Légiósok: Rossi véleménye jó visszacsatolás – Eppel

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.02.26. 06:53
A remek formába lendülő támadó a belgiumi boldogságról, Bernd Storck bizalmáról, valamint Marco Rossi dicséretéről is beszélt lapunknak.

– Nagy ugrás volt?
– Nem vitás – indította a Nemzeti Sportnak adott interjúját az ősszel még a Kajrat Almati kötelékébe tartozó, január 14-én a Cercle Bruges-höz átigazoló nyolcszoros válogatott támadó, Eppel Márton. – Utólag bevallhatom, amikor Belgiumba jöttem, volt bennem némi drukk. Az azt megelőző másfél évben Kazahsztánban futballoztam, a belga élvonal ugyanakkor az erős bajnokságok közé sorolható, jó játékosok és magas színvonal jellemzi. Ne értsen félre, nem féltem attól, hogy könnyűnek találtatok, de csak bujkált bennem a kisördög: vajon megállom a helyem ezen a szinten is? – Nagy ugrás volt?
– Nem vitás – indította a Nemzeti Sportnak adott interjúját az ősszel még a Kajrat Almati kötelékébe tartozó, január 14-én a Cercle Bruges-höz átigazoló nyolcszoros válogatott támadó, Eppel Márton. – Utólag bevallhatom, amikor Belgiumba jöttem, volt bennem némi drukk. Az azt megelőző másfél évben Kazahsztánban futballoztam, a belga élvonal ugyanakkor az erős bajnokságok közé sorolható, jó játékosok és magas színvonal jellemzi. Ne értsen félre, nem féltem attól, hogy könnyűnek találtatok, de csak bujkált bennem a kisördög: vajon megállom a helyem ezen a szinten is?

Eppel Márton azért ment Belgiumba, hogy
 ismét címeres mezt húzhasson (Fotó: Szabó Miklós)
Eppel Márton azért ment Belgiumba, hogy ismét címeres mezt húzhasson (Fotó: Szabó Miklós)

– Több mint egy hónapnyi tapasztalattal a háta mögött kijelentheti, hogy jó döntést hozott?
– A lehető legjobbat! Úgy hiszem, mindent elmondok azzal, hogy nagyon boldog vagyok itt.

– Mikor tudatosult önben, hogy átviszi a lécet?
– Érdekes folyamat volt. Az első naptól kezdve remekül érzem magam, szívélyes fogadtatásban volt részem, ez megkönnyítette a beilleszkedésemet. A csapat edzője a korábbi szövetségi kapitány, Bernd Storck – nála mutatkozhattam be a válogatottban. Sokat nyomott a latban, hogy ő felel a szakmai munkáért, ráadásul úgy tudom, kifejezetten kérte a vezetőket, hogy szerződtessenek. Megtisztelő, hogy ennyire bízik bennem, mi sem természetesebb, mint hogy ezt igyekszem jó játékkal meghálálni. Meglehet, ez volt az oka annak, hogy az elején túlzott nyomást helyeztem magamra, azonnal csúcsformába akartam kerülni. Azokban a napokban irreális elvárásokat támasztottam magammal szemben. Kicsit át kellett állítanom az agyamat, ez az igazság. Az első három mérkőzésen csereként jutottam szóhoz, ma már nyilvánvaló, szükségem volt arra az egy-két hétre, hogy belerázódjak a ritmusba. Miután sikerült, éreztem, hogy egyre jobb formában vagyok, s a legutóbbi három meccsünkön már kezdőként kaptam lehetőséget, mi több, a lefújásig pályán voltam. Ennél is fontosabb, hogy mind a három találkozót megnyertük – ez jó visszajelzés nekem és a csapatnak is. Az meg különösen örömteli, hogy a múlt szombati győzelmünknek hála végre előreléptünk a kiesést jelentő tizenhatodik helyről a már bennmaradást érő tizenötödikre.

– Ezek szerint Bernd Storcknak nincs más dolga, mint önt a kezdőbe állítani, és a siker garantálva van.
– Bárcsak ilyen egyszerű lenne. Meg kell küzdenünk minden pontért, de nincs ezzel gond. Látni kell, a megnyert meccseken csak egy góllal voltunk jobbak az ellenfelünknél, habár akkor sem volt nagyobb a különbség, amikor kikaptunk. Mindamellett a vesztes mérkőzések után sem volt olyan érzésem, hogy jobb volt a rivális, állítom, az eddigi hat találkozónkból ötön mi uraltuk a meccset.

– Tehát a Cercle Bruges-nek az első osztályban van a helye?
– Teljes mértékben. A tavaszi szezonnak úgy vágtunk neki, hogy hat ponttal voltunk lemaradva a Waasland-Beverentől, mára – ha csak több győzelmünknek köszönhetően is, de – elé kerültünk. Visszagondolva azokra a hetekre, amikor sereghajtók voltunk, bármilyen különös, nem volt olyan benyomásom, hogy a klubnál bárki is remegne az esetleges búcsú miatt, mindenki azzal foglalkozott, ami a dolga. Volt olyan időszak, amikor az említett hatpontos hátrányunk kilencre duzzadt, mégsem esett senki pánikba. Mostanra kifizetődött, hogy a nyugalom volt az úr, bár egy másodpercig sem engedhetünk ki, hiszen a bennmaradásért még sokat kell tennünk. Az alapszakaszból három mérkőzésünk van hátra, azokon úgy kell teljesítenünk, mint a legutóbbi hármon.

– Nem aggasztja, hogy a három riválisból az egyik az éllovas FC Bruges, a másik meg a nyomában lihegő Gent?
– Engem csak ösztönöz, ha erős ellenféllel játszunk. Olyan meccseknek nézünk elébe, amelyekért érdemes futballozni.

MOST LEHET KÍSÉRLETEZNI

Magyarország Eb-pótselejtezős ellenfele, Bulgária szerdán 16 órától felkészülési mérkőzést játszik Fehéroroszországgal. Mivel nem hivatalos meccsről van szó, Georgi Dermendzsiev kapitány csak azoknak a helyi kluboknak a játékosaira számíthat, amelyek önszántukból elengedték a labdarúgóikat.

„A mérkőzés egyfajta próbának is tekinthető a magyarok elleni pótselejtező előtt – mondta lapunknak Metodi Sumanov bolgár sportújságíró. – Georgi Dermendzsiev csak néhány hónapja vette át az irányítást, így meg akar nézni más játékosokat is, és az sem zárható ki, hogy különböző hadrendekkel kísérletezik. Szerencsére a bolgár klubok együttműködők voltak, s elengedték a játékosaikat, nem hiszem ugyanakkor, hogy túlságosan sokan kimennének a meccsre.”

A bolgár kolléga még azt is elmondta, hogy a szövetségi kapitány nem tett le az FK Rosztov 32 éves szélsője, Ivelin Popov reaktiválásáról. A korábbi csapatkapitány az Európa-bajnoki selejtezők után mondta le a válogatottságot, Dermendzsiev a szerdai mérkőzés után ül le vele beszélgetni.

SZ. E. M.

– Mielőtt rábólintott volna a belga megkeresésre, több lehetőség közül választhatott. Hírlik, mesés ajánlatokkal csábították Ázsiába.
– Ez így volt. Csakhogy a döntésemben nem az anyagiak játszották a főszerepet, a szakmai szempontok mindennél előbbre valók voltak. Szerettem volna Nyugat-Európában futballozni, feltett szándékom volt, hogy megméressem magam egy nívós bajnokságban. Évek, évtizedek múltán aligha bocsátottam volna meg magamnak, ha elszalasztom ezt az esélyt. Rövidre zárva: huszonnyolc évesen még nem tartok ott, hogy a pénzt nézzem.

– Amit mi látunk: góllal, gólpasszokkal segíti csapatát.
– Ha tudná, mennyire örülök ennek! Eleinte érződött, hogy a január tizenkilencedikei, Antwerp elleni bajnokit megelőzően tavaly november tizedikén játszottam legutóbb tétmérkőzésen. A télen ugyan két hétig Kispesten edzettem, miután Bruges-be kerültem, éreztem, nem vagyok tökéletes fizikai állapotban. Mindent elkövettem, hogy mihamarabb utolérjem magam – a napjaim edzésekből és regenerációból álltak, kizárólag a focira összpontosítottam. Ennek meglett a gyümölcse, bizonyítottam, hogy lehet rám számítani. Megkockáztatom, sohasem voltam olyan jó kondícióban, mint most. Nem csoda, hogy ennyire élvezem a játékot.

– Ez tökéletes végszó lenne, de van még itt valami. Feltételezem, olvasta Marco Rossi minapi nyilatkozatát, amelyben megpedzette, van egy labdarúgó, akinek a meghívásán komolyan gondolkodik, és nem csupán azért, mert Bruges-ben hétről hétre jó teljesítményt nyújt, hanem azért is, mert hatalmas intenzitással és érzelemmel telve futballozik…
– Boldog voltam, amikor a kapitány szavait olvastam. Azért is mentem Ázsia helyett Belgiumba, mert nagyon vágyom arra, hogy kétezertizennyolc októbere után ismét magamra ölthessem a válogatott mezét. Marco Rossi véleménye is jó visszacsatolás, de ne feledjük, hogy a kerethirdetés még odébb van. Egyébként magam is úgy érzem, jó irányba változott a játékom. Hogy életben maradjak ezen a szinten, erősebbé és gyorsabbá kellett válnom, szerencsére a hétköznapok során önkéntelenül is felvettem a tempót. Ezek után még több gólban és gólpasszban reménykedem – nincs megállás, csak előre!

– Megoldható, hogy a csúcsformát a március végi Európa-bajnoki pótselejtezőkre érje el?
– Én azt sem bánom, ha hamarabb elérem. Csak tartson ki sokáig.

EB 2020
A PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA

D-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
18.00:
Grúzia–Fehéroroszország
20.45: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

C-LIGA
18.00:
Norvégia–Szerbia
20.45: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Norvégia–Skócia/Izrael vagy 20.45: Szerbia–Skócia/Izrael

B-LIGA
20.45: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
20.45: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

A-LIGA
20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik