RB Leipzig: Gulácsi Péter mindenben első számú

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 09:01
null
Büszke lehet az egyes számú dressz új viselője, Gulácsi Péter, a sok munka ugyanis meghozta a gyümölcsét (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter a német Die Weltnek nyilatkozott arról, hogy megtörhető-e a Bayern egyeduralma, és elárulta: Lipcse a második otthona.

Az RB Leipzig magyar válogatott futballistája, Gulácsi Péter az egyetlen biztos pont Lipcsében, már ezt jelzi a nemrégiben megörökölt egyes számú meze is. Noha a német együttes keretében jelenleg négy kapus található, honfitársunknak nem kell aggódnia a jövője miatt. A tavaly nyáron szerződtetett Yvon Mvogo hamarosan távozhat a klubtól, legalábbis ügynöke, Carlos Crespo szerint a fiatal svájci futballistának több játéklehetőségre van szüksége. Ha ezt nem biztosítja neki a német együttes, pártfogoltja továbbáll. Fabio Coltorti, a 37 esztendős rutinos labdarúgó már elhagyta a Ralf Rangnick vezette lipcsei csapatot, s Gulácsi Péter a Die Welt című lapnak adott interjúban reagált barátja távozására.

„Az első ötletem az volt, hogy megtartom a harminckettes mezszámomat, mert mindvégig szerencsét hozott lipcsei pályafutásom során – mondta. – Nem akartam tiszteletlennek tűnni azzal, hogy rögtön lecsapok az egyesre, hiszen nem olyan ember vagyok, aki más veszteségén nyerészkedik. De örülök, hogy végül megörökölhettem Fabiótól a számát.”

KITILTOTTÁK A TELEFONOKAT
A lipcsei csapattól az előző szezon végén távozott Ralph Hasenhüttl, és segítője, Lőw Zsolt sem maradt Németországban, honfitársunk a PSG másodedzői posztját választotta. A vezetőedzői állás mégsem maradt sokáig üresen: Ralf Rangnick sportigazgató lett a klub vezetőedzője a 2018–2019-es idényben. A 60 esztendős szakvezető szigorú házirenddel tartja kordában játékosait, akik például a mobiltelefonjainkat az edzőközpont bizonyos területein már nem használhatják. Érdekesség, hogy az újonnan érkező labdarúgók így rá vannak szorulva az egymás közti kommunikációra, vagyis hamarabb elsajátíthatják a német nyelvet.

A kapus szerény reagálása is hűen tükrözi, minek köszönheti sikerét Németországban. Gulácsi Péterben csapattársai hűséges, szorgalmas és kitartó bajtársat ismerhettek meg, akire mindig lehet számítani. Hosszú utat tett meg az első számú mezig, 2007-ben Liverpoolban próbált szerencsét, de 17 esztendősen nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Tanult a hibájából, és előbb Salzburgban (2013 és 2015 között), majd Lipcsében építette fel magát. Az egyes számú mez odaítélése a klubtól jelképes gesztus, a magyar kapus együttese húzóemberévé vált az évek alatt.

„Minden álmom valóra vált azzal, hogy egy topcsapat első számú kapusa lehetek – folytatta a 28 esztendős futballista. – Elégedett vagyok az életemmel, megtaláltuk a számításainkat a feleségemmel. Lipcse csodálatos hely, az emberek nagyon kedvesek. Hat hetet töltöttem futball nélkül, ilyen hosszú szünet után jó volt visszatérni. Sikerült teljesen feltöltődnöm a nyaralásom alatt, alig várom az új idényt. Büszkén mondhatom, hogy Lipcse nekünk már a második otthonunk. Elképzelhető, hogy itt fejezem be a pályafutásomat, ugyanakkor nem szeretnék még a távoli jövőről beszélni.”

Az előző idényben hullámzóan teljesített a Leipzig, ám az európai kupaporondon ismét bizonyíthat. Múlt hét csütörtökön a német csapat Gulácsi Péterrel a kapujában a svéd Häckent fogadta az Európa-liga második selejtezőkörének első mérkőzésén, és biztos, 4–0-s győzelmet aratott.

Adva van a kérdés: most már bírja a kettős terhelést a gárda?

„Most a Bajnokok Ligája helyett az El-ben kezdünk, ez jelentős változás – értékelt Gulácsi. – Jól erősítettük meg a keretünket, azt hiszem, sikeresek lehetünk több sorozatban is. Tavaly az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába jutottunk, nagyszerű érzés volt, azokat a pillanatokat szeretnénk majd újra átélni. A bajnokságban szeretnénk több pontot szerezni, mint az előző kiírásban és megnehezíteni a Bayern München dolgát. Igaz, hogy a bajor csapat kiemelkedik a mezőnyből, de azon leszünk, hogy ismét izgalmassá tegyük a bajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik