Vanczák: Addig jó, míg nem Gattusóval kell összecsapnom!

Vágólapra másolva!
2012.07.05. 09:30
null
A szokásos kép: Gennaro Gattuso munka közben (Fotó: Imago)
Olasz világbajnokok a sioni horizonton, de hogy délibábot lát-e Christian Constantin tulajdonos, vagy a júniusban szerződtetett Gennaro Gattuso mellé valóban beállít még néhány (egykori) itáliai klasszist, afelől a svájci klub magyarjánál, Vanczák Vilmosnál érdeklődtünk.

A sioni reményt, mely szerint olasz világbajnokokkal bővül a keret, feltétlenül táplálhatja, hogy a Milanból Gattuso június közepén két évre a svájci együttesbe szerződött, de a magyar csapattárs, Vanczák Vilmos egyelőre nem tartja többre kiváló marketingfogásnál a veterán világbajnokok (Del Piero, Inzaghi és Nesta neve is felvetődött) becserkészésének ötletét, noha klubja valóban megkereste a másik milánói vb-győztest, Alessandro Nestát. Azt az üzletet aligha ütik nyélbe, ellenben Sionban gyakorol már jó ideje az olasz zongoracipelő, Európa egyik legnagyobb munkabírású futballistája.

„Eddig azt kaptuk tőle, amit vártunk, a szívét-lelkét kiteszi a pályára, ugyanakkor egyáltalán nem mutatja, mekkora játékos, hogy milyen eredmények sorakoznak mögötte. Motorja lehet az együttesnek, kiderült ez már a Dijon elleni, egy egyre végződő felkészülési meccsünkön is.”

Arra azért kíváncsiak voltunk, akadt-e már példa olyan szituációra, amikor a derék Gennaro átharapni készül ellenfele torkát. Egyáltalán, összecsapott-e már edzésen magyar és olasz?

„Nem volt még rá példa, mert rendre egy csapatban szerepeltünk, de azt hiszem, addig jó – felelte az elmúlt szezonban kilenc gólt szerző védő. – Amikor viszont vesztésre áll, rendesen megráncigálja a vele szembe kerülőt. Olyan figura, aki képes maga mögé állítani az egész együttest, mindig, minden pillanatban nyerni akar, nem véletlenül választották a játékosok egyetértésével csapatkapitánnyá.”

Gattuso újabb, nem éppen könnyű vizsgafeladattal bizonyíthatja a döntés helyességét, a Sion vasárnap a Marseille-jel mérkőzik, persze számadást a csapattal együtt töltött időről nemcsak az olasz légiós, az újdonsült mester, Sébastien Fournier is készíthet.

„Az elmúlt fél évben már ő felügyelte a klub utánpótlását, a vezérkar fiatal, ambiciózus trénert akart, ezért is kerülhetett Sébastien Fournier kezébe a karmesteri pálca – elemezte az edzőválasztást a magyar bekk. – Az edzéseken roppant kemény, nincs pardon, és nem nagyon érdekli, hogy épp Gattusót vagy egy ifjoncot kell leteremtenie, megteszi, ha a helyzet úgy kívánja. A tréningen csak a munka létezik, edzés előtt vagy után azonban bármilyen ügyben felkereshető, közvetlen, játékospárti szakvezető.”

Könnyű dolga azonban nem lesz, Christian Constantin elnök-tulajdonos az első két hely valamelyikén szeretné látni jövőre csapatát, ami BL-indulást érne – ennek is köszönhető a nyári erősítési láz.

„Tényleg aktívak voltunk a játékospiacon, csak a csatársorba érkezett négy új támadó, két tunéziai, egy brazil és a Rangersből igazolt északír válogatott Kyle Lafferty. A Kispesten megismert Danilónak nem lesz könnyű dolga, tőle egyébként is többet vártak. Kicsit úgy érzem magam, mintha új csapatba kerültem volna, a második legrégebbi bútordarabja vagyok immár a Sionnak. Elismerésnek veszem, hogy a hatodik szezonomban is számítanak rám, szeretném meghálálni, hogy megbecsülnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik