Szoboszlai Dominik: Érezni, hogy mindenki egyre türelmetlenebbé válik

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 09:09
null
Szoboszlai Dominik szerint az lenne a legjobb, ha a pályán dőlne el az osztrák bajnoki cím sorsa (Fotó: Imago Images)
Nehezen viseli a bizonytalanságot, de nem érzi a többhetes kihagyást Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg és a magyar válogatott középpályása, aki a Milan érdeklődéséről egyelőre nem akar beszélni.

 

– A pályán dől el az osztrák bajnoki cím?
– Erre sajnos nem tudok válaszolni – felelte lapunknak Szoboszlai Dominik, az RB Salzburg és a magyar válogatott 19 esztendős középpályása. – A mostani helyzetben a bizonytalanság a legrosszabb, senki sem tudja, milyen döntés születik. Ha bejelentenék, mikor folytatódik a bajnokság, végre elkezdhetnénk a normál edzéseket, lenne egy konkrét időpont, amelyhez igazíthatjuk a felkészülést – de így csak edzünk és edzünk, miközben nem tudjuk, mit hoz a jövő. Mindig hallunk különböző híreket, legutóbb arról beszéltek, hogy május tizenötödikétől ismét teljes létszámban készülhetünk. Meglátjuk, egyelőre csak annyi biztos, hogy most kis csoportokban folynak a tréningek.

– Benne van a pakliban, hogy nem folytatódik az első osztály? Csak mert a Salzburg a második helyen áll, három ponttal a LASK mögött.
– Bármi megtörténhet. A következő videokonferencia után bejelenthetik, hogy nem folytatjuk az idényt, és azt is, hogy május végén újraindul a bajnokság. Más kérdés, hogy szerintem senkinek sem lenne jó, ha félbeszakadna a bajnokság, ám ha mégis így döntenek, úgysem tehetünk semmit.

Mindenki, így a magyar játékos is maszkban megy
 a salzburgi edzésekre (Fotó: Imago Images)
Mindenki, így a magyar játékos is maszkban megy a salzburgi edzésekre (Fotó: Imago Images)

– Ennek tükrében milyen a hangulat az edzéseken?
– Nincs vele gond. Hetekig otthon, egyedül végeztük a klubtól kapott edzésprogramot, mindenki örült, amikor végre az edzőközpontban találkoztunk. Az ugratás, a poénkodás sokat segít a bizonytalanság elviselésében, de érezni, hogy mindenki egyre türelmetlenebbé válik.

– Hogyan épülnek fel a csoportos edzések?
– A szakmai stáb négy hattagú csoportra osztotta a keretet, ebből próbáljuk kihozni a legtöbbet. Gyakoroljuk a támadásvezetéseket, a szögleteket, a szabadrúgásokat. Ne úgy képzeljék el, hogy egy játékos középre ível, a többi öt pedig gyűri egymást a kapu előtt, aztán valaki gólt fejel. Mindig más ad be, más érkezik a kapu elé, a lényeg, hogy előbb-utóbb mindenki sorra kerüljön. Emellett továbbra sincs testi kontaktus, az edzők úgy találtak ki a gyakorlatokat, hogy kerüljük az érintkezést. Mivel kevesebben vagyunk, megterhelőbbek az edzések, de legalább jól elfáradunk a végére.

– Milyen egészségügyi intézkedéseket kell betartaniuk?
– Mindenki egyedül, maszkban érkezik az edzésekre, az edzőközpontban mindennap megmérik a testhőmérsékletünket. Ezen felül négy különböző öltözőt használunk, a gyakorlások után le is zuhanyozhatunk. A medencét és a jégkádat használhatjuk, a pezsgőfürdőt viszont nem. Hallottam, mostanában több helyen magukra mosnak a játékosok, nálunk viszont a klub gondoskodik az edzőfelszerelésről, sőt ebédet is kapunk, ha igényt tartunk rá. Mindenkinek egyénileg kell jeleznie, hogy kér-e menüt, és ha igen, az edzés végén kis dobozban ott vár ránk. Ránk bízzák, hogy az edzőközpontban vagy otthon fogyasztjuk-e el, de többnyire mindenki hazaviszi.

– Az első labdás gyakorlatoknál érezte, hogy több hét kimaradt?
– Szerencsére erővel bírtam a gyakorlatokat, az egyéni program arra tökéletes volt, hogy szinten tartsuk magunkat. A gyakorlatoknál nem éreztem, hogy elpattanna a labda, vagy ne tudnám átvenni. Hetekig nem értünk labdához, de ezt nem lehet elfelejteni.

– Mindenki másként éli meg a járványt, önben van félelem?
– Nem igazán. Abban hiszek, hogy ha mindenki odafigyel magára, megelőzhető a baj. Ha lehetséges, otthon kell maradni, kerülni a tömeget és a minimálisra csökkenteni a társas érintkezéseket. A többi csapatnál is újraindultak a csoportos edzések, egyelőre egyetlen játékosról sem hallottuk, hogy megfertőződött volna. Úgy tűnik, a megfelelő óvintézkedésekkel átvészelhetjük a járványt.

– Salzburgban felpezsdült az élet a szigorítások feloldása óta?
–Továbbra is maszkot kell viselni, ha elhagyjuk a lakást, minden üzletben kötelező eltakarni az arcunkat, de a boltok már – korlátozás nélkül – kinyitottak. Egyre népesebbek az utcák, egyre nyugodtabbak az emberek, szépen lassan kezdünk visszarázódni a régi kerékvágásba.

– Volt ideje olvasgatni az utóbbi hetekben? Az olasz sajtó szinte már tényként közli, hogy a nyártól a Milan labdarúgója lesz.
– Olvastam, de erről nem szeretnék beszélni, ez a jövő zenéje. Amíg nem tudjuk, hogyan alakul a bajnokság és a nyári átigazolási időszak, felesleges az esetleges klubváltásról beszélni.

– A játékstílusához melyik európai bajnokság passzolna a leginkább?
– Erre sem szeretnék válaszolni, mert ha Angliát nevezem meg, akkor megjelenik a cikk, hogy „Szoboszlai Dominik Angliába vágyik”, és ezt minden országgal eljátszhatnánk.

– Mennyire zavarják a pletykák a jövőjével kapcsolatban?
– Egyáltalán nem. Elolvasom a különböző találgatásokat, de nekem elég, ha a szeretteim és a hozzám közel álló emberek tudják, mi az igazság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik