Légiósok: Milan, Lazio? Most semmi aktualitása – Szoboszlai

Vágólapra másolva!
2020.04.01. 12:32
null
A labda bűvöletében – Szoboszlai Dominik újra <br />„pörögne" (Fotó: Micheller Szilvia)
Szoboszlai Dominik, az RB Salzburg és a magyar válogatott középpályása szerint Olaszország még várhat, és úgy véli, jobb nézők nélkül futballozni, mint hat-nyolc hónapot várni a folytatásra.

– Hogy bírja a bezártságot?
– Ezekben a hetekben szinte mindenkinek megváltozott az élete – mondta lapunknak Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg és a magyar válogatott 19 esztendős középpályása. – Korábban reggel nyolckor már talpon voltam, mostanában viszont később kelek, jobban kialszom magam. Ha egyszer visszatérünk a megszokott napirendhez, eleinte bizonyára bajban leszek. Mivel az étkezdék többsége bezárt, az egyik csapatársammal közösen elmegyünk bevásárolni, és otthon készítjük el magunknak az ebédet. Emellett minden napra kaptunk erősítő és futóprogramot a klubtól, ezt becsülettel elvégzem, de utána meglehetősen egyhangúan telnek a napok. Ugyanakkor muszáj alkalmazkodni a helyzethez, az otthon maradás most mindenkire vonatkozik, az egészségnél nincs fontosabb.

– Az edzésprogrammal mennyi ideig tudja magát szinten tartani?
– A gyakorlatsorok alapján egész sokáig, ám sosem az motivált, hogy tartsam a szintet, mindig fejlődni akartam. Most is az a célom, hogy a szünet után jobb erőnléti állapotban térjek vissza, mint a társaim.

– A klubbal tartja a kapcsolatot?
– A futóprogramok alatt viselnünk kell a Polar órákat, így a szakmai stáb folyamatosan követheti az erőnléti állapotunkat. A súlyunkat is mindennap mérjük, emellett Jesse Marsch vezetőedző folyamatosan érdeklődik felőlünk, különös tekintettel arra a négy játékosra, aki egyedül maradt ezekben a napokban. Sajnos én is köztük vagyok, a párom eleinte itt volt velem, ám a jogosítvány megszerzése miatt visszautazott Magyarországra, és utána a határzár miatt már nem tudott visszajönni.

– Mentálisan mennyire nehéz az egyedüllét ebben a bizonytalanságban?
– Nem egyszerű, de a mostani helyzet is egyfajta megméretés. Bízom benne, amikor egyszer túljutunk ezen az időszakon, minden visszatér a régi kerékvágásba. Örökmozgó típus vagyok, szinte sosem vagyok otthon, a szabadidőm nagy részét eddig a városban a barátaimmal töltöttem, többnyire csak aludni jártam haza. Most minderről le kellett mondanunk, a monotonitást pedig szerintem mindenki egyre nehezebben viseli.

– Hiányzik a tétmeccs és az adrenalin?
– Főleg a labda hiányzik. Az edzőpályára senki sem mehet be, arra sincs lehetőség, hogy akárcsak üres kapura egyedül gyakoroljam a szabadrúgásokat vagy a távoli lövéseket. Egyelőre fogalmam sincs, mikor folytatódik a bajnokság, mikor lesznek újra közös edzéseink, csak annyi biztos, hogy egyetlen labdarúgót sem engedtek haza. A klub azt mondta, hogy senkire sem akarnak várni, ha egyszer újra elkezdődnek az edzések, de a hírek alapján ez odébb van.

– Mi a különbség a mostani kényszerszünet és a nyári szabadság között?
– A kényszerhelyzet. Nyáron azért kapcsolunk ki néhány hétre, hogy kipihenjük a mögöttünk hagyott idényt, most viszont nincs mit kipihenni, és tehetetlennek érezzük magunkat.

A magyar középpályás szeretne kirobbanó formában futballozni (Fotó: Török Attila)
A magyar középpályás szeretne kirobbanó formában futballozni (Fotó: Török Attila)

– A híreket olvassa ezekben a napokban? A szünet ellenére a klubváltásával kapcsolatos pletykák nem ültek el, múlt héten az AC Milan és a Lazio érdeklődéséről lehetett hallani.
– Láttam ezeket a cikkeket, de ennek most semmi aktualitása sincs. Előbb érjen véget a bizonytalanság, és folytassuk a bajnokságot, ennél előrébb nem érdemes tekinteni.

– Mit szólna ahhoz, ha zárt kapuk mögött kellene lejátszani a hátralévő fordulókat?
– A futballista akkor érzi jól magát, ha nézők előtt léphet pályára, de ha zárt kapuk mögött játszhatnánk, az már azt jelentené, hogy a vírust sikerült annyira megfékezni, hogy – ha csak minimális létszámmal is – lehet sporteseményt rendezni. Még egyszer hangsúlyozom, szurkolók nélkül nincs igazi futball, de jobb zárt kapuk mögött játszani, mint hat-nyolc hónapot elviselni labda nélkül.

– Eszébe jut ilyenkor, hogy az előzetes tervek szerint éppen ezekben a napokban játszott volna a válogatottal az Európa-bajnoki részvételért?
– Persze! Mindannyian nagyon vártuk azt a két meccset, de nem tehetünk mást, tovább várunk.

– Múlt hét végén a Nemzeti Sport Online terjedelmes interjút közölt Shane Tusuppal, aki állítólag az ön felkészítését is segíti. Kapcsolatban van vele?
– Egyelőre percre pontosan követem a klubom által előírt edzéstervet, és ezen felül minden olyan lehetőséget kihasználok, ami segíthet, hogy a kényszerszünet után is kirobbanó erőben legyek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik