António Conceicao da Silva Oliveira (Fotó: Riti József Attila)

 

Az 57 éves portugál edző bukását immár másodszor is az Astra csapata okozta, amely ellen szombaton 1–1-es döntetlen ért el a 30. perctől emberelőnyben játszó CFR. Az Astra, amely ellen 2009 novemberében is utolsó meccsét vívta Conceicao első erdélyi mandátuma végén. Akkor 1–0-ra nyert a CFR, szintén az első helyen állt, a csapat Európa-liga-szereplésével elégedetlen Pászkány Árpád, a klub akkori tulajdonosa mégis kirúgta az év első felében Román Kupát és Szuperkupát nyerő edzőt.

Conceicao 2015-ben tért vissza Kolozsvárra, 2016-ban másodszor is megnyerte a Román Kupát, ám a szezon végén magától is távozott, amikor kiderült, hogy az éppen csődvédelem alatt álló klub nem tudja a kéréseinek megfelelően megerősíteni a keretet.

Harmadszor tavaly nyáron, az alig három meccs után kirúgott Edward Iordanescu helyére érkezett, 30 meccsen 17 győzelem, 9 döntetlen és 4 vereség volt a mérlege. A bajnokságban ősszel remekelt, viszont augusztusban belefutott a CFR és a román foci egyik legnagyobb nemzetközi kudarcába: az Európa-liga playoffkörében kettős vereséggel (0–2, 2–3) esett ki a luxemburgi Dudelange ellen.

Menesztése már akkor is szóba került, kiszemelt utóda, a spanyol Juan José Maqueda meg is érkezett Kolozsvárra, ám Ioan Varga, a klub főrészvényese nem akarta kifizetni Conceicao teljes hátralevő fizetését, ezért elmaradt a szerződésbontás.

Amióta viszont Varga a portugál edzővel kiváló viszonyt ápoló Iuliu Muresan klubelnököt is leváltotta az ősszel, Conceicao állását csak az eredmények védték meg. Februárban pedig már elmaradtak a győzelmek.

A klubvezetőség ideiglenesen Alin Minteuanra, a harmadosztályú tartalékcsapat edzőjére bízta a tréningek levezetését, várhatóan a Poli Iasi elleni hétvégi, idegenbeli bajnoki mérkőzésen is ő ül majd a kispadon.