A férfi kézisek a véghajrában buktak el a dánok ellen

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 22:11
A magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpia első meccsén szoros, kőkemény küzdelemben két góllal maradt alul az Európa-bajnok Dánia ellen. A mérkőzés online tudósítását itt lehet elolvasni.

Óriási volt a küzdelem (fotó: Szabó Miklós)
Óriási volt a küzdelem (Fotó: Szabó Miklós)
Óriási volt a küzdelem (fotó: Szabó Miklós)
Óriási volt a küzdelem (fotó: Szabó Miklós)

A két csapat legutóbb a 2007-es világbajnokságon csapott össze nagy tornán, amikor a magyar válogatott nagyszerű hajrával 30–29-re legyőzte Dániát.

Még javában elköszönt a francia és a brit csapat a szurkolóktól a pálya közepén, a lelátón már zúgott is az „alé, alé, alé, alé, Magyarország, Magyarország, Magyarország, éalá”, aztán a „ria, ria, Hungária”.

1–10. perc:
Az első percekben Nagy László lövése csattant a kapufán, de a dánok sem vitézkedtek, eleinte el sem találták a kaput. Császár törte meg a jeget a 3. perc végén, később hetesből is betalált. Fazekas remekül állt ellen a dán rohamoknak, volt rá példa, hogy kétszer is bravúrral védte a dán próbálkozásokat. Öt perc kellett a dánoknak, hogy megszerezzék az első góljukat. Nagy László azonban kétszer is óriási gólt ragasztott távolról a bal alsóba, közte Jensen szenzációs „cunderének″ tapsolhattak a nézők. 4–2.

Nagy Lászlót kiküldték két percre, de emberhátrányból is betaláltunk Iváncsik révén, Mikkel Hansen ellen azonban nem volt orvosság. A védekezésünk ezekben a percekben kiváló volt, a dánok nehezen találtak rést a falon. 5–4.

11–20. perc:
Gulyás góljával már kettővel mentünk, de Császár hetese sajnos kimaradt, Sarup pedig büntetett. A félidő felénél a dánok küszködtek, nem ízlett nekik a kemény védekezés. Ha pedig lövőhelyzetbe kerültek, ott volt Fazekas, aki 50 százalékos hatékonysággal védett ezekben a percekben. Zubai szemfüles labdaszerzése hetest ért, amelyet Harsányi váltott gólra, a dánok időt is kértek. 8–5.

Eggert ügyes ejtésgóljával jöttek vissza a meccsbe a dánok. A nyitott védekezésre váltó dánokat sikerült kijátszani, de Iváncsik lövése a lécen csattant. Az ellentámadásból Mogensen hozta fel egy gólra Dániát, majd kiállítást kaptunk, Such ment ki, a hetesből pedig egyenlítettek. 8–8.

21–30. perc:
A sorozatban lőtt három dán gól változtatásra serkentette Mocsai Lajost, és időt kért. Bejött Lékai, megbontotta a dán falat, Császár pedig szenzációsan átlőtte. Eggert szélről akart gólt lőni, de Fazekas már kitalálta a gondolatát, és gyönyörűen védett. Mikkel Hansen azonban egy elrontott magyar támadás után hihetetlen mozdulatokkal kígyózott át a védelmünkön, és egyenlített. 9–9.

Ezekben a percekben nem sikerült a góllövés, és a 25. percben a meccsen először vezettek a dánok, ráadásul a következő támadásból Gulyás a lécre vágta a ziccert. Kevés fantázia volt ekkor a magyar támadásokban, és az átlövések sem jöttek be. 9–11.

A félidő utolsó perceiben Nagy László vállalkozókedvére hagyatkoztunk, mert nehezen bírtak vele a dán védők. Pérezt lökésért kiküldték két percre, a dánok a háromgólos vezetésért támadhattak, és Spellerberg ki is használta az emberelőnyt. Az utolsó percben Lékai emberhátrányból szépített, majd a félidő utolsó másodperceiben Sarup irgalmatlanul nagy gólt lőtt, közben pedig Nagy Lászlót kiállították. A félidőre háromgólos dán előnnyel fordulhattak a csapatok. 10–13.

MÁSODIK FÉLIDŐ

31–40. perc:
A második félidő fő kérdése az volt, hogyan lehetne támadásban a szélsőket jobban helyzetbe hozni, és mit lehet tenni azzal, hogy a dánok a beállósunkat is nagyon megfogták. Lékai mindenesetre hátrányból faragott a különbségből, ráadásul kiharcolt egy dán kiállítást is. Sarup sajnos csak egészen hihetetlen, hálószaggató bombákat tudott megereszteni. Bejött Vadkerti is, mindjárt góllal jelezte, hogy figyelni kell rá. Nekünk Sarupra kellett volna, de nem sikerült... 12–15.

Emberelőnybe kerültünk, Császár pedig kétgólosra csökkentette a hátrányt. Zubai lőtt gólt beállóból, de a bírók úgy ítélték meg, hogy szabálytalan volt. A másik oldalon egy kevésbé látványos szabálytalanságért emberhátrányba kerültünk, és a dánok büntettek is. Lékai azonban kitűnően került helyzetbe, és be is vágta, akárcsak Mocsai Tamás, ezzel már csak egy gól volt a különbség. 15–16.

A dánok elaludtak, Schuch Timuzsin pedig kiegyenlített. Időleges volt az iksz, mert Mogensen talpról bezúdította a dán gólt. Harsányi hetesből egalizált, Hansen ellen azonban nem találtunk orvosságot, hiába állt a kapuba a félidőben Mikler Roland. 17–18.

41–50. perc:
Visszajött Fazekas, majd emberelőnybe kerültünk, de Császár lövése mellé szállt, szerencsére Markussen is a lécet forgácsolta szét, majd Zubai egyenlített. 18–18. Dán hetes gólra Mocsai válaszolt minőségi átlövéssel. A vezetésért támadhattunk a 45. percben, amikor Császár kiállítást harcolt ki, de lépéshiba miatt elveszítettük a labdát. Hiábavalóan támadtunk emberelőnyben, a dánok viszont türelmesek voltak, és átvették a vezetést. Nem sokáig örülhettek azonban, mert Harsányi váltotta gólra Vadkerti kiváló passzát. 20–20.

Szerencsés góllal vezetett az ellenfél, de Császárral nem tudott mit kezdeni a Dán Királyság. Fazekas szenzációsan védett, Rene Hansen lövését is hárította. Kollégája azonban tehetetlen volt Császárral szemben, és újra vezettünk! 22–21.

51–60. perc:
Kétgólos előnnyel fordultunk az utolsó tíz percre, Ulrik Wilbek nem is bírta tovább, kikérte az idejét. Zubai kiállt, ráadásul hetest is kaptunk, majd gólt, Császár pedig irgalmatlanul nagy lövést küldött a felső lécre. Nem is ért senkit meglepetésként, hogy egyenlítettek a dánok. Érkezett Nagy László, de Mocsai elhamarkodott lövése után újra hetest kaptak, ráadásul ki is küldték két percre a szövetségi kapitány fiát. Újra vezettek a dánok. 23–24.

A végjátékban kétgólos előnyt szereztek a dánok, de Császár visszahozta a reményt. Időlegesen, mert Knutsen visszaállította a különbséget. Zubai nem hagyta magát, ő is gólt lőtt. 25–26.

A döntetlenért támadhattunk, de Nagy László elvesztette a labdát. Az utolsó percen belül jártunk, és a dánok időt kértek, hogy biztossá tehessék a győzelmüket... 17 másodperc volt hátra, amikor belül védekezésért hetest kaptunk, amelyet Eggert belőtt, így megnyerték a meccset... 25–27.

Szoros volt ez nagyon, de mégis ott van az emberben az érzés, hogy meg lehetett volna csípni az északiakat. Nagyot küzdött a magyar csapat, de egy kicsi plusz hiányzott, így jogos volt a dánok örömtánca a végén. Kiszenvedték a győzelmet.

A magyar válogatott legközelebb Dél-Koreával mérkőzik kedden 12.15-kor, a mai teljesítmény alapján győzelmi reményekkel.

A MAGYAR JÁTÉKOSOK NYILATKOZATAI
Lékai Máté: – Volt bennem félsz, de sikerült jól beszállnom a mérkőzésbe. Amikor kettővel elmentünk a hajrá előtt, úgy éreztem, hogy mi vagyunk nyerő pozícióban, jövünk fel, erre kaptunk két kétperces kiállítást, ami mellett buta hibákat is elkövettünk, ez döntött.
Nagy László: – Végig pariban tudtunk lenni az Európa-bajnokkal, voltak hullámvölgyeink, de sikerült jól kijönnünk azokból. A két kiállítás volt a döntő, amikor vezettünk kettővel, és akkor fordítottak. Mindannyian nagyon vártuk a meccset, nem voltunk megilletődöttek, ez még jól jöhet bárki ellen a csoportban, erre kell építenünk. Jól sikerültek az elmúlt világversenyek és a felkészülési mérkőzések, annak tudom be, hogy az első másodperctől ilyen színvonalon tudtunk teljesíteni.
Császár Gábor: – Kicsit sajnálom, hogy nem sikerült legalább egy pontot szereznünk, mert benne volt a végjátékban legalább a döntetlen. Nagyot küzdöttünk, és nem is játszottunk rosszul, ezért sajnálom, hogy a vége vereség lett.

 

FÉRFI KÉZILABDA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–DÁNIA 25–27 (10–13)
London. V: Lazaar, Reveret (franciák).
MAGYARORSZÁG: Fazekas (30/9 – 30 %), Mikler 6/0 – 0 %) (kapusok), Császár 8 (1), Gulyás 1, Harsányi 4 (2), Ilyés, Iváncsik G. 1, Lékai 3, Mocsai T. 2, Nagy L. 2, Pérez, Schuch 1, Vadkerti 1, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
DÁNIA: Landin (29/7 – 24 %), Cleverly (4/1 – 25 %) (kapusok), L. Hansen, M. Hansen 4, R. Hansen, Eggert Jensen 9 (5), Knudsen 6, Lindberg, Markussen 1, Mogensen 2, Nielsen 1, Sarup 3, Schmidt, Spellerberg 1. Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek.
Kiállítások: 14, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
MOCSAI LAJOS: – Komoly csatára számíthattunk, az is lett belőle. Az elején nagyon jól kézilabdáztunk, utána viszont lelassultunk, ráadásul Nagy Laci összeszedte a második kiállítását is. A második félidőben rendkívül harcos, küzdőképes volt a csapatunk, de két védekezési hiba és az emberhátrányok sora miatt vesztettünk.
TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Szerbia 26–21 (10–14)
Horvátország–Dél–Korea 31–21 (14–8)
A–CSOPORT, 1. FORDULÓ
Izland–Argentína 31–25 (15–14)
Svédország–Tunézia 28–21 (16–11)
Franciaország–Nagy–Britannia 44–15 (21–7)

SZERB ÖSSZEOMLÁS A SZÜNET UTÁN
A-CSOPORT
Argentína a 40. percben még csak egygólos hátrányban volt a pekingi ezüstérmes Izland ellen, ám a papírforma végül nem borult, a 9 gólig jutó Valúr Gudjon Sigurdsson vezette északiak végül bedarálták a dél-amerikai alakulatot.

Sokáig Tunézia is jól tartotta magát Svédországgal szemben, bő húsz perccel a vége előtt még csak hárommal vezettek a kék-sárgák, a vége azonban itt sem volt izgalmas, héttel nyert a skandináv csapat. A Pick-Szeged svéd szerzeménye, Jonas Larholm két eladott labdával került be a jegyzőkönyvbe.

A csoport esti mérkőzésén csak a különbség nagysága volt kérdéses, mivel a címvédő franciák a britekkel találkoztak. A vége 44–15 lett, Guillaume Joli 11, Jérome Fernandez 9 gólt lőtt a franciáknál.

 

B-CSOPORT
Mirko Alilovic főszerepet játszott abban, hogy a horvátok a vártnál simábban, tíz góllal megverték Dél-Koreát. Az MKB Veszprém kapusa 46 százalékkal védett, támadásban pedig a 8 gólos Ivan Cupic vitte a prímet a horvátoknál.

Másik déli szomszédunk, Szerbia vereséggel kezdett, bár a szünetben még 14–10-re vezetett Spanyolország ellen. A második játékrészt 16–7-re nyerték az ibériaiak, akiknél az ősztől Veszprémben játszó Cristian Ugalde négyszer volt eredményes. A szerbeknél Rajko Prodanovics (Pick-Szeged) és a Veszprémet elhagyó Marko Vujin is két gólt lőtt, Momir Ilics pedig hétszer vette be a spanyolok kapuját, amelyben Sterbik Árpád 10 lövésből 6-ot hárított.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik