Szembejött valaki, akit nem tudtunk legyőzni – Gerrard Bogdánról

Vágólapra másolva!
2018.12.21. 10:40
null
Joshua Kimmich fejesénél remekül hárított Gulácsi Péter, kár, hogy végül nem tudta kapuját megóvni a góltól (Fotó: Imago)
Szerdán két magyar kapus is nagyszerű teljesítményt nyújtott külföldi csapatában. A Bayern München elleni rangadón Gulácsi Péter többször bravúrral védett, csapata, az RB Leipzig mégis pont nélkül maradt. A Rangers FC edzője, a világhírű Steven Gerrard Bogdán Ádám parádés megmozdulásairól áradozott.

 

 

Klasszis védés
A legtekintélyesebb német sportlap, a Kicker is kiemelte Gulácsi teljesítményét. A Bayern elleni mérkőzésről szóló tudósításában megemlíti, hogy a magyar kapus többször is bravúrral védett, Kimmich közeli fejesének hárítása után egyetlen jelzőt használt: weltklasse, azaz világklasszis.

Nagyon közel állt a pontszerzéshez az RB Leipzig a Bayern München otthonában, a német Bundesliga szerdai rangadóját Franck Ribéry klasszisa döntötte el. A francia szélső a 83. percben egy lövőcsellel két lipcsei védőt is elfektetett, mielőtt a kapuba lőtt, ám a vendégeknek így sem kellett szégyenkezniük, mert alaposan megizzasztották a Bayernt.

A lipcseiek 4–4–2-es szerkezete, a magasan feltolt védelem és az agresszív letámadás remekül működött, a münchenieknek középen esélyük sem volt eljutni a kapuig, és az első hetven percben csak elvétve kerültek helyzetbe. Igaz, Robert Lewandowski egyszer így is szemtől szemben állt Gulácsi Péterrel, ám a magyar kapus bravúrral, ujjheggyel a kapufára tolta a lengyel lövését.

„SOHASEM ÁLLTUNK ILYEN KÖZEL A PONTSZERZÉSHEZ”

„Nyomás alá helyeztük a hazai csapatot, már a labdakihozatalnál zavartunk, így hetvenöt-nyolcvan percig távol tartottuk a kapunktól – mondta lapunknak a lipcsei kapus, akinek magyar válogatott csapattársa, Willi Orbán a kispadon kapott helyet. – Két belső védőnk végig jól teljesített, a szélen sem engedtük létszámfölénybe kerülni a hazaiakat. Ha gól nélküli állásnál, a szögletünk után Upamecano fejese nem a lécen csattan, talán másként alakul a meccs. A letámadásra alapuló taktika rengeteg energiát felemésztett, ezt nem lehet kilencven percen keresztül bírni, ezért a mérkőzés utolsó tizenöt percére hátrébb húzódtunk, s a Bayern fokozta a nyomást. Talán még sosem álltunk ilyen közel a pontszerzéshez Münchenben, de végül Ribéry egy szép csel után eldöntötte a meccset.”

Néhány perccel a győztes gól előtt a magyar kapus Kimmich közeli fejesét is hatalmas bravúrral védte, sőt a gólt megelőzően Renato Sanches takarásból leadott lövésére is leért egy gyors vetődéssel. Bár a kipattanó a közelében maradt, mielőtt megfoghatta volna, Upamecano fel akart szabadítani, ám a labdával éppen a másik középső védőt, Konatét találta el. Róla Ribéry elé pattant a labda, s a francia értékesítette a helyzetet.

„A fejesnél igyekeztem átérni a rövid sarokra, minél nagyobb felületet kitakarni a kapuból, és bár gyorsan történt minden, fejben is felkészültem a fejesre, ezért védhettem – folytatta Gulácsi Péter. – A hajrában kapott gól és a végeredmény miatt csalódottak voltunk, a mutatott játékra viszont építhetünk. Nincs más hátra, szombaton az utolsó erőtartalékokat felhasználva mindent beleadunk. Előzetesen az volt a tervünk, hogy az esztendő utolsó két meccséből egyet mindenképp megnyerünk, és ha teljesíteni akarjuk a tervet, a hétvégén le kell győznünk a Werder Brement.”

Kizárólag Bogdánon múlt, hogy nem nyert a Rangers (Fotó: Imago)
Kizárólag Bogdánon múlt, hogy nem nyert a Rangers (Fotó: Imago)

 

BOGDÁN-BRAVÚROK A RANGERS ELLEN

A kapussors hálátlan: a nagy hibákat rögzítő videók villámgyorsan felkerülnek a világhálóra – a bravúros védésekre már kevesebben kattintanak.

Bogdán Ádám, a 20-szoros magyar válogatott kapus a skót Hibernian játékosaként néhány héttel ezelőtt az ellenfél térfeléről kapott gólt. Ki is került a kezdőből, rá­adásul csapata nélküle 2–0-ra legyőzte a Celticet. Szerdán a Rangerst fogadta, s Bogdán Ádám a kispadon ült. Ám csak 14 percig, mert az izraeli Ofir Marciano megsérült, ezért a magyar kapusnak kellett beugrania. És Bogdán Ádám, aki pontosan tudta, mekkorát hibázott, s azt is érezte, hogy valamelyest elveszítette edzője bizalmát, remekelt a nehéz helyzetben: a meccs vége gól nélküli döntetlen lett.

A Rangers edzője, Steven Gerrard, a játékosként 114-szeres válogatott középpályás mérkőzés utáni értékelése is főleg Bogdánról szólt.

„Egyetlen ember az oka annak, hogy nem nagyszerű győzelemről beszélgetek önökkel – mondta az újságíróknak a szakvezető. – Bogdán Ádámot ismertem Liverpoolból, ha nem is jól. Néha velünk edzett, és ez az ő estéje volt! Hihetetlen, mit produkált a kapuban, kizárólag rajta múlt, hogy nem nyertünk. Négy vagy öt hatalmas helyzetet dolgoztunk ki, de Ádám bravúrjai miatt csak egy pont jutott nekünk. Nem hibáztathatom a csapatomat, mert mindenki mindent megtett, de néha fel kell tennünk a kezünket és elismerni: szembejött valaki, akit nem tudtunk legyőzni.”

Óriási elismerés a világ futballjának legendás alakjától!

Bizakodunk, hogy Bogdán Ádám marad a kapuban, és megőrzi nagyszerű formáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik