Légiósok: Mentálisan nem volt könnyű a kényszerszünet – Sallai

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 09:56
null
Sallai Roland (Fotó: AFP)
A Freiburg magyar futballistája a lipcseiek ellen készül, és alig várta, hogy ismét játszhasson, de biztosra veszi, hogy az első fordulókban még nem lesz nagy iram.

– Örült, amikor meghallotta a hírt?
– Boldog voltam, amikor megkaptuk a zöld jelzést, és eldőlt, hogy jövő szombaton újraindul a Bundesliga – válaszolta Sallai Roland, a Freiburg 16-szoros válogatott szélsője. – Szerintem minden játékos várta már, hogy két hónap szünet után ismét meccseket játszhassunk. Amint lehetett, edzésbe álltunk, a szabályokat természetesen betartjuk, a pályán kívül maszkot viselünk, rendszeresen fertőtlenítjük az eszközöket, és nyújtásnál, illetve bemelegítésnél egyaránt megtartjuk a szükséges távolságot. Most ez a legkevesebb.

– Meccsen viszont nehéz lesz távolságot tartani. Kaptak már bármilyen iránymutatást ezzel kapcsolatban?
– Valószínűleg a jövő hét elején kapjuk meg az ezzel kapcsolatos előírásokat. Nagyon remélem, hogy nem korlátoznak bennünket túlságosan, de természetesen az egészség megőrzése a legfontosabb.

– Világszerte több futballista ellenzi a folytatást. Ön nem fél?
– Ez összetett kérdés. Az egészségnél nincs fontosabb, de ha tudunk úgy futballozni, hogy minimálisra csökkentjük a kockázatot, miért ne? Egy intenzívebb influenzajárványnál is fennáll a veszély, hogy több játékos megfertőződik, és kidől. Persze nem akarom elbagatellizálni a helyzetet, tudom, most nagyobb a baj. Ezért mi is nagyon odafigyelünk, s betartjuk az előírásokat.

– Sikerült formában maradnia?
– Úgy érzem, igen. Elvégeztem az előírt gyakorlatokat, és pluszmunkát is. Olyan volt, mint egy hosszabb felkészülés, csak ezúttal nem volt lehetőség edzőmeccseket játszani, ami hátrány. Idővel engedélyezték a kiscsoportos edzéseket, lehetett labdás feladatokat végezni. Ez nagy örömöt jelentett, de mentálisan nem volt könnyű a kényszerszünet.

– A legutóbb lejátszott fordulóban góllal és gólpasszal vette ki a részét az Union Berlin elleni sikerből. Ez alapján okkal gondolhatjuk, hogy jövő szombaton a Leipzig ellen is megkapja a lehetőséget.
– Nehéz erről két-három edzés után bármit mondani. Jó formában voltam, bízom benne, hogy kezdő leszek, és ott folytatom, ahol abbahagytam.

– Bár akkor nem lépett pályára, októberben legyőzték a Leipziget. Mire számít a „visszavágón”?
– A Lipcse erős csapat, úgyhogy nehéz meccsre számítok. Furcsa lesz, hogy abban a nagy stadionban nem lehetnek nézők. Az üres lelátók inkább a nagycsapatoknak jelenthetnek hátrányt, de az is lehet, hogy a klasszisok jobban kezelik majd a helyzetet. Nagy kérdés az is, vajon melyik csapat milyen formában várja a folytatást. Abban biztos vagyok, hogy mindenkinek kell néhány forduló, hogy belerázódjon a játékba. Az első két-három körben aligha lesznek látványos meccsek, és vélhetően a tempó is kisebb lesz a szokottnál.

– Először játszhat a lipcseiek ellen. Előnyt jelenthet, hogy a válogatottból jól ismeri Gulácsi Pétert?
– Ezen a szinten ez már nem igazán számít. Ráadásul ő is remek formában védett a kényszerszünet előtt. Támadóként minden meccsen az a célom, hogy gólt szerezzek, vagy gólpasszt adjak. Nem lesz másként most sem. Ha megkapom a bizalmat, igyekszem élni vele.

– Az elmúlt hetekben beszélt Gulácsi Péterrel vagy Willi Orbánnal?
– Velük nem, de néhány válogatott csapattársammal beszéltem a járványidőszak elején. Az nem is lehet kérdés, mindent megteszünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, de miután a bolgárok elleni pótselejtezőt elhalasztották, most mindenki a klubcsapatára összpontosít, és ha ott jól teljesít, abból a válogatott is sokat profitálhat.

NÉMET BUNDESLIGA
26. FORDULÓ

Május 16., szombat
15.30: Borussia Dortmund–Schalke 04 (Tv: Sport1)
15.30: RB Leipzig–SC Freiburg (Tv: Sport2)
15.30: 1899 Hoffenheim–Hertha BSC
15.30: Fortuna Düsseldorf–SC Paderborn
15.30: FC Augsburg–VfL Wolfsburg
18.30:
Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchengladbach (Tv: Sport1)

Május 17., vasárnap
15.30:
1. FC Köln–FSV Mainz 05 (Tv: Sport1)
18.00:
Union Berlin–FC Bayern München (Tv: Sport1)

Május 18., hétfő
20.30:
Werder Bremen–Bayer Leverkusen (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik