Légiósok: Szerencsére elkaptam a fonalat – Szoboszlai

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.06.12. 07:48
null
Szoboszlai Dominik szerint önbizalom nélkül nem lehet futballozni (Fotó: Imago Images/Gepa)
Az RB Salzburg három gólt szerző magyar középpályása, Szoboszlai Dominik szerint önbizalom nélkül nem lehet futballozni, és örül, hogy élesben is tud bizonyítani.

– Nyilván szép emlék marad a Sturm Graz elleni triplája.
– Szerencsére a társaimnak és nekem is jól sikerült a meccs – mondta lapunk érdeklődésére Szoboszlai Dominik, a Salzburg 19 éves, nyolcszoros magyar válogatott középpályása, aki három gólt szerzett a Sturm Graz ellen 5–1-re megnyert szerdai bajnokin. – Örülök, hogy három góllal segítettem a csapatomat, ám a következő bajnokin a kezdő sípszó pillanatában senkit sem érdekel, hogyan futballoztam szerdán. Jön a Linz elleni csata, amelyen legalább olyan teljesítményt kell nyújtanunk, mint a Sturm ellen.

Megéri gyakorolni
A Sturm Graz elleni bajnokin nem az első gyönyörű szabadrúgásgólját szerezte Szoboszlai Dominik. A magyar középpályás 2017 tavaszán az U17-es elitkörben kétszer talált be szabadrúgásból az Oroszország ellen 2–1-re megnyert meccsen. A felnőtteknél szintén ilyen szituációból szerezte első gólját válogatott mezben: tavaly szeptemberben, a Szlovákia elleni Eb-selejtezőn tekert a kapuba. A jelenlegi idényben az Osztrák Kupában a Rapidnak is betalált, majd a Lustenau ellen 5–0-ra megnyert döntőben is állított labdát küldött a kapuba. Ezt követte szerdán az újabb bomba.

– Lapunk úgy fogalmazott, önbizalomtól duzzadva futballozik, bátran vállalkozik lövésre. Ez minek köszönhető?
– Önbizalom nélkül egyetlen labdarúgó sem léphet pályára. Időnként jobban megy a játék, máskor kevésbé; az utóbbi hetekben szerencsére elkaptam a fonalat, és örülök, ha ez megmutatkozik a játékomon. Remélem, a következő hetekben is tartom ezt a formát.

– Az Osztrák Kupa döntőjében góllal és gólpasszal jelentkezett, de nem akarta kijelenteni, hogy karrierje egyik legjobb meccsét játszotta. A Sturm elleni mérkőzés után már mondhatjuk?
– Ilyesmit továbbra sem jelentenék ki. Attól függetlenül, hogy három gólt rúgtam, mindössze hatvannégy percet játszottam, mert gondolnunk kellett a következő bajnokira. Emellett kihagytam egy helyzetet, és ha arra gondolnék, hogy a tripla mellett ez belefér, sohasem fejlődnék. Azért sem szeretném egyik vagy másik bajnokit a legjobb meccsemnek nevezni, mert ahogy korábban fogalmaztam, teljesen más a Liverpool ellen futballozni a Bajnokok Ligájában, mint bármelyik csapat ellen Ausztriában. Nem lehet összehasonlítani a kettőt.

– Szabadrúgásból szerzett góljainál többnyire a jobb sarkot választja, szerda este is oda csapódott a labdája. Kifejezetten kedveli azt az oldalt?
– Nincs kedvenc sarkom, a távolság, a szög, a kapus helyezkedése és a sorfal helyzete határozza meg, hová rúgom a labdát. Csaknem minden edzés után kint maradok gyakorolni a szabadrúgásokat, örülök, ha van eredménye.

– A második góljánál ballal lőtte ki a bal felső sarkot, a harmadiknál szép csel után küldte a labdát a jobb alsó sarokba. Melyik volt a nehezebb?
– Őszintén szólva meglepődtem, hogy ballal képes voltam így eltalálni a labdát… Annál a gólnál remek átadást kaptam, szerencsére jól sikerült a labdaátvétel, és egyből el tudtam rúgni a labdát. A harmadik gólnál éreztem, hogy a középpályás kilép rám, vállaltam egy cselt, majd egyből lőttem. A két gól között nem akarok rangsorolni.

Szoboszlai Dominik három gólja

Tripla 11 év után
Tizenegy év elteltével triplázott ismét magyar labdarúgó az osztrák élvonalban. Szoboszlai Dominik szerdai három gólját megelőzően WaltnerRóbertnek sikerült a bravúr, a Kaposvár jelenlegi edzője még 2009-ben a Mattersburg színeiben az Austria Kärnten ellen 3–0-ra megnyert idegenbeli bajnokin szerzett mesterhármast.

– Ha ott lehetnénk a Salzburg edzésein, sok ilyen jelenetet látnánk az egymás közötti játékban?
– Általában a tréningeken gyakorolom a cseleket, ott derül ki, melyik jöhet be éles helyzetben. Jó érzés, ha meccsen is összejön, de még egyszer mondom, senki sem veri nagy dobra a szerdai teljesítményt. A lefújás után a vezetőedző gratulált az öltözőben, ennyi. A Salzburgnak minden meccsen nyernie kell, a szerdai győzelem csütörtökön már csak emlék.

– Eltette emlékbe a labdát?
– Igen.

– Ezt az egy labdát őrzi otthon?
– A másodosztályból is eltettem egyet korábban, úgyhogy kettő van otthon. Remélem, lesz még több is.

Vélemények
Jesse Marsch, az RB Salzburg vezetőedzője a Salzburger Nachrichtennek: – Számítottunk rá, hogy a Sturm mélyen fog védekezni, ezért fontos volt, hogy hamar megszereztük az első gólt. A támadósorban megvan a kellő minőség, mert Szoboszlai Dominik mellett – aki most külön szintet képvisel – Patson Daka is duzzad az önbizalomtól.
Nestor El Maestro, a Sturm Graz vezetőedzője a Salzburger Nachrichtennek: – Mindent bele kell adnia a csapatnak, amelyik jó eredményt akar elérni a salzburgiak ellen. Ez most nem sikerült. Gyönyörű gólokat szereztek, a másodikat éppen a felső sarokba. Különlegesek voltak, ilyeneket a Salzburg sem szerez minden meccsen.
Maximilian Wöber, az RB Salzburg hátvédje a Salzburger Nachrichtennek: – Az első félidőben intenzíven játszottunk, az ellenfél második piros lapja után pedig már könnyebb helyzetben voltunk. Nem Szoboszlai Dominik az első labdarúgó, aki így lő, de nagy játékos válhat belőle.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik