Övé lehet a világ – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 23:36

Mivel nyolc napon belül vagyunk a konkrét születésnaphoz képest, a bevett udvariassági szokás szerint még nem maradtam le a gratulációval, tehát jó szívvel kívánhatok ezúton is sok boldogságot Szoboszlai Dominiknak, miután vasárnap húszesztendős lett. Hogy a családon belül mivel ünnepelte a kerek évfordulót, nem tudom, a nagyközönség előtt bizonyára az Atlético Madrid otthonában kedd este lőtt remek góljával. Ezzel együtt sem sikerült bravúrponto(ka)t szereznie az RB Salzburgnak a spanyol fővárosban a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek második fordulója során, viszont ifjú honfitársunk lett a BL-történet legeredményesebb magyar labdarúgója eddigi három találatával. A hangsúly az eddigin van, mert ki merem jelenteni, szerez ő még jóval többet is, ha így folytatja. Utóbbi tagmondat azért fontos, hogy lássuk, nem a kincstári optimizmus beszél belőlem, csak azt hangsúlyozom, Szoboszlai csillagának további emelkedése, mint eddig is, főképp rajta múlik.

Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy tehetségét, munkamorálját, korábbi döntéseit igazolta az élet. Az új idényben is kulcsembere maradt az osztrák bajnoki címvédőnek, egyben listavezetőnek, a legmagasabb klubnívón, a Bajnokok Ligájában szintén helytáll nemcsak az érthetően szubjektív magyar szurkolók, hanem a statisztikai elemzőrendszerek objektív adatai alapján is. Noha több elitbajnokság sztárgárdája érdeklődött iránta, a nyári átigazolási időszakban viszonylag hamar nyomatékosította, hogy Salzburgban marad. Akkor persze jó szokás szerint kapott hideget-meleget a közösségi médiában, azóta mutatott formája miatt azonban már csak a meleg maradt, momentán az Arsenal-drukkerek követelik a londoni „ágyúsok” soraiba, mondván, bőven megérné mostani értékét, a 25 millió eurót.

Ez a fránya járvány persze az ő pályafutásába is bekavart, amikor egészségesen ugyan, de klubtársa pozitív tesztje miatt karanténba került, s nem vehetett részt a magyar válogatott legutóbbi mérkőzésein. A sors igazsága, hogy a fiúk nélküle is hozták egyrészt a kötelezőt (bulgáriai Eb-pótselejtezős siker), másrészt a bravúrokat (szerbverés és moszkvai pontszerzés a Nemzetek Ligájában), most viszont tényleg azért kell szorítani, hogy se vele, se más salzburgival ne történjen semmi baj november 12-ig. Mert azt minden részrehajlás nélkül leszögezhetjük, Szoboszlai Dominik olyan lap a magyar kártyában, amilyen az izlandi pakliban kevés akad: eldöntheti az Európa-bajnoki szereplés sorsát.

Nem csak a húszéveseké a világ, szól Aradszky László slágere, de olyan érzésem van, ha e szóban forgó húszévesé lesz a világ, abból a többi, az úton poroszkáló korosztály és az egész magyar labdarúgás is profitálhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik