Se kép, se hang – Kádár Tamás ijesztő időszakon van túl

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.03.13. 13:29
null
Kádár Tamás nehéz és ijesztő időszakon van túl (Fotók: Szabó Miklós)
Nem derült ki, hogy a központi idegrendszert megtámadó vírus vagy a fülben elmozduló kristály okozta-e Kádár Tamás rosszulléteit, ám a kijevi légiós egészségesen várja a szlovákok és a horvátok elleni Eb-selejtezőt.

 

– Az elmúlt hetekben riasztó híreket lehetett önről hallani, hogy szédül, nem lát rendesen. Most jól van?
– Gyorsan lekopogom, igen – felelte Kádár Tamás, aki nemrég meghosszabbította szerződését, és 2023 nyaráig aláírt a Dinamo Kijevnél. – De nem volt egyszerű átvészelni ezt az időszakot.

– Mi volt a gond?
– A téli spanyolországi edzőtábor egyik felkészülési mérkőzésén úgy éreztem, kicsit szédülök, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. Nem is szóltam a szakmai stábnak, végigjátszottam a mérkőzést. Csakhogy miután visszaértünk a szállodába, és leültem az ágyamra, hirtelen olyan rosszullét fogott el, amilyet senkinek sem kívánok. Még ott, Marbellában elmentünk egy specialistához, aki azt mondta, hogy a fülemben az egyik kristály elmozdult a helyéről, ez okozza a szédülést.

– Kezelésekre kellett járnia vagy gyógyszert kapott?
– Felírtak egy gyógyszert, ám néhány nap múlva, az újabb felkészülési mérkőzésünkön még rosszabbul voltam. A meccs alatt nem láttam rendesen. Úgy tudnám leírni, mint amikor az ember az interneten néz valamit, de a gyenge jelerősség miatt a kép és a hang csúszik egymáshoz képest… Amikor hirtelen kellett elfordítanom a fejemet, mindig ez a különös érzés fogott el.

– Idehaza úgy lehetett tudni, hogy sérült. A beszámolók semmiféle betegségről nem szóltak.
– Nem tudom, ki terjesztette rólam, hogy sérült vagyok. Alighanem az okozhatta a félreértést, hogy amikor az ukrán újságírók felhívták az edzőnket, hogy mi van velem, ő csak annyit válaszolt, nem vagyok hadra fogható. Innentől, gondolom, mindenki azt hitte, sérült vagyok. Mindenesetre Kijevben egy másik specialistához is elmentem, aki azt mondta: vírus támadta meg a központi idegrendszeremet. A fület, az agyat és a szemet összekapcsoló rendszerbe csúszott hiba. Újabb gyógyszeres kezelés következett, biztattak, hogy egy héten belül el kell múlnia, de csak lassan javultam. Nem bírtam már. Azt mondtam magamnak, ez így nem mehet tovább, megpróbálok egyéni edzésekkel készülni.

– Nem volt veszélyes erőltetni a gyakorlásokat?
– Az orvosunk biztosított róla, hogy rosszabb nem lesz. Tisztában voltam vele, ha az ember elkezd mozogni, hosszabb lehet a felépülés, de két hét után türelmetlenné váltam. A betegség a lehető legrosszabbkor, a felkészülés végén jött, a bajnoki rajt, az Olympiakosz elleni Európa-liga-meccs előtt néhány nappal. Minél gyorsabban szerettem volna felépülni. Muszáj volt tovább feszítenem a húrt.

– Vasárnap hosszú idő után végigjátszotta az Arszenal Kijev elleni – négy-nullára megnyert – városi derbit. Nem érzett semmit?
– Nem. Már egy héttel azelőtt is készen álltam a játékra, ám akkor a szakmai stáb úgy döntött, pihenjek még néhány napot, nehogy bármi baj legyen. Örültem, hogy a hétvégén végre újra kezdő lehettem, mostanra kijelenthetem, teljesen rendben vagyok.

– Ha már szóba került a városi derbi: Kijevben nagy múltja van egy ilyen összecsapásnak?
– Ha a két csapat helyezését vesszük alapul, nem nagyon. De mégiscsak két kijevi együttes csapott össze. Telt ház azért nem volt (a hetvenezres befogadóképességű kijevi Olimpiai Stadionban a Soccerway adatai szerint 7686 néző volt jelen – a szerk.), a színvonalról pedig annyit, az ukrán bajnokságban nekünk minden mérkőzés nehéz – az első gólig… Egyedül a Sahtar Doneck kemény ellenfél, a többi csapatnál jobbak vagyunk.

– A kálváriája idején tartotta a kapcsolatot Marco Rossival?
– Folyamatosan. Miután látta, hogy az Olympiakosz elleni idegenbeli mérkőzésen nem léptem pályára, nyomban írt, mi van velem, miért nem játszottam. Onnantól napi kapcsolatban voltunk, a kapitány mindent tudni szeretett volna rólam. Úgy éreztem, a Chelsea elleni El-meccsen már pályán lehetek, a tervek szerint Marco Rossi ki is jött volna Londonba megnézni, ám miután az edzések alapján úgy tűnt, nem biztos, hogy pályára lépek, végül otthon maradt.

– A kerethirdetés előtt is egyeztettek?
– Természetesen.

– Mit mondott a kapitánynak?
– Megnyugtattam, hogy részemről nincs akadálya a beválogatásnak.

– Mit szól a névsorhoz? A keretben egyedül Balogh Norbert és Szoboszlai Dominik neve meglepetés.
– Szerintem az övéké sem az. Mindketten voltak már korábban a keret tagjai. A magam részéről örülök, hogy ott lehetek az összetartáson, hiszen volt olyan pillanat, amikor erre kevés esélyt láttam.

– Egyik legjobb barátja, Holman Dávid is ott van a keretben.
– Gratuláltam neki a meghívóhoz, ám egyáltalán nem meglepő, hogy számít rá a kapitány. Meghatározó tagja a pozsonyi Slovannak, pontosan tudom, mennyire várja már, hogy végre bemutatkozzon a válogatottban. Mondtam neki, ne izguljon, egyszer eljön az ő ideje is.

– Jövő csütörtökön a szlovákok ellen kezdünk idegenben, majd vasárnap fogadjuk a horvátokat. Lehetett volna jobb is a sorsolásunk, nem?
– Kétségtelen, két olyan válogatottról beszélünk, amely játékosállomány tekintetében erősebb nálunk. Főleg a horvátok, hiszen világbajnoki ezüstérmes együttesről van szó. De felesleges a sorsoláson keseregni, egy a fontos, hogy jól kezdjük a selejtezőket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik