MLS: 2. Magyar Nap a Chicago Fire szezonnyitó mérkőzésén

Bhuiya-Taksás NóraBhuiya-Taksás Nóra
Vágólapra másolva!
2018.03.11. 15:09
null
Fotó: Megyeri József
A Chicagói Magyar Klub (Hungarian Club of Chicago) ismét magyar napot szervezett – március 10-én, szombaton a Chicago Fire szezonnyitó mérkőzésén, ahol Nikolics Nemanja együttese a Sporting Kansas Cityvel csapott össze.

 

A mérkőzést a Sporting KC csapata nyerte meg 4–3-ra.

A meccs azért is volt nekünk magyaroknak érdekes, mert nemcsak a 2017-es MLS Aranycipő nyertese, Nikolics Nemanja (Niko) volt az egyetlen magyar játékos a pályán, hanem a Kansas csapat egyik tehetséges csatára is, Sallói Dániel, akinek az edzője a magyar származású Vermes Péter. Nagyon jó érzés volt a lelátón ülni és büszkén lobogtatni a magyar zászlót mindkét magyarnak.

A meccset a Chicago Fire csapata kicsit lassan kezdte. Az első félidő a Sporting KC 2–0-s vezetésével ért véget. Majd egy fergeteges második félidő következett. A Chicago Fire csapata 12 perc alatt 3 gólt rúgott, amiből kettőt Nikolics. A szintén szerb származású Alexander Katai, aki az idén februárban csatlakozott a klubhoz a meccs 70. percében rúgta a Fire első gólját, ami Katainak egyben első MLS gólja is volt.

Ezt követően Nikolics a 74. percben berúgta a hazaiak második gólját, majd nyolc perccel később, a 82. percben egy földet sem érő, passzból egyenesen kapura rúgott csodálatos góllal Nikolics megszerezte a Chicago Fire harmadik gólját, ezzel átvéve a vezetést. Csakhogy nem tudtunk sokáig örülni, mert egy perccel később a Kansas csapata kiegyenlített, majd a 86. percben megszerezték a negyedik gólt, amivel a meccset is megnyerték.

A tavaly júniusában a Chicago Fire stadionjában megrendezett első magyar nap az Atlanta United elleni mérkőzésen nagy sikernek bizonyult. Akkor több mint 250 magyar volt kint a meccsen. Ezért a Chicagói Magyar Klub vezetősége úgy érezte, hogy ez a szezonnyitó mérkőzés Nikolics bravúros 2017-es évi teljesítménye után, valamint a Kansas csapatban játszó magyar csatárral, Sallói Dániellel, tökéletes alkalom lenne egy 2. magyar nap megrendezésére.

Fotó:  Megyeri József
Fotó: Megyeri József

 

Pár órával a meccs előtt a Magyar Klub a chicagói szurkoló magyar tábort ismét meghívta egy kis falatozásra a stadion előtti parkoló részen, ahol virslit, valamint forró teát és forralt bort szolgáltak a vendégeknek. A jó hangulat és izgalom már itt érződött mindenkin.

A gyerekek közül egy párnak lehetőségük volt, hogy a pályára lépjenek, s egyfajta díszsorfalt alkossanak a himnusz eléneklésekor, a meccs megkezdése előtt. Bhuiya Milán és Kovács Norbert képviselte a magyar szurkolói tábort. Mindketten a Csík Hágó Magyar Iskola diákjai.

A magyar szurkolók megint nem okoztak csalódást. A hideg márciusi idő ellenére a közel 50 magyar szurkoló a lelátón büszkén lobogtatta a magyar zászlókat, s magyarságunkhoz méltóan szurkoltunk a Chicago Fire csapatának, de szívünk mélyén mindkét magyar csatárt bíztattuk. A szurkolók között ott volt Bencsik Zita Magyarország chicagói főkonzulja és Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke is, akik rengeteget tettek azért, hogy létrejöhessen a 2. Magyar Nap.

Fotó:  Megyeri József
Fotó: Megyeri József

 

A meccs végén a magyar szurkoló tábor egy pár perc erejéig személyesen is találkozhatott Nikolics Nemanjával és Sallói Dániellel a pálya szélén. Niko és Dani is készségesen álltak kameránk elé egy pár kép erejéig, majd Nikonak rohannia kellett egy interjúra. Mindketten megköszönték, hogy a hideg ellenére kijöttünk nekik szurkolni. Dani még csodálkozott is, hogy ennyi magyar van itt, mert Kansas államban csak elvétve vannak magyarok, többségük is csak több generációs magyar leszármazott.

Megkérdeztem Danit, hogy milyen volt a meccs számára. Elmondta, hogy a hideg időt leszámítva nagyon jó mérkőzés volt, bár, azt hitte, hogy majdnem elveszítik a meccset, de végül sikerült nyerniük. Daninak kettő gólpassza is volt a meccs során. Majd arról faggadtam őt, hogy milyen együtt dolgozni Vermes Péter edzővel. Elmondta, hogy nagyon jó, de nagyon szigorú edző.

Nikoliccsal később telefonon tudtam beszélni, aki készségesen válaszolt kérdéseimre. Először gratuláltam neki a szezonnyitó meccsen berúgott két góljához, s a csapat második félidőben tanúsított fergeteges játékához, ami összesen három gólt eredményezett. Mégis, ez a három gól nem volt elég ahhoz, hogy megnyerjék a meccset. Nikolics elmondta, hogy bár a mérkőzés első fele nem sikerült a legjobban, a második félidőben megmutatták az igazi arcukat, s a következő mérkőzéseken majd azt a stílust kell folytatniuk. Majd kifejtette, hogy a második félidőben nagyon együtt volt a csapat és a szurkolók is nagyon jó hangulatot teremtettek, ami jobb játékot is eredményezett.

Megkérdeztem Nikot, hogy milyen érzés volt honfitársad, Dani ellen játszani. Niko örült, hogy jó meccset játszott Dani, volt két szép gólpassza. Dani egy szép jövő előtt áll, bár nagyon sokat kell még dolgoznia, de egy nagyon szorgalmas, profi játékos. Niko örül annak, hogy meghosszabította Dani a szerződését a Kansas csapatával, nagyon jó helyen van. Megkapja a játéklehetőséget, s nem fél Dani attól, ha ki kell harcolni a helyét. Dani ma már a kezdőjátékosok között volt, s örül neki, hogy ilyen jó formában futballozik hétről-hétre, s sok sikert kívánt Daninak a továbbiakban.

Nikolics ismételten kiemelte és megköszönte a magyar szurkolóknak az összetartást, bíztatást, s hogy ilyen hidegben is ennyien kijöttek a meccsre, s jó hangulatot teremtettek, s erőt adtak neki a játékban.

Az közismert, hogy Nikolics egy nagyon sikeres 2017-es évet tudhat maga mögött. A Chicago Fire együttesével az MLS, azaz az amerikai labdarúgó bajnokság legjobb újonca lett, az MLS MVP, azaz a legjobb játékos címet is magkapta, bekerült az MLS Év csapatába, 24 góllal az MLS gólkirálya, illetve Aranycipő nyertese lett, valamint az MLS-ben megválasztották 2017- es év közösségi oldalakat legjobban használó játékosának, vagyis annak a labdarúgónak, aki a legjobban használja az Instagram, Facebook, valamint Twitter közösségi oldalát. Ezenkívül Nikot megválasztották az év magyar aranylabdásának valamint a magyar újságírók az év labdarúgójának is megszavazták. Emellett tavaly visszakerült a magyar válogatottba is, ahol két meccsen két gólig jutott.

Ezután arról kérdeztem Nemanját, hogy egy ilyen nagyon sikeres 2017-es év után milyen célt tűzött ki magának a 2018-as évre a Chicago Fire csapatában és a magyar válogatott csapatban.

Niko azt válaszolta, hogy megpróbál még jobb lenni, mint az előző szezonban. Annak nagyon örül, s nagyon büszke rá, hogy 2013 óta bármelyik országban játszott, minden évben megnyerte a gólkirály címet. Nagyon örül, hogy Amerikában is az első évben ilyen sikeres volt. A célja mindenképpen az, hogy ilyen tempóban folytassa tovább, s ugyanígy gólokat szerezzen a továbbiakban is. Elmondta, hogy tudja, hogy nem lesz egyszerű, s nagyon sok munka vár majd rá, de a cél az, hogy hétről hétre eredményes legyen, s amikor eljön az idő a válogatottra, top formában legyen, s ott is gólokat szerezzen, mint a Chicago Fire csapatában.

Megkérdeztem Nikolicsot, hogy milyen volt a felkészülési időszak, s hogy milyennek érzi magát, s csapatát? Azt felelte, hogy örül, hogy nem hagyott ki egy edzést sem. Jó erőben várja a szezont, s a lényeg az, hogy egészséges legyen, s hogy hétről-hétre pályán tudjon lenni, mert az nagyon fontos, a többi másért meg meg tud harcolni. Azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a csapat összeszokjon, hisz van egy pár új játékos. Jó lett volna megnyerni a szezon első meccsét, mert az önbizalmat ad a csapatnak. Ezt most ki kell javítaniuk, bár aggodalomra semmi ok, mert a szezon nagyon hosszú és még sok mérkőzés van hátra. Nem szabad dramatizálni a dolgokat, hogy egy meccs nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Niko hozzátette, hogy ő személyesen megpróbál eredményes lenni, s ott lenni a pályán folyamatosan.

Ezután rákérdeztem a március végén megrendezendő két barátságos mérkőzésre a magyar válogatott csapattal, ami Kazahsztán és Skócia ellen lesz. Niko mondta, hogy ott lesz ő is, bár bevallotta, hogy egy kicsit húzós lesz a hazautazás, mert a március 17-i minnesotai meccsük után aznap rögtön repül haza két hétre, hogy részt vegyen a meccseken, s bizony többször is majd át kell szállnia. Szerencsére otthonléte alatt nem lesz újabb Chicago Fire meccs, a következő klub mérkőzés csak március 31-én kerül sor.

Interjúm legvégén arra voltam kíváncsi, hogy egy év elteltével mennyire sikerült neki és családjának hozzászokniuk és beilleszkedniük az chicagói életbe, otthonosan érzik-e magukat, s hogy a gyerekek megszokták-e már az iskolát. Niko elmondta, hogy szerencsére minden rendben van. A gyerekek járnak iskolába, kislánya Tijana már szépen beszéli a nyelvet, a kisfia Marko még nem annyira. A lényeg az, hogy biztonságban érezzék magukat, s hogy az anyukájuk és apukájuk mindent megtesznek azért, hogy ők boldogok legyenek.

Fotó:  Megyeri József
Fotó: Megyeri József

 

Az is befolyasoló tényező, hogyan teljesít a csapat, mert ha Niko is jól játszik, s ha a csapat is jó eredményeket ér el, az kihat a család hangulatára is, s boldogabb mindenki. Az nagyon jó, hogy a gyerekek már megszokták az iskolát, s vannak barátaik is, s kialakult most már számukra egy mindennapi rutin, ami nagyon fontos egy számukra új országban. A legfontosabbak mindig is a gyerekek lesznek, hogy ők jól érezzék magukat. Niko kihangsúlyozta, hogy Neki meg feleségének, Nórikának az a feladatuk, hogy mindig a gyerekek mögött álljanak, s hogy biztonságban érezzék magukat.

Beszélgetésünket azzal fejeztük be, hogy reméljük nyáron sikerül majd összehozni egy 3. Magyar Napot, ahol ismét több száz magyar fog majd a lelátón magyar zászlót lobogtatva Nikolicsnak szurkolni.

A cikket szerkesztette: Bhuiya-Taksás Nóra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik