Légiósok: Nikolics Romário, Van Nistelrooy és Suárez nyomában

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.10.24. 07:43
null
Nikolics Nemanja újra gólkirályi címet szerzett (Fotó: Chicago Fire)<br />
Nikolics Nemanja büszke arra, hogy Magyarországot képviselve bizonyult a tengerentúli profi labdarúgó-bajnokság (MLS) legeredményesebb játékosának.

 

– Tudja, mi a közös Romárióban, Ruud van Nistelrooyban, Luis Suárezben és önben?
– Azon felül, hogy mindannyian csatárok vagyunk? – kérdezett vissza a Major League Soccer (MLS) alapszakaszát harmadikként záró Chicago Fire csatára, a 24 találatával a bajnokság legeredményesebb játékosának bizonyuló, immár ötszörös gólkirály Nikolics Nemanja.

– Azon felül, igen.
– Sejtésem sincs.

– Mindannyian ugyanazzal dicsekedhetnek: három országban lettek gólkirályok.
– Ez számomra megtiszteltetés! A szóban forgó klasszisokhoz még csak véletlenül sem mérném magam, de ha már így alakult, örülök, ha mostantól egy lapon említenek velük. Ha valaki januárban, amikor az Egyesült Államokba érkeztem, azzal áll elém, az előző idényt utolsóként záró Chicago úgy jut be a rájátszásba, hogy a Keleti főcsoport harmadik helyén végezve több pontot gyűjt, mint a Nyugati főcsoport első helyezettje, miközben én mások mellett David Villát, Sebastian Giovincót és Jozy Altidore-t megelőzve elhódítom a gólkirályi címet, akkor... Nem állítom, hogy kinevetem az illetőt, mert nem szokásom senkit sem kinevetni, de hogy magamban jót mosolyogtam volna, az biztos.

– Minek tulajdonítja, hogy mégis így történt?
– Az irányomban az első naptól fogva megnyilvánuló bizalomnak. A klubnál mindenki bízott bennem, a vezetők és a szakmai stáb tagjai éppúgy, mint a társak és a szurkolók. Jól indítottam a szezont, ám következett egy hullámvölgy, heteken át gólképtelen voltam. Másutt leírtak volna, de itt csak a hátamat veregették: ne aggódj, Niko, minden jóra fordul! Időnként nehéz volt, jóllehet szentül hittem abban, hogy csakugyan megszakad a rossz szériám. A munka még sohasem csapott be senkit, végül az én esetemben is kifizetődött. Lassan betöltöm a harmincat, volt időm megtanulni, ha őszinte vagy a futballhoz, előbb-utóbb visszakapod.

Nikolics a KS minapi látogatása során a négyszeres magyar
 és négyszeres spanyol gólkirály Puskás Ferenc labdájával
Nikolics a KS minapi látogatása során a négyszeres magyar és négyszeres spanyol gólkirály Puskás Ferenc labdájával

– Hogy érzi, vasárnap visszakapta?
Igen. Noha három nullás vereséget szenvedtünk a Houston otthonában, a többi eredmény úgy alakult, hogy maradtunk a harmadik helyen, ami azzal jár, hogy a főcsoport-elődöntőbe jutásért zajló egy meccsből álló párharcot hazai pályán vívhatjuk. Ami pedig engem illet... Volt abban némi kockázat, hogy Amerikába igazoltam, sokan ugyanúgy legyintettek, mint amikor Lengyelországba szerződtem. A számok azonban nem hazudnak: itt is, ott is gólkirály lettem. A csatárok, ugyebár, a gólokból élnek, büszke vagyok arra, hogy miután a Videotonnál töltött utolsó két évemben is gólkirály lettem, sorozatban negyedszer bizonyultam a legjobb góllövőnek. Aki hitt bennem, annak sohasem maradtam adósa. A gólkirályi cím megszerzése azért is volt lényeges számomra, mert a válogatott legutóbbi négy mérkőzésén nem játszottam, pályafutásom során először a klubom, illetve a magam érdekét helyeztem előtérbe. Magyarországon szeretnek a szurkolók, nekik is bizonyítani akartam. Emiatt volt rajtam nyomás, de a tetteim végül engem igazoltak. Magyarországot képviselve lettem gólkirály Amerikában – remélem, mások is büszkék erre.

– Van visszaút a válogatottba?
– Ha számítanak rám, természetesen megyek.

– Addig még a tengerentúlon van teendője: magyar idő szerint csütörtök hajnalban már a New York Red Bulls elleni csata következik. Ez már csak a hab a tortán?
– Az alapszakasz immár a múlt, a rájátszásban új fejezet kezdődik. Ha már idáig eljutottunk, nem szeretnénk az első akadályban elbukni. Odahaza, telt ház előtt játszhatunk, ha elfelejtjük, hogy mi történt eddig, és képesek leszünk forró szívvel, de hideg fejjel futballozni, nyerhetünk. Az alapszakaszban egyszer kikaptunk a New Yorktól, egyszer döntetlenre végeztünk – szerintem itt az ideje, hogy legyőzzük.

– Fontos, hogy Nikolics-góllal?
– Az mindig fontos.

MLS
RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ, A KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐBE JUTÁSÉRT

KELETI CSOPORT
csütörtök 2.30: Chicago Fire (3.)–New York Red Bulls (6.)
péntek 1.00: Atlanta United (4.)–Columbus Crew (5.)
NYUGATI CSOPORT
csütörtök 4.30: Vancouver Whitecaps (3.)–San Jose Earthquakes (6.)
péntek 3.30: Houston Dynamo (4.)–Sporting Kansas City (5.)

FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
KELETI CSOPORT
Toronto FC (1.)–Az alacsonyabb kiemelésű továbbjutó (4./5./6.)
New York City FC (2.)–A magasabb kiemelésű továbbjutó (3./4./5.)
NYUGATI CSOPORT
Portland Timbers
(1.)–Az alacsonyabb kiemelésű továbbjutó (4./5./6.)
Seattle Sounders (2.)–A magasabb kiemelésű továbbjutó (3./4./5.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik