Vadócz lehet a tél nyertese – az első magyar a Libertadores-kupában!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.01.30. 15:51
null
Vadócz Krisztián felkészülési meccseken már bemutatkozhatott a PEnarolban (Fotó: facebook.com/penarol)
A magyar átigazolási piac ugyan még február közepéig nyitva van, a legtöbb európai országban január 31. után már csak szabad játékosokat lehet szerződtetni. A hajrához közeledve szétnéztünk a piacon, kik válthatnak még klubot a napokban légiósaink közül, illetve összegezzük az eddigi magyar vonatkozású történéseket is.

 

AKIK VÁLTOTTAK – EPPEL, NAGY DOMINIK ÉS VADÓCZ IS JÓL JÁRHAT

Az összegzést érdemes azokkal a magyar légiósokkal kezdeni, akik Marco Rossi 2018 óta tartó szövetségi kapitányi időszakában voltak már válogatottak, tehát mondhatjuk, hogy a kapitány látóterében vannak és a téli klubváltásukkal a nemzeti csapatban is új esélyt kaphatnak.

Ebbe a kategóriába tartozik Eppel Márton, akit Rossi a Honvédból is jól ismerhet, és a válogatottban is játszott a csatár Rossinál három meccsen 2018 őszén, de miután a nyolcadik válogatott mérkőzésén is gól nélkül maradt, tavaly már nem kapott meghívót a kazah élvonalban 28 meccsen 16 gólt szerző támadó. Viszont a Kajrat Almatinál lejárt a szerződése, és fél évre Bernd Storck csapatához, a belga élvonalban sereghajtó Cercle Bruges-höz igazolt. Két bajnokin már játszott is, egyelőre csereként (56 percet), gólt még nem szerzett, és a kazahsztáni időszakánál biztosan jóval nehezebben kerül majd helyzetbe, csapata az eddigi 23 meccsén csak hússzor volt eredményes az idényben.

Eppelnek ettől függetlenül jó esélye van arra, hogy visszakerüljön a válogatott keretbe, hiszen Belgiumból jóval gyorsabban, egyszerűbben haza tud érni a válogatott edzőtáborába, másrészt pedig a csatárposzton ősszel még számításba vett Feczesin Róbert Újpestről az NB II-es Vasasba igazolt. Meglepő lenne, ha a belga élvonal helyett a magyar másodosztályból válogatna Rossi a bolgárok elleni Nemzetek Ligája-rájátszás előtt.

A válogatott szempontjából Eppel mellett a 10-szeres válogatott Nagy Dominik számára is sorsfordító lehet a téli klubváltása: a középpályás a Legia Warszava első csapatában szeptember óta nem kapott lehetőséget, ez pedig a válogatottnál betöltött szerepére is kihatott. Rossi időszakában Nagy négyszer volt a kezdőcsapat tagja, de az őszi selejtezőkön már csak csere volt, a horvátok és azeriek ellen beállt, viszont a legutóbbi két alkalommal, Uruguay és Wales ellen már nem került be a meccskeretbe sem.

A télen kölcsönbe a görög Panathinaikoszhoz került, és hat nap alatt több meccsen játszott, mint a Legiában három hónap alatt, ugyanis január 19. és 25. között rögtön három bajnokin is szerepet kapott, legutóbb, az AEL ellen már kezdőként és Georgiosz Donisz edző is elismerően nyilatkozott a 11-est kiharcoló (a büntetőt a csapattárs kihagyta) középpályásról a Nemzeti Sportnak. A jelek szerint tehát Nagynak minden esélye megvan, hogy a márciusi, szófiai válogatott meccs előtt formába lendüljön.

Eppel és Nagy mellett a tél igazi nyertese Vadócz Krisztián lehet, aki 34 évesen válogatott meghívóra már nem számíthat, de az NB I-ben 6. helyen telelő Honvédtól a korábbi csapattárs, Diego Forlán vezetőedző csapatához, az uruguayi ezüstérmes, ötszörös Libertadores-kupa-győztes Penarolhoz szerződött. Az 1999-es kiadású, Kalandozó magyar labdarúgók című könyv adatai alapján pedig megállapíthatjuk, hogy Vadócz Krisztián lehet az első magyar születésű futballista, aki pályára lép az 1960-ban alapított, a világ második legrangosabb klubsorozatának számító Libertadores-kupában. Vadócz felkészülési meccsen már játszott is új csapatában, tétmeccsen pedig éppen a Libertadores-kupában mutatkozhat be március 3-án (helyi idő szerint) a brazil Athlético Paranaense ellen. Érdekesség, hogy a brazil klub játékosa volt 2003-ban Tüske Roland, de ő az első csapatban tétmérkőzésig nem jutott el.

A télen az NB I-be hazatérő futballisták között említhetjük Novothny Somát, aki a dél-koreai másodosztályból tért vissza Újpestre a kölcsönszerződése lejártával. Dél-Koreában 29 bajnokin 13 gólt szerzett, fél év múlva szabadon igazolhatóvá válik, ha tavasszal jó teljesítményt nyújt, az kedvező szerződést érhet számára, de 25 évesen feltehetően arról sem mondott még le, hogy bemutatkozhasson a válogatottban. Alighanem szívesen szerepelne még magyar címeres mezben a svájci Luganótól a Ferencvárosba szerződő, 26 éves, kétszeres válogatott Vécsei Bálint és a pozsonyi Slovanból Mezőkövesdre érkező, 27-szeres válogatott Guzmics Richárd is

A télen klubot váltó magyar légiósok, illetve a hazatérő vagy éppen külföldre szerződő játékosok között szólnunk kell még a kazah Irtis Pavlodartól a Honvédba szerződőHidi Patrikról, a fél évig klub nélküli, mostantól a görög első osztályú AEL alkalmazásában álló (bajnokira már nevezték, de még nem játszott) kapusról, Nagy Gergelyről és az olasz Genoától kölcsönbe Dunaszerdahelyre kerülőSchäfer Andrásról. Friss hír továbbá, hogy családi okok miatt szakított a görög Atromitosszal és hazatér Ugrai Roland, akinek egyelőre nincs klubja.

AKIK MÉG KIVÁRNAK VAGY A NYÁRON VÁLTHATNAK – NIKOLICS, NÉMETH, SZOBOSZLAI ÉS SOKAN MÁSOK…

Az is eldőlt már korábban, hogy Nikolics Nemanja távozik a Chicago Fire-től, Németh Krisztián pedig a Sporting Kansas Citytől, mindketten szabadon igazolhatók, miután lejárt a szerződésük. Egyelőre egyikük sem talált új csapatot, és egyikük sem zárta ki a hazatérés lehetőségét. Nikolics tárgyalt is a Fehérvárral, de egyezség nem született a felek között, a csatár iránt a hírek szerint az angol élvonalbeli Crystal Palace érdeklődik, de hírbe hozták a török Besiktassal és a görög Olympiakosszal is. A Dinamo Kijev védőjéről, Kádár Tamásról több forrásban is megjelent, hogy a télen távozhat az ukránoktól, de három és fél évig szól a szerződése, a csapattal végzi a téli felkészülést, edzőmeccseken is szerepel, egyelőre nincs jele annak, hogy máshol folytatná.

Tavaly nyáron a nemzetközi sportsajtóban is felkapott téma volt a Red Bull Salzburgban szereplő Szoboszlai Dominik jövője, volt időszak, amikor naponta hozták hírbe különböző klubokkal, elsősorban Olaszországban és Angliában, de menedzsere, Esterházy Mátyás többször elmondta, egyelőre nem aktuális a klubváltása. A helyzet télen sem változott, viszont nyáron már lehet esély a váltásra.

Dzsudzsák Balázs menedzsere, Vörösbaranyi József a héten beszélt arról, hogy az Arab Emírségekben futballozó Dzsudzsák Balázs nyáron lejáró szerződését meghosszabbítaná az al-Ittihad Kalba, de egyelőre nem állapodtak meg a folytatásról.

Miután a nyáron lejár a szerződése a francia másodosztályú Le Havre-ban alapembernek számító Bese Barnabásnak, fél év múlva ő is válthat. Végleg elhagyhatja a horvát Hajduk Splitet Gyurcsó Ádám, aki jelenleg kölcsönben szerepel a Puskás Akadémiánál, igaz, Horvátországban csak 2021 nyarán jár le a megállapodása. Bizonytalan a hosszabb távú jövője az angol másodosztályú Hull Citynél állandó sérülésekkel bajlódó Balogh Norbertnek és a skót Hiberniannél „kispadozó” Bogdán Ádámnak is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik