A bal oldalunkon dőlhet el a meccs – Kádár és Sallai kulcsszerepben?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.09.09. 14:12
null
Csak remélni tudjuk, hogy a magyar védelemnek sikerül féken tartania a szlovák támadósort (Fotó: Szabó Miklós)
A 20.45 órakor kezdődő Magyarország–Szlovákia Eb-selejtező előtt rövid statisztikai elemzésünkben azt néztük meg, elsősorban a szlovákok eddigi kvalifikációs meccsei alapján, hogy mik a gyengéik és az erősségeik a vendégeknek, mely posztokon dőlhet el a mérkőzés, kik lehetnek a kulcsemberek.

 

TÁMADÁS A BAL OLDALON! SALLAI LEHET A MEGLEPETÉSÜNK?

A szlovákok az eddigi négy Eb-selejtezőjükön hat gólt kaptak, Azerbajdzsán után a legtöbbet a csoportban. Ebből négyet múlt héten, a horvátoktól. A hat gólból kétszer a szlovák védelem jobb oldaláról indult az ellenfél akciója, egyszer balról érkezett a beadás, háromszor pedig középről leadott lövésből született találat.

Középen főleg a horvátok ellen volt sebezhető Pavel Hapal csapata, mert nagyon mélyen védekeztek Milan Skriniarék, amire Ivan Perisicék átlövésekkel válaszoltak, két gólt is a tizenhatoson kívülről szereztek. A csúszós talajon ezzel a Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László (ha Nagy Ádám nem játszik és ő kezd a helyén), Szoboszlai Dominik, Lovrencsics Gergő négyesnek is érdemes lesz próbálkozni – leginkább tőlük várhatók távoli bombák. Viszont várhatóan ellenünk azért nem védekeznek majd annyira mélyen a szlovákok, így kevesebb lehetőségünk adódhat a tizenhatoson kívüli lövésekre, mint a horvátoknak.

Ha pedig középen nem tudjuk feltörni őket, akkor elsősorban a mi szemszögünkből a bal oldalon érdemes próbálkozni. A wyscout statisztikái szerint a két szél közül a horvátok is jobbára azon az oldalon támadtak, a másikon csak az akcióik nyolc százaléka futott és a párharcaikból is 29-et nyertek meg a bal oldalukon, 18-at a jobb szélen.

A támadások megoszlása a szlovák–horvát meccsen (a perjel mögött a gólveszélyességet jelentő xG-mutató). (Forrás: wyscout)
A támadások megoszlása a szlovák–horvát meccsen (a perjel mögött a gólveszélyességet jelentő xG-mutató). (Forrás: wyscout)

 

Már csak azért is érdemes a bal szélen kísérletezni, mert a szlovák keretben nem maradt klasszikus jobbhátvédazok után, hogy Peter Pekarík sérülés miatt kiesett. A horvátok ellen a Mallorca védője, Martin Valjent játszott a jobb oldalon, de ő belső védő, ahogy az alternatívaként szóba jövő Lubomír Satka is.

Várakozásaink szerint nálunk a sérüléséből felépült Sallai Roland kerülhet vissza a csapatba a bal oldalra,míg Dzsudzsák a jobb szélen játszhat. Sallai az elhúzódó sérülése miatt tavaly októberben, Észtországban szerepelt legutóbb a válogatottban. Viszont amikor egészséges volt, Marco Rossinál mindig ő kezdett a bal oldalon, összesen négy meccsen (egyszer-egyszer a finnek és az észtek, kétszer a görögök ellen), melyekből hármat végig is játszott, egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. Klubjában, a Freiburgban az első két fordulóban a kispadon ült, legutóbb pedig már beállt 11 percre, igaz, ott a jobb szélen futballozott. Akármelyik oldalon is kap lehetőséget, ha jó formában van, bármelyik oldalról képes veszélyt jelenteni a kapura, mindkét lábával hasonló szinten bánik a labdával. Miután ő Szlovákiában nem játszott, vele meglephetjük a vendégeket (talán éppen ezért nem lépett pályára a múlt héten Montenegróban sem) .

Párharcok a szlovák–horvát meccsen: a fehér szín adott területen a szlovákok, a kék a horvátok nyertes párharcait mutatja (Forrás: wyscout)
Párharcok a szlovák–horvát meccsen: a fehér szín adott területen a szlovákok, a kék a horvátok nyertes párharcait mutatja (Forrás: wyscout)

A HORVÁTOK ELLENI VERESÉG ÖSSZEKUSZÁLHATTA A SZÁLAKAT– JÖN-E BÉNES?

A szlovák védelem után pedig foglalkozzunk az ellenfél támadójátékával. Négy meccsen hét gólt szereztek északi szomszédaink az Eb-selejtezőkön. A hétből két alkalommal középről indult az akció, háromszor a jobb oldalról (szlovák szempontból), egyszer balról, míg Juraj Kucka távoli szabadrúgásból talált be az azerieknek. Ha a nagylövőknél kiemeltük, magyar oldalon kitől várhatjuk a távoli próbálkozásokat, akkor az ellenfélnél is érdemes megemlíteni Kucka mellett Marek Hamsíkot és Stanislav Lobotkát – Azerbajdzsánban, az 5–1-re megnyert találkozón mindketten lőttek gólt a tizenhatoson kívülről.

A szlovák jobb oldalra már csak azért is érdemes lesz odafigyelni, mert ellenünk, Nagyszombatban mindkét gól előtt jobbról indultak Albert Rusnák főszereplésével: az Amerikában légióskodó szélső egy gólt és egy gólpasszt jegyzett aznap, viszont a horvátoktól elszenvedett vereség alkalmával már a szünetben lecserélte őt Hapal, így kérdés, Budapesten kezdő lesz-e. Ha nem kezd, akkor akár Ondrej Duda is kihúzódhat jobbra – őt is ismerhetjük, ő szerezte a szlovákok első gólját a tavaszi meccsen. Bármelyikük is játszik jobbról, Kádár Tamásra, aki várhatóan a magyar válogatott balhátvédje lesz, nagyon fontos szerep hárulhat, és nemcsak védekezésben, hanem a fentiek miatt Sallai mögött a támadások indításában is.

Nagy kérdés, hogy a horvátok elleni mérkőzés mennyire kuszálta össze Hapal előzetesen elképzelt taktikáját, mert az eddigi meccseken egyértelműen a jobb oldalon voltak veszélyesebbek támadásban a szlovákok a két szél közül, viszont a pénteki összecsapáson egyetlen értékelhető akciót sem tudtak végigvinni Rusnák oldalán.

Ha változtat a cseh tréner, akkor jó eséllyel nyúlhat a Győrben, az ETO-nál nevelkedett, magyar családból származó László Béneshez (ő maga így használja a nevét), aki éppen ma, a meccs napján tölti be a 22. életévét, viszont ha a Mönchengladbach játékosát beveti, az az eddigiekhez képest szerkezeti váltással is járhat. Eddig két szélsővel (Rusnák és Róbert Mak), három belső középpályással (Kucka, Lobotka, Hamsík) és egy előretolt támadó középpályással (Duda) játszottak, valódi center nélkül. Bénes viszont ugyancsak középső középpályás, tehát ha ő bekerül, akkor csökkenhet a szélsők száma, vagy Duda kerül a szélre, de úgy pedig nem marad középen „befejező” ember, ugyanis a jobbhátvéd mellett a középcsatár posztja számít hiányposztnak a szlovákoknál.

Nagy kérdés tehát, hogy a pénteki vereséget követően akar-e, tud-e változtatni érdemben az alapcsapatán Hapal, azon a csapaton, amelyik négyet kapott a horvátoktól, ellenben előtte egy-egy kivétellel ugyanabban az összeállításban megverte Magyarországot és Azerbajdzsánt is, méghozzá hét gólt szerezve és csak egyet kapva. Ami viszont még ténykérdés – és ez az, amin Hapal igazán változtatni szeretne –, hogy Szlovákiának nagyon gyenge az idegenbeli mutatója, a legutóbbi kilenc mérkőzésén csak egyszer győzött, Azerbajdzsánban, viszont hétszer is veszített(ebből kétszer már Hapallal a kispadon). Ez és a horvátok elleni pénteki meccs (de ne feledjük, Walesben is alulmaradtak) jól mutatja a mieink számára, hogy igenis verhető ez a szlovák csapat.

A várható kezdők
A várható kezdők

A MAGYAR KERET
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A SZLOVÁK KERET
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Fulham – Anglia), Dominik Greif (Slovan Bratislava)
VÉDŐK: Lubomír Satka (DAC), Milan Skriniar (Internazionale – Olaszország), Denis Vavro (Lazio – Olaszország), Martin Valjent (Mallorca – Spanyolország), Dávid Hancko (Sparta Praha – Csehország), Róbert Mazán (Tenerife – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Patrik Hrosovsky (Genk – Belgium), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), László Bénes (Borussia Mönchengladbach – Németország), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Lukás Haraslín (Lechia Gdansk – Lengyelország)
TÁMADÓK: Pavol Safranko (Sepsi OSK – Románia), Róbert Bozeník (MSK Zilina), Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Seydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Seydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4 (Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72, Lovren 89.)
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 4 3 1 9– 4 +5 9
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6– 4 +2 9
3. Szlovákia 4 2 2 7– 6 +1 6
4. Wales 4 2 2 4– 4 0 6
5. Azerbajdzsán 4 4 4–12 –8 0
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik