Légiósok: Remélem, ez még csak az út eleje – Szoboszlai

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.08.02. 08:27
null
Egy profi futballista sohasem dőlhet hátra – ezt is megtanulta Szoboszlai Dominik (Fotók: Micheller Szilvia)
Tanulságos volt a Chelsea elleni mérkőzés a 18 esztendős középpályás szerint, aki a magyarországi megítéléséről, a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőről, valamint Marek Hamsíkról is beszélt.

– Mit mondott a vezetőedzőjük, Jesse Marsch a lefújás után?
– Inkább a félidőben beszélt többet – mondta Szoboszlai Dominik, az RB Salzburg 18 esztendős középpályása a Chelsea elleni, 5–3-as londoni győzelmet hozó felkészülési meccs másnapján. – Kiemelte, ilyen minőséget képviselő ellenfelekre számítsunk a Bajnokok Ligája csoportkörében. Jó leckét kaptunk az angoloktól, remélem, tanultunk belőle.

AMERIKAI KAPITÁNY VILLOGOTT

Az 5–3-as londoni győzelemmel végződő Salzburg–Chelsea találkozó főszereplője egyértelműen Christian Pulisic volt, aki az első félidőben oroszlánrészt vállalt a háromgólos különbség kialakításában. A londoniak szélsője remek átadásokat kapott a középpályán tanárian osztogató Ross Barkleytól, a villámgyors kontrák végén kétszer is bevette az osztrákok kapuját, egyszer pedig tizenegyest harcolt ki, amelyet csapattársa értékesített.

„Minden percét élveztem a Salzburg elleni meccsnek, nagy örömöt jelent, hogy megszereztem az első gólomat Chelsea-mezben mondta az újságírók gyűrűjében a 20 esztendős amerikai szélső, akitől azt is megkérdezték, tudta-e, hogy Roman Abramovics tulajdonos a lelátóról figyeli a mérkőzést. – Tudtam, hogy a helyszínen nézi a meccset, de amikor ziccerbe kerültem, nem ez járt a fejemben. Örülök, hogy jó formában látott, ám ez csak felkészülési mérkőzés volt. A labdaszerzéseink után bíztam benne, hogy a csapattársam, Ross Barkley engem keres majd a hosszú labdákkal, szerencsére így is történt, én pedig a kapuig gyalogolhattam.”

A fiatal támadót 60 millió euróért szerződtette a Chelsea a Dortmundtól, a tavaszt azonban kölcsönben még a német együttesnél töltötte, így a nyáron kezdett testközelből ismerkedni londoni klubtársaival.

„Nehéz összehasonlítani a Chelsea-t a Dortmunddal. Németországban az utánpótlásból kerültem az első csapathoz, talán kevésbé volt rajtam teher, de érzem, hogy Londonban, új szerzeményként azonnal bizonyítanom kell. Azt persze nem gondolom, hogy az Eden Hazard távozásával támadó űrt kellene betöltenem, a Salzburg elleni meccs is mutatja, elegendő kreatív játékos maradt a keretben. Nem szeretném, hogy a belga középpályás utódjaként tekintsenek rám, a magam útját akarom járni, a saját stílusomat adni.”

Végezetül arról kérdezték, mit szól a média által egyre gyakrabban használt Amerika Kapitány becenévhez: „Nincs ellene kifogásom.”

– Az első félidőben a Chelsea félelmetesen kontrázott, szétzilálta a magasan feltolt osztrák védelmet. Meglepte önöket a londoni csapat?
– Mivel a mérkőzésre a BL-csoportkör felkészüléseként tekintettünk, ugyanolyan alaposan elemeztük az ellenfelet, mintha tétmeccset játszottunk volna. Más kérdés, hogy olyan széles a Chelsea taktikai repertoárja, hogy lehetetlen kitalálni, melyik fegyveréhez nyúl az adott pillanatban. Mindegyik játékosa pontosan passzol, senkitől sem pattan el a labda, a kapu előtt pedig nem hibáznak. Hátrányban is próbáltunk higgadtak maradni, éreztük, ha elkezdünk kapkodni, percek alatt kitömnek minket. Megtettük, ami tőlünk tellett, de ha gyors és a párharcokban erős futballisták kontráznak, nehéz hatékonyan védekezni.

– Mikor érezte leginkább a minőségbeli különbséget?
– Mondjuk, a letámadásnál. Az osztrák bajnokságban nem számítanak arra, hogy odaérek és belelépek a passzba. Az angolok viszont az esélyt sem adták meg, egyérintővel játszottak ki minket, így nem tudtam lefülelni az átadásokat. Kiderült, mit jelent a rutin az osztrák bajnokságban, és mit a Chelsea-ben.

– Klubszinten találkozott már ilyen erős ellenféllel?
– Talán a Napoli elleni tavaszi Európa-liga-meccset említeném, bár a Chelsea még magasabb szintet képvisel. Egyébként kíváncsi lettem volna, hogyan futballoznak az angolok, ha a szerdai mérkőzést mondjuk a BL-csoportkörben rendezik. Bizonyára komolyabban vették volna, mert bár így is remekül játszottak, a pályán úgy éreztem, hogy nem adnak ki magukból száz százalékot. David Luiz úgy passzolgatott, hogy közben végig mosolygott. Nem látszott rajta, hogy tartana tőlünk, persze ez így van rendjén. Bízom benne, hogy ha tétmeccsen találkozunk, meglepjük.

– A Salzburg hány százalékot adott ki magából?
– Százat. Egyébként nincs értelme lekötni az ilyen meccseket.

– Miben lehet más a Real Madrid elleni, jövő hét szerdai találkozó?
– Abban, hogy már tudjuk, mi vár ránk.

– Az osztrák bajnokságban a Salzburg irányítja az összecsapásait. A nemzetközi porondon is megpróbálják ezt?
– Ez a tervünk. Igyekszünk hűek maradni a stílusunkhoz, gyors passzokkal akarunk építkezni, nem szeretnénk, ha arról beszélnének, hogy az osztrák bajnok céltalanul rugdossa előre a labdát. Nem szabad félni, mert nincs vesztenivalónk. Ha elveszítjük a labdát, akkor legalább a saját játékunkat nyújtva veszítsük el, és ne azért, mert nekiállunk ívelgetni.

– A mostani idényben a BL élvez elsőbbséget a Salzburgnál?
– Minden sorozat fontos, de ha a Bajnokok Ligája-iramra készülünk, nem lehet probléma az osztrák élvonalban. Ellenben ha a bajnokikra fókuszálnánk, az európai színtéren bajba kerülnénk.

– Olvasta, hogy júliusban a Transfermarkt.de oldalon bekerült a tíz legértékesebb tizennyolc éves vagy annál fiatalabb labdarúgó közé?
– Az egyik ismerősöm küldte át a listát, láttam, hogy jó nevű játékosok között szerepelek, de ezért dolgozom mindennap. Remélem, hogy ez még csak az út eleje.

Szoboszlai Dominik (középen) megtapasztalta, milyen az igazán gyors játék
Szoboszlai Dominik (középen) megtapasztalta, milyen az igazán gyors játék

– Mennyit érzékel a magyarországi megítéléséből?
– Mivel keveset vagyok otthon, a rólam szóló cikkeket elolvasom, de nem tudom, hogy a szurkolók többsége mit gondol rólam. Talán nagyképűnek tartanak, talán arra gondolnak, hogy megdolgoztam azért, hogy a Salzburg első csapatában szerepeljek. Hallottam olyan véleményeket is, hogy a szerencsének köszönhetem az eddigi pályafutásomat, miközben nagyon kevesen tudják, min mentem keresztül gyerekkorom óta. Ám erről nem is kell tudniuk, aki ismer, tisztában van vele.

– Mire céloz?
– Aki azt akarja hinni, hogy a szerencsének köszönhetően jutottam idáig, az nyugodtan gondolja így. Akit érdekel, milyen akadályokon kellett keresztülmennem, az sok mindent megtalál az interneten. Azt viszont csak édesapámmal ketten tudjuk, hogy ő milyen elvek szerint nevelt engem, és mennyi különmunkát végeztünk.

– Ezekben a napokban nyilván a klubjára koncentrál, de olykor azért eszébe jut a Szlovákia elleni szeptemberi Eb-selejtező?
– Persze, és már alig várom a kezdő sípszót. Néhány válogatottbeli társammal már beszéltünk arról, hogy igazi katlan várja a szlovákokat a Groupama Arénában. Azért is várom, mert amikor Marek Hamsíkot korábban rólam kérdezték, azt felelte, hogy nem ismer. Remélem, a szeptemberi mérkőzés után ez változni fog. A csoportunkban eddig egyedül a Szlovákia elleni meccset rontottuk el, itt a lehetőség, hogy javítsunk.

VÉLEMÉNYEK

Jesse MARSCH, az RB Salzburg vezetőedzője: „Értékes tapasztalatot szereztünk, láttuk, milyen sebességre kell készülnünk a Bajnokok Ligája csoportkörében az európai topcsapatok ellen, ám a végeredmény ellenére pozitívnak kell maradnunk. Meg kell tanulnunk ugyanakkor, hogy ezen a szinten minden egyes hibánkkal gólszerzési lehetőséget teremtünk az ellenfélnek. Fontos a stabilitás, de legalább ilyen lényeges, hogy hátrányban se szálljon el az önbizalmunk, és végig higgadtan futballozzunk.”

Frank LAMPARD, a Chelsea menedzsere: „Először a meccsről: lenyűgözött, ahogy Christian Pulisic értékesítette a helyzeteit. A lefújás után beszélgettem Roman Abramovics tulajdonossal is, örültem, amikor azt mondta, tetszett neki, amit látott. Közeleg a Premier League rajtja, de nem érdemes a kelleténél többet belelátni a Salzburg elleni kezdőcsapatba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik