Amerikai fordítás, brazil bemelegítés - elkezdték a női focisták

Vágólapra másolva!
2012.07.26. 00:01
null
Alex Morgan két góllal járult hozzá az amerikaiak győzelméhez (fotó: Action Images)
A házigazda Nagy-Britannia és Új-Zéland női labdarúgó-válogatottjának összecsapásával gyakorlatilag elkezdődtek a 2012-es nyári olimpiai játékok. Az első mérkőzés brit győzelemmel végződött: a fehér mezes hazaiak a cardiffi Millennium Stadionban rendezett összecsapáson Steph Houghton találatával legyőzték a „kiviket”. De a folytatás is bővelkedett érdekes eseményekben: nagyszabású amerikai fordítás, könnyed svéd és brazil bemelegítés, továbbá egy kínos zászlócsere is jutott a „mínusz második” napra.

 

E-CSOPORT

Az olimpia nyitó eseményén Nagy-Britannia a cardiffi Millennium Stadionban csapott össze Új-Zélanddal. A házigazda britek az első félidőben fölényben játszottak, mert ugyan a mérkőzés első perceiben Új-Zéland hagyott ki egy helyzetet, a folytatásban a britek kerültek többször a kapu elé: Houghton szabadrúgásánál a kapus védett, Anita Asante fejese után a kapufa tövéről vágódott le a labda, ám a szünetig nem született gól.

A második játékrészben állandósult a brit fölény, és a 64. percben Houghton újabb szabadrúgása már gólt eredményezett: az Arsenal-játékos a sorfal mellett elcsavarva a labdát lőtte ki a jobb alsó sarkot, így Nagy-Britannia 1–0-s sikerrel kezdett.

A brazilok könnyebb mérkőzésen, fölényes győzelemmel kezdtek: a dél-amerikaiak 5–0-ra nyertek Kamerun ellen. Az ötkarikás játékok egyik esélyese már tíz perc után két góllal vezetett, majd a hajrában még három találattal terhelte meg ellenfele hálóját.

A találkozón betalált Cristiane is, az elmúlt két olimpia egyik legjobb gólvágója, így – 11 góllal – már ő minden idők legeredményesebb ötkarikás női góllövője a német Birgit Prinz előtt.

F-CSOPORT

A világbajnok japánoknak nem világverő ellenfél jutott az első félidőre, de komolyan kellett venniük a nyitó napot, mert Kanada veszélyes ellenfélnek tűnt. Kavaszumi Nahomi és Mijama Aja góljára egy kontra végén végül Melissa Tancredi válaszolni tudott, de a távol-keletiek jól őrizték előnyüket, és 2–1-re nyertek.

A svéd–dél-afrikai meccs ennél simábban alakult. Az északiak a 7. percben vezetést szereztek, miután Nilla Fischer megpattanó lövése után a labda a tehetetlen kapus mellett áthaladt a gólvonalon. Hozzá kell tenni, a svédeknek kijárt már a szerencse: hihetetlen, de a gól előtt már kétszer is eltalálták a lécet a sárga-kékek, sőt nem sokkal az első gól után újra a kapufa mentette meg az afrikaiakat a góltól.

Egy szép centerezés után aztán Lisa Dahlkvist növelte az előnyt a 20. percben, majd egy perccel később Lotte Schelin növelte háromra a különbséget. A második játékrészben a dél-afrikai Portia Modise hihetetlen góllal szépített: a Sowetó nyomornegyedből kinövő futballista 45 méterről ívelt gyönyörűen a kapuba. Nem sokkal később Schelin azonban tett róla, nehogy reménykedni kezdjen az ellenfél. A vb-bronzérmes 4–1-es sikerével máris nagyot lépett a továbbjutás felé.

G-CSOPORT

A G-csoport hozta a nap mérkőzését és a nap alighanem legemlékezetesebb olimpiai eseményét. Az Egyesült Államok–Franciaország találkozón a címvédő amerikaiak kétgólos hátrányba kerültek a meccs elején, végül mégis sima győzelmet arattak, míg a Kolumbia–Észak-Korea mérkőzés bő egyórás csúszással indult egy, a szervezők számára kínos incidens miatt. A szervezők felcserélték az észak-koreai zászló a dél-koreaival, az ázsiai válogatott pedig így nem volt hajlandó kiállni a mérkőzésre, csak miután kicserélték az ellenséges zászlót. A bakiról bővebben itt olvashat!

Az amerikai–francia találkozó 11. percben Gaëtane Thiney kezdte a gólgyártást távoli bombával, majd két perccel később Marie-Laure Delie is bevette az első gólnál amúgy mellényúló Hope Solo kapuját. A második találatnál egyébként legkevésbé a kapus volt hibáztatható, hiszen a szöglet után gyakorlatilag a védelem mindegyik tagja hozzáért a labdához, mégsem sikerült a tizenhatoson kívülre felszabadítani, a kaotikus játékhelyzet végén pedig a Montpellier támadója 9 méterről küldte a kapuba a labdát.

Gyorsan megkezdődött azonban az amerikai felzárkózási hadművelet: a remek rúgóiról ismert Abby Wambach már a 18. percben szépített szöglet utáni fejessel, majd még a szünet előtt érkezett az egyenlítés is: Solo előreívelése után a bizonytalankodó védőket és a rosszul kifutó kapust megelőzve Alex Morgan emelt a hálóba.

A második játékrészben az előző olimpiai finálé hőse, Carli Lloyd villant az 55. percben, és juttatta előnyhöz a címvédőt, majd nem sokkal később Morgan közvetlen közelről biztosította be a tengerentúli győzelmet. Egyesült Államok–Franciaország 4–2.

A franciák egy év után kaptak ki újra: legutóbb tavaly július 16-án a svédekkel szemben veszítették el a világbajnokság bronzmeccsét.

Az éjszakába nyúló másik összecsapáson Észak-Korea végül túltette magát a meccs előtti traumán, és Kim Szong Huj két, félidők hajrájában szerzett góljával 2–0-ra megérdemelten győzte le Kolumbiát, és készülhet a fontosnak ígérkező Franciaország elleni találkozóra.

LONDON 2012, NŐI LABDARÚGÓTORNA
E-CSOPORT
Kamerun–Brazília 0–5 (Francielle 7., Renata Costa 10., Marta 73. – 11-esből, 88., Cristiane 78.)
Nagy-Britannia–Új-Zéland 1–0 (Houghton 64.)
F-CSOPORT
Japán–Kanada 2–1 (Kavaszumi 33., Mijama 43., Tancredi 54.)
Svédország–Dél-Afrika 4–1 (Fischer 7., 20., Schelin 21., 63., ill. Modise 60.)
G-CSOPORT
Egyesült Államok–Franciaország 4–2 (Wambach 19., Morgan 32., 66., Llyod 56., ill. Thiney 12., Delie 14.)
Kolumbia–Észak-Korea 0–2 (Kim Szong Huj 39., 85.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik