Légiósok: Szurkolók nélkül mit sem ér a futball – Holender

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 11:15
null
A múlt és a jövő a futballé, de Holender Filip jelenleg csak a fazekakkal „trükközhet" (Fotó: Imago)
Némi változatosságot csempészett a napjaiba Holender Filip, a Lugano hatszoros válogatott támadója azzal, hogy lelkesen tekeri a szobabiciklit, és már a konyhában is otthonosan mozog.

 

Sion–Lugano, 2020. május 2., 16.00. Ne tévesszen meg senkit, hogy az egyik ismert, nemzetközi futballra szakosodott portálon ez olvasható; kizárhatjuk, hogy majd' két hét múlva bajnoki mérkőzést rendezzenek a svájci élvonalban. Mások mellett Holender Filip bánatára.

„De jó lenne, ha május elején futballozhatnánk! – sóhajtott a Lugano hatszoros válogatott támadója. – Az igazság az, hogy senki nem tud semmit. Beszéltem a klub egy-két vezetőjével, de még nekik sincs sejtésük, hogyan alakul a folytatás, lesz-e egyáltalán folytatás. Mindenki reméli, hogy lesz, ám még arról sincs információ, mikor kezdhetnénk el az edzéseket. Egyelőre az sem került szóba, hogy kis csoportokban gyakoroljunk, nemhogy a csapattal. Marad az itthoni edzés, amelyet továbbra is a szakmai stábtól kapott program alapján végzek.”

SZLOVÁKIÁBAN TOVÁBB TÁRGYALNAK AZ EDZÉSEKRŐL

Szlovákiában az alapszakasz utolsó fordulója után állt meg a futballélet, a bajnokságot hivatalosan április 30-ig felfüggesztették, a Holman Dávidot foglalkoztató Slovan Bratislava tízpontos előnnyel várja a folytatást. A legderűlátóbb jóslatok szerint júniusban léphetnek ismét pályára a csapatok, feltéve, hogy a labdarúgók májusban elkezdhetik a közös edzéseket – ám egyelőre minden bizonytalan.

A középpályás teljesítményére mindenesetre nem lehetett panasz. Az Európa-ligában és a bajnokságban is stabil kezdőnek számított, a Fortuna Liga mostani kiírásában tizenhat meccsen öt gólig és két gólpasszig jutott. Jelenleg társaihoz hasonlóan ő is egyéni edzésprogrammal igyekszik magát formában tartani.

A folytatást a dobogó alsó fokáról váró DAC tulajdonosa, Világi Oszkár a járvány okozta gazdasági helyzet miatt kénytelen volt 40 százalékkal csökkenteni a labdarúgók fizetését. A döntést Kalmár Zsolt, Németh Krisztián, valamint Vida Máté is elfogadta, ám azt ma még egyikük sem tudja, mikor rúghat ismét labdába. Bár volt olyan elképzelés, hogy jövő héten a szövetség már engedi a kiscsoportos edzéseket, erről leghamarabb hétfőn születhet döntés. Egyelőre még a zárt kapus bajnoki találkozók is távolinak tűnnek. B. A.

Legutóbb három hete beszéltünk Holender Filippel, akkor beszélt arról, hogy akart venni futópadot és szobabiciklit, és bár előbbi elfogyott addigra, mire leadta a rendelést, a kerékpárt hamarosan meghozzák. Nos, a szállítmány azóta megérkezett, így a játékos azért is teker, hogy ha eljön a napja, a lehető legjobb állapotban térjen vissza a pályára.

„A szobabiciklit lelkesen használom, legalább némi változatosságot csempészek ezzel a napjaimba – tette hozzá a fejleményeket továbbra is Luganóban váró játékos. – Máskülönben egyik nap ugyanolyan, mint a másik. Nem panaszkodom, valahogy kibírom, ráadásul megnyugtat, hogy a szeretteim és az ismerőseim jól vannak. Azt persze nem tagadom, nagyon várom a pillanatot, amikor bejelentik, mehetek újra edzésre. Viszont lassacskán megtanulok főzni! Mielőtt hívott volna, épp előkészítettem az ebédhez valót, igaz, nem egy háromfogásos menüt készítek, csak rizst és csirkét. Figyelnem kell arra, mit eszem, mert hiába készülök idehaza, az nem olyan, mint egy közös edzés a csapattal. A hosszú kihagyás után egyébként is nehéz lesz az újrakezdés – de bárcsak ott tartanánk már!”

A csütörtöki adatok szerint Svájcban több mint 26 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal, eddig 1239-en hunytak el. Ugyanakkor a hírek arról is szólnak, hogy a korábbi drasztikus helyzet javulni látszik, ezért fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon.

„Én is úgy hallottam, hogy ha lassan is, de javul a helyzet – erősítette meg Holender Filip. – Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Lugano nagyon közel van az olasz határhoz, ezen a környéken még jobban oda kell figyelni. Szinte minden zárva van továbbra is, csak az élelmiszert árusító boltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták vannak nyitva. Az utcára ki lehet menni, de ha kinézek az ablakon, azt látom, nem sokan élnek a lehetőséggel, mindenki óvatos. Olvastam, hogy ha esetleg újraindul a bajnokság, üres lelátók előtt játszhatunk, akár fél évig is. Ezt nem akarom elhinni, mert szurkolók nélkül mit sem ér a futball. Igaz, egy zárt kapus meccs is több mint a semmi.”

SVÁJC
Az élcsoport 23 forduló után:
1. St. Gallen 45 pont (51–31), 2. Young Boys 45 (46–31), 3. Basel 40, ...7. Lugano 26
Hátralévő fordulók száma: 13 (+ osztályozók)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik