Kalmár Zsolt nem látja tisztán a jövőjét, mert szerződése még a lipcsei klubhoz köti (Fotó: Török Attila)

 

– A szurkolók az ősz legjobb játékosának választották. A tavaszi szezon kapcsán is jó eséllyel pályázik a díjra?
– Nincsenek könnyű helyzetben a drukkerek – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére a 22 esztendős, kilencszeres válogatott Kalmár Zsolt, aki az RB Leipzig kölcsönjátékosaként szerepel a DAC-nál. – Nehéz megnevezni a legjobb játékosunkat, hiszen csapatként teljesítettünk kiválóan. Az esélyeimet aligha növeli, hogy az utolsó három fordulóban eltiltás miatt nem léphettem pályára.

Kiemelkedő magyarok
 Vida Kristopher, a DAC magyar játékosa két gólt szerzett és két gólpasszt adott a Rózsahegy (Ruzomberok) elleni utolsó fordulóban, ezzel Európa-ligaselejtezőt érő helyhez segítette csapatát. Az InStat-index szerint (470 pont) teljesítményével kiérdemelte a záró játéknap legjobb futballistájának járó címet, mi több, ennél több pontot csak a trencséni Desley Ubbink kapott (472) a 2017–2018-as bajnokságban. Érdekesség, hogy a szezonban hétszer volt DAC-játékos a forduló legjobbja – kétszer Kalmár Zsolt érdemelte ki az elismerést –, ezzel a dunaszerdahelyi együttes a listavezető.

– Marco Rossi vezetőedző azt mondta, nem szívesen nyilatkozik a Spartak Trnava elleni mérkőzésről.
– Ellenfelünk jogtalan tizenegyest kapott, sőt a játékvezető két futballistánkat is kiállította – én voltam az egyik. Korábban nem ültem fel az ellenfél provokációjának, ám azon a meccsen sajnos hibáztam, elragadott a hév. Tanultam az esetből, ilyen többé nem fordul elő.

– Az utolsó három fordulóban csapattársai kiharcolták az Európa-liga-selejtezős indulást, a harmadik helyen végeztek a bajnokságban.
– Nehéz volt a lelátón ülve nézni a találkozókat, de drukkereink megkönnyítették a helyzetemet. Folyamatosan támogatnak minket, nincs olyan mérkőzés, amelyen ne ők lennének a mi tizenkettedik emberünk. Külön örültem Vida Kristopher szenzációs játékának, az utolsó fordulóban a rózsahegyiek ellen kis túlzással egymaga döntötte el a bajnokit a két góljával és a gólpasszával.

– Ha csak a számokat nézzük, a legsikeresebb első osztályú idényén van túl. Ön is így gondolja?
– Voltak hullámvölgyeim a szezonban, de nem panaszkodhatom. Öt góllal és négy gólpasszal zártam, végig élveztem Marco Rossi bizalmát. Egy-egy gyengébb találkozó után is számíthattam rá, hogy a kezdőcsapatban kapok helyet, és ezt úgy háláltam meg, hogy mindig a legjobbamat próbáltam nyújtani. Úgy érzem, ez sikerült, jó idényt zártam. Bizakodom, hogy kitart a formám a következő a szezonra is.

– Hamarosan lejár a kölcsönszerződése. Az RB Leipzigben képzeli el a jövőjét, vagy marad Szlovákiában?
– Konkrétummal nem tudok szolgálni, magam sem tudom, hol folytatom. A szerződésem még a lipcsei klubhoz köt, egyeztetni kell a német egyesület elöljáróival, utána meglátjuk, hogyan tovább.

– Legutóbb csaknem egy évvel ezelőtt, az Oroszország elleni felkészülési mérkőzésen lépett pályára a válogatottban. Mit érzett, amikor meglátta, hogy nem szerepel a neve Georges Leekens szövetségi kapitány napokban kihirdetett keretében?
– Szerintem mindent megtettem, hogy visszakerüljek a válogatottba. A márciusi összetartás alkalmával is jól ment a játék, és az igazat megvallva, számítottam a meghívóra. Lehetséges, hogy a szövetségi kapitány más típusú labdarúgókkal képzeli el a csapatát. De nem csüggedek, mennem kell tovább, és a saját feladatomra összpontosítani – úgy, ahogy eddig is tettem.