Puskás Aréna kibérlése? Vizsgálják a lehetőségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.14. 15:02
null
Pénteken a szurkolók is birtokba vehetik a stadiont (Fotó: Dömötör Csaba)
A Puskás Aréna pénteki nyitó mérkőzése, a Magyarország–Uruguay felkészülési meccs előtt a Nemzeti Sport a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának, Kovács Norbertnek tette fel kérdéseit a létesítménnyel kapcsolatban.
Kovács Norbert (Fotó: NSK)
Kovács Norbert (Fotó: NSK)

Az egykori Népstadion és Intézményei szerepét átvevő NSK pár évig a legnagyobb sportlétesítmény nélkül működött, hiszen lebontották a régit és épült az új aréna. Főigazgatóként nagyjából az a szerepe, mint legendás elődeinek, Németh Imrének, Schmitt Pálnak, Molnár Zoltánnak?
– Megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk az Arénával kapcsolatos közös erőfeszítésben – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója. – Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű élményarénája épült meg, miközben külsejében, szellemében megidézi a legendás Népstadiont. Az egykori Puskás Ferenc Stadion lebontása óta is volt tennivaló, az állami tulajdonú sportvagyon jelentős részét ugyanis a Nemzeti Sportközpontok gondozza. Feladataink igen sokrétűek. Alapfeladatunk az olimpiai központok és az intézmény vagyonkezelésében lévő sportlétesítmények működtetése, azok fejlesztése, sportcélú hasznosítása, működtetése elsősorban a magyar sportolók edzéslehetőségének, a sportegyesületek utánpótlás-nevelési lehetőségének biztosítása, valamint a sportolók olimpiai, paralimpiai, nemzetközi vagy hazai versenyre való felkészülés feltételeinek megteremtése. Hatalmas büszkeséggel tölt el minket, amikor időnként belegondolunk, hogy egy-egy világbajnoki, olimpiai aranyéremhez mi is hozzá tudtunk járulni a magunk eszközeivel.

A Népstadion intézmény volt, hatalmas munkahely: a Puskás Aréna hány embert foglalkoztat majd, s melyik a legkülönlegesebb munkakör?
– Az üzemeltetést 43 fős csapattal kezdjük majd meg, amely a rendezvényeken kívüli időszakban a létesítmény stratégiai és hétköznapi üzemeltetési feladatait látja el. Azokon az eseményeken, melyeken a nézőteret is igénybe vesszük (labdarúgó-mérkőzések, koncertek, stb. esetén). alvállalkozók bevonásával mintegy 2600 fős személyzettel egészülünk ki. A Puskás Arénában lévő rendezvényterekben tartandó események (konferenciák, stb.) alatt – a rendezvény méretéhez igazodóan – akár több mint 60 fős személyzet biztosítja a magas szintű kiszolgálást. A Puskás Aréna méretéből és multifunkciós jellegéből adódóan valamennyi feladat rendkívül összetett és sokrétű gondolkodást, megközelítést igényel, így talán felesleges is ezek közül kiemelni. Valamennyien megtiszteltetésnek vesszük, hogy a megújult Puskás Aréna üzemeltetését végezhetjük.

Mennyire lesz a stadion nyitott pálya? Ad abszurdum elképzelhető, hogy hobbicsapatok kibéreljék meccsre?
– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az általunk üzemeltetett sportlétesítmények ne csak az élsportot szolgálják ki, és egy-egy uszodát, csarnokot, futballpályát a lakosok, baráti társaságok is használni tudják. „Ép testben ép lélek”, a Nemzeti Sportközpontoknál mindenképp így vélekedünk. Az ugyanakkor a világ minden táján bevett gyakorlat, hogy a nemzeti stadion játékterén csak szigorú keretek között lehet futballozni, a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni, hogy megóvjuk a gyepet. De hogy a kérdésre is válaszoljunk: egyelőre vizsgáljuk ennek a lehetőségét.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik