Légiósok: Rajtam múlik, mennyit dolgozom a válogatott meghívóért – Németh Krisztián

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.04.08. 11:11
null
Németh Krisztián a kansasi kaland után Dunaszerdahelyen próbál boldogulni, igaz, érkezésekor volt némi lemaradása (Fotó: dac.sk)
Németh Krisztián a szlovákiai Balázsfán készül, és a jelenlegi bizonytalan helyzetben is igyekszik meglátni a jót, mondván, így legalább van lehetősége utolérni a többieket.    

 

Futás – futógépen. Németh Krisztián, a 37-szeres magyar válogatott támadó beszerzett minden kelléket, amely az otthoni edzésekhez szükséges lehet: súlyzók, kötelek, no meg egy futógép.

Amikor beszereztem, a kijárási tilalom is eszembe jutott – mondta a Nemzeti Sportnak a futballista. – Egyelőre kijárási korlátozás van érvényben Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt, a szabad levegőn így is tudok mozogni, de nagy segítség a futógép. Sokat használom, főleg az intervallum típusú edzésekhez.”

A futballistáról legutóbb akkor írtunk, amikor klubot váltott a tavasz elején: az Egyesült Államokból visszatért Európába, a Sporting Kansas Citytől elköszönve a Fortuna Ligában szereplő DAC játékosa lett.

„Még épp időben költöztem – ismerte el Németh Krisztián. Kansas City messze van, és ebben a bizonytalan helyzetben bizony még távolabbinak tűnne az otthonunk.”

A játékos menyasszonya, Horváth Zsóka dunaszerdahelyi, édesapja, dr. Horváth Zoltán a városi kórház osztályvezető főorvosa, korábbi alpolgármester, a DAC női kézilabdacsapatának elnöke. Németh Krisztián így családi körben, Dunaszerdahelyen maradt, s ott várja, hogy újra elindulhasson a futball.

„A város közelében, Balázsfán vagyunk – árulta el a futballista. – Itt kevesen vannak, jó a levegő, időnként – kellő óvatossággal – ki lehet azért mozdulni.”

A kérdés persze az: mi van a labdarúgással?

Az átigazolást követően Németh Krisztián bemutatkozott a DAC mezében: március 4-én a Poprád elleni kupameccsen a 80. percben (2–0-ra nyert a DAC), három nappal később, 7-én a Spartak Trnava elleni bajnokin az 57. percben állt be csereként (a nagyszombatiak 1–0-ra nyertek Dunaszerdahelyen) – azóta nincsenek mérkőzések.

„Ez még nyilvánvalóan kevés idő volt ahhoz, hogy bármilyen tapasztalatról beszélgethessünk. Tíz napot edzettem az új csapatommal. Mivel az amerikai bajnokság még tavaly ősz végén befejeződött, volt némi lemaradásom, ám ez a mostani helyzet átírt minden előzetes tervet. Mindenki azonos szintről, mondhatni tiszta lappal kezdheti újra – ki tudja, mikor… – a futballt, a vérbeli edzéseket. Addig persze csináljuk az előírt programot, nekünk hetente más és más feladatokat írnak elő. Próbálom ennek a helyzetnek is meglátni a jó oldalát: legalább utolérem a többieket, és az is fontos, hogy most sokat lehetek a családommal. Az előző években rengeteget utaztam, sokszor hetekig külön voltunk a párommal, jó most ez a csendesebb, nyugalmasabb időszak.”

A Bulgária elleni pótselejtező elmaradt, adva van a kérdés, hogy a hosszabb kihagyás után milyen esélyekkel pályázott volna a kerettagságra. Vajon e tekintetben is jól jöhetett a játékosnak a halasztás

„Erre az idő ad választ – mondta Németh Krisztián. – Kár azon merengeni, mi lett volna, és azon is, mi lehet, mert senki sem tud semmit. A bizonytalanság senkinek sem jó. A válogatott mindig is a legfontosabb volt nekem: néztem az M4 Sport ismétlését a 2016-os Európa-bajnokság meccseiről, különleges, furcsa érzés volt nézni a meccseket, hideg fejjel figyelni az eseményeket. Micsoda élmény volt! Az osztrákok elleni taktika jól működött, nagyon egységesek voltunk, felkavaró, jó érzés volt visszanézni. Marco Rossi szövetségi kapitány stábja szólt, hogy figyelik a teljesítményemet a DAC-ban, és azt tudom mondani, amit mindig: ha hívnak, nagy örömmel megyek, ha meg nem, tiszta szívből szurkolok a csapatnak. Az csak rajtam múlik, mennyit dolgozom azért, hogy meghívjanak, ezért csak ezzel foglalkozom. Persze tudom azt is, nem én vagyok a jövő embere, januárban a harmincegyediket töltöttem be.”

A jövő egyelőre bizonytalan, de mindig van miért beindítani a futógépet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik