Magyar gól a Gladbachban – hiányposzton tűnt fel egy tehetség

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.09.26. 15:46
null
Bekker Roland menedzserével, Schultz Leventével
A Nemzeti Sport Online-on már beszámoltunk róla, hogy az U17-es válogatott Bekker Roland a Mol Vidi FC-től a német Mönchengladbachhoz szerződött. A héten már a románok elleni korosztályos Eb-selejtezőre készülő balhátvéd a Nemzeti Sport Online megkeresésére bővebben is beszélt a klubváltás hátteréről, a németországi körülményekről. Menedzsere, Schultz Levente szakmai szempontból értékelte a tehetséget.

 

Bekker Roland körül jelentősen felpörögtek az események az elmúlt egy évben. A balhátvéd 2012 óta szerepelt a Ferencváros korosztályos csapataiban, majd tavaly nyáron a Videotonhoz szerződött. Áprilisban aztán egy finnországi korosztályos válogatott tornán felfigyelt fel rá a Borussia Mönchengladbach egyik játékosmegfigyelője, májusban már utazhatott is tesztelésre a német klubhoz, melynek első csapata a Bundesligában szerepel, ötször nyert bajnokságot, kétszer UEFA-kupát. Hogy a nagy múltú klub életében milyen szerepet játszik majd a magyar tehetség, azt most még nem lehet megjósolni, de tény, a sikeres próbajáték után a nyáron szerződtették, és már három bajnokin pályára lépett, sőt egy gólt is szerzett.

VÁLOGATOTT ERŐPRÓBA

Bekker Rolandra hamarosan már U17-es válogatott mérkőzések várnak. A jövő évi, 16 csapatos írországi Európa-bajnokság első selejtezőtornáján, szeptember 30. és október 6. között hazai pályán szerepelhet Preisinger Sándor együttese. Vasárnap Románia ellen játsszák a mieink az első meccsüket, majd Litvánia és Szerbia lesz az ellenfél, a csoportból az első két csapat jut tovább a tavaszi, úgynevezett elitkörbe, és onnan lehet majd kijutni az Eb-re. Bekker Roland kérdésünkre annyit mondott, ez a korosztály elérheti azt, amit tavaly Szoboszlai Dominikék, vagyis reális célnak tartják az Eb-szereplés kiharcolását, de addig még hosszú út vezet.

„Jól ismerem ezt a korosztályt, és Roland mellett is többen már külföldön szerepelnek, például Major Sámuel és Mester Csaba Ausztriában, Németh András a belga Genknél. A csapat már jó ideje együtt dolgozik Preisinger Sándor szövetségi edzővel, kialakult egy erős mag, amelyre lehet alapozni a csapatot. A legutóbbi, lengyelországi torna is azt bizonyította, hogy bravúrokra is képes lehet ez az együttes. Így attól függetlenül továbbjutást várok a csoportból, hogy nem kerültünk könnyű négyesbe, hiszen Románia és Szerbia mindig nehéz ellenfél, korosztályos szinten is” – fogalmazott Schultz Levente.

U17-ES EB-SELEJTEZŐ TORNA – A MIEINK PROGRAMJA

Szeptember 30., vasárnap, 16.00, Telki:
Magyarország–Románia


Október 3., szerda, 16.00, Telki:
Magyarország–Litvánia,


Október 6., szombat, 13.00, Telki:
Magyarország–Szerbia

„Kicsit elhúzódott az ügyintézés, és csak augusztusban zárult le az átigazolásom, akkor írhattam alá pályafutásom első, négy évre szóló profi szerződését. Emiatt kicsit későn, két héttel az első bajnoki előtt tudtam bekapcsolódni az U17-es csapat felkészülésébe. Szerencsére gyorsan sikerült beilleszkednem, így a szeptemberi válogatott szünet előtt, a Bochum elleni bajnokin már kezdő voltam, és végig is játszottam a meccset” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Bekker Roland.

A védő az említett szünet alatt az U17-es válogatottal egy lengyelországi felkészülési tornán szerepelt, amelyen a magyar csapat csak tizenegyesekkel szenvedett vereséget és lett hatodik. Ezt követően két bajnoki meccs következett a Mönchengladbach U17-es csapatával, az elsőn, az SG Unterrath ellen megszerezte az első gólját Bekker, míg a héten már ismét a válogatottnál van, a korosztályos Eb-selejtezőkre készül a csapattal.

„A német nyelvet most tanulom, de mindenki nagyon segítőkész volt Mönchengladbachban. Az edző már nagyon várta, hogy a csapatba állíthasson, komolyan számol velem, a védekezésen túl a támadásépítéseknél, a beadásoknál is számítanak rám – mondta a tehetség a csapaton belüli szerepéről, majd beszélt az első benyomásairól is. – Az edzések sokkal pörgősebbek mint itthon, ami azért is lehet, mert jobban odateszik magukat a játékosok, más mentalitással állnak hozzá a tréningekhez, nem szórakoznak el egyetlen gyakorlatot sem, nagyon koncentráltan végzik a feladatokat. A mérkőzéseken az eredménytől függetlenül sosincs megállás, mindenki hajt a következő gólért, és úgy tapasztalom, hogy erőnlétileg is jobbak a német játékosok. Mindezek miatt úgy gondolom, sokat fejlődhetek ebben a közegben. ”

Bekkerre már három éve felfigyeltek menedzserei, Csepregi György és Schultz Levente, akik tudatosan építették úgy a védő karrierjét, hogy minél előbb külföldre tudjon szerződni.

„Harmadik éve dolgozunk együtt Rolanddal, akinek a szülei már az együttműködésünk elején megfogalmazták, hogy szeretnék, ha a fiuk minél előbb, lehetőség szerint már tizenhat éves korában külföldre tudjon szerződni. 2017 nyarán ezért is igazolt a Ferencvárostól a Vidihez, mert a Fradi akkori utánpótlás-igazgatója, Theo Schneider azt mondta, szerinte Roland még nem tudna stabilan a saját korosztályánál feljebb játszani. Mi viszont úgy láttuk, hogy a fejlődéshez, a külföldi szerződéshez erre van szükség, és a fehérváriak ebben partnerek voltak, már a 2017–2018-as szezonban az U17-esek között tudott játszani, stabil tagja volt a válogatottnak, és ott figyeltek fel rá külföldről” – avatta be az NSO-t a részletekbe Schultz Levente, aki a Ferencvárosban lett NB I-es futballista és később ő is játszott Németországban.

„Rolandnak Németország mellett Angliából is volt ajánlata, de több szempontból is a Mönchengladbach tűnt a legjobb választásnak. Először is tudni kell, hogy a klub utánpótlásában alig vannak légiósok – U17-től U23-ig összesen vannak vagy öten –, mert a környékben nagy a merítési lehetőség. Sok német utánpótlás-válogatottjuk van, vagyis tényleg csak akkor választanak külföldi fiatalt, ha nagy lehetőséget látnak benne. Ezt támasztja alá az is, hogy négyéves szerződést kínáltak . Másrészről a próbajátékon tapasztalt körülmények teljes mértékben meggyőzték Rolandot arról, hogy a Mönchengladbachnál minden adva van ahhoz, hogy fokozatosan előre tudjon lépni” – folytatta a játékosügynök, aki szakmai szempontból is értékelte a balhátvédet.

„Tisztában vagyunk vele, hogy Roland olyan poszton szerepel, ami itthon válogatott szinten is hiányposztnak számít. Arról azonban most még korai beszélni, hogy felnőtt szinten meddig juthat. Most azt láthatjuk, hogy a futómennyiségével, szerelőkészségével, beadásaival itthon kiemelkedik, és német szinten is megállja a helyét a korosztályában. Jó esély van arra, hogy ezeknek az erősségeknek köszönhetően az utánpótlás-válogatottak között is fokról fokra tud haladni az U17-től fölfelé. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, melyek azok a játékelemek, amelyekben a legtöbbet kell fejlődnie. Például a helyezkedés, a pontosabb passzjáték vagy a fejjáték. Azt, hogy a felnőttfutballba lépve mit érhet el, az fogja eldönteni, hogy ezekben a hiányosságaiban mennyit tud fejlődni. Éppen ezért még a Mönchengladbachhal sem beszéltünk arról, hogy eljuthat-e például a felnőtt Bundesligáig, mert ezt most még nem lehet megmondani. A lehetőség mindenesetre megvan benne, és úgy gondolom, sokkal nagyobb eséllyel lehet eljutni a német élvonalba a helyi utánpótlásból kikerülve, mintha itthon maradna. Mert ahogy Roland is elmondta, sokkal nagyobb, sokkal élesebb kint a verseny, nemcsak a mérkőzéseken, hanem már az edzéseken is. Ezért tartom fontosnak, hogy minél fiatalabb korban külföldre kerüljenek a legtehetségesebb játékosok, mert a komfortzónájukból kilépve sokkal nagyobb ütemben fejlődhetnek, hosszú távon értéket jelenthetnek, akikből profitálhat a labdarúgásunk.”

Bekker Roland máris alapembernek számít a Mönchengladbach U17-es csapatában
Bekker Roland máris alapembernek számít a Mönchengladbach U17-es csapatában

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik