Légiósok: Az ilyen jellegű nyomást egy igazi profinak el kell viselnie – Sallai

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.10.31. 12:37
null
Ez aztán a mozdulat! Sallai Roland a Bundesligában is megmutatta, mire képes, a Freiburg mezét eddig hatszor húzta magára, és elnyerte a szakmai stáb bizalmát, a szurkolók szeretetét (Fotó: Imago)
Lelkesen jár a nyelvórára Sallai Roland, aki Freiburgban szálloda helyett a barátnője által berendezett lakásban élhet, és motiválja, hogy sokat várnak tőle a klubjában és a válogatottban is.

 

– Hugo kint van már önnel?
– Nem, ő továbbra is odahaza van Magyarországon – felelte Sallai Roland, az SC Freiburg támadója, aki a nyáron négy és fél millió euróért cserélt klubot, és hagyta ott Ciprust. – Hugo, a francia buldogom még egyéves sincs, de már most a szívemhez nőtt. Nagyon hiányzik, de úgy döntöttem, miután októberben és novemberben is többször kell mennem a válogatottba, nem akartam folyamatosan oda-vissza utaztatni szegényt.

– Édesapja vigyáz rá?
– Igen. Apu már egészen megszokta, hogy egy kutyusra is felügyelnie kell. Amikor a freiburgi szerződés ügye éles fordulatot vett, és hirtelen Németországba kellett utaznom orvosi vizsgálatra, akkor is ő volt, aki pillanatok alatt bepakolt a táskájába, és Ciprusra utazott, hogy Hugo ne maradjon egyedül, de amint lemegy a két novemberi válogatott mérkőzés, az észtek és a finnek elleni Nemzetek Ligája-találkozó, azonnal kihozom magamhoz.

Tizenöt perc alatt az edzőpályán van

– Megszokta, megszerette a várost?
– Hazudnék, ha azt mondanám, minden zegét-zugát ismerem Freiburgnak, de amit láttam, tetszik. Jól érzem magam. A csapattársaim gyorsan befogadtak, az öltözőben próbálnak bevonni a poénkodásokba, és ha utazunk valahova, akkor sem az történik, hogy amíg a többiek jókat beszélgetnek, addig én külön, magányosan üldögélek. Nem vagyok remete. Ebben persze az is segít, hogy egyre jobban értem, miről beszélgetnek körülöttem.

Freiburg–Kiel táv: 900 km
Sallai Roland és a Freiburg szerda este sem pihen. A Német Kupában a másodosztályú Holstein Kiel otthonában lépnek pályára (20.45-től), a 900 kilométeres távolság miatt az együttes már kedden útra kelt, hogy a meccs napján csupán a szálloda és a stadion között kelljen buszozni.

– Hogyan áll a külön nyelvórákkal?
– Heti háromszor járok németre. Egészen jól haladok. Angolul jól beszélek, de a német teljesen más. A nyelvtan is különbözik, és a szavak sem igen hasonlítanak. Rengeteg új kifejezést tanultam az elmúlt hetekben, értelemszerűen azokat előrevettük, amelyek a futballhoz, a hétköznapokhoz kellenek. Nem unatkozom, a délelőtti edzés után nyelvtanárhoz rohanok, jóformán este van, mire hazaérek.

– Továbbra is szállodában lakik, vagy megtalálták az ideális otthont?
– Szerencsére már saját lakásban élünk. A barátnőm, Bettina is itt van velem, a közelmúltban kiköltözött hozzám. A lakás berendezésének feladta nagyrészt rá hárult, ő választotta ki a bútorokat, a kiegészítőket. Mostanra teljesen berendezkedtünk, nincs más dolgom, mint a futballra koncentrálni. Tizenöt perc alatt a stadionnál vagyok, nem kell egy órát a forgalmi dugóban vesztegelnem. Az edzőpályánk közvetlenül az aréna mellett van, így mindennap a stadionban öltözünk át, ott, ahol a mérkőzések előtt is készülődünk.

Az edző érezteti vele, hogy fontos láncszem

– Hogyan képzeljük el a freiburgi hétköznapjait? Reggeli után kimegy a pályára, letudja a napi penzumot, a közös ebéd után pedig odahaza pihen?
– Nem egészen. Mindennap egy edzésünk van, de így is hat-hét órát töltünk a pályán. Ebben az időben végig a labdarúgással foglalkozunk! Egy órával a tréning előtt már az öltözőben vagyunk, a gyakorlás befejeztével pedig máris elkezdődik a regenerálódás, a masszíroztatás, a különböző gépek használata, hogy az izmaink minél pihentebben várják a másnapi edzést. Heti három nap délután ugyebár németórám is van – úgyhogy abszolút nem unatkozom.

– Christian Streich vezetőedzővel milyen a kapcsolata?
– Korrekt. Ő is elmondta, az a céljuk, hogy minél hamarabb, minél jobban beilleszkedjek a csapatba, jó kapcsolatom legyen a többiekkel, hiszen ezáltal a pályán is sokkal jobban megértjük egymást. A pályán jól sikerült a beilleszkedésem, úgy érzem, a társak teljes mértékig elfogadtak, nehezebb dolgom a pályán kívül van. Ezért is erőltetem a németet, szeretném a lehető leghamarabb elsajátítani a nyelvet, hogy ez se okozzon gondot. Ha úgy adódik, edzés után bátran elmehessek a többiekkel meginni egy kávét, üdítőt. Ebbe most pluszmunkát, energiát kell fektetnem, de így működik ez, ha az ember külföldön él.

– A taktikai értekezleten hogyan érti meg, mi a pontos feladata?
– A vezetőedzőnk mindent külön elmond nekem is, egyelőre angolul. Ezzel is érezteti velem, fontos láncszeme vagyok az együttesnek. Megtehetné, hogy megkéri valamelyik játékost, súgja a fülembe, mi hangzik el az értekezleten, ehelyett ő maga jön oda hozzám a megbeszélések végén, és külön elbeszélget velem.

Gera Zoltán méltó utódja lehetne

A Fekete- erdő titka
A 21 esztendős Sallai Roland szeret kirándulni, és ha már Freiburg közelében van, mindenképpen szeretné a híres Fekete-erdőt megnézni. A magyar válogatott támadója ahhoz a generációhoz tartozik, amely már nem nézhette a Klinikák című német sorozatot a televízióban, így a felvételek helyszínéül szolgáló egykori kórház helyett a kilátókat, túraösvényeket keresné fel.

– Túl van élete első hat Bundesliga-bajnokiján. Kihozta magából a maximumot?
– Legalábbis megpróbáltam... Az összkép eddig pozitív, a visszajelzések alapján legalábbis a klubnál elégedettek velem. A hatból ötször a kezdőcsapat tagja voltam, és ami a legfontosabb, egyszer sem éreztem, hogy kilógnék, hogy magyar fiúként ne lenne itt helyem. Igenis van! Az más kérdés, hogy errefelé senki sem esik hasra attól, hogy jól sikerült a bemutatkozásom, a gólomra másnap már senki sem emlékezett. Szeretnék továbbfejlődni, és egyre jobb teljesítményt nyújtani. Csakis ez foglalkoztat.

– A válogatottban is egyre nagyobb nyomás nehezedik önre, sok szurkoló szerint Sallai Roland lehet Gera Zoltán méltó utódja. Nem túlzottan nagy teher ez?
– Ha az lenne, régen rossz lenne... Sohasem volt gondom azzal, ha sokat várnak tőlem. Ez csak még inkább arra sarkall, hogy többet hozzak ki magamból. Az ilyen jellegű nyomást egy igazi profinak el kell viselnie, sőt, egyenesen élveznie kell.

– A magyar játékosok többsége ebből a szempontból gyenge.
– Ezek szerint én szerencsés vagyok, hiszen mentálisan erősnek érzem magam. Az ember életében vannak olyan mérkőzések, amelyek gyengébben sikerülnek, ám akkor is talpon kell maradnom, másnap új erővel belevetni magam a munkába. És akkor sem szabad elszállni, ha jól sikerül egy mérkőzés, ha jönnek a gólok. Ezen a téren nem is szeretnék megváltozni.

NOVEMBER 3., PÉNTEK

NÉMET BUNDESLIGA
10. FORDULÓ
20.30:
VfB Stuttgart–Eintracht Frankfurt (Tv: Sport1)

SZOMBAT
15.30:
Bayern München–Freiburg (Tv: Sport2)
15.30: Schalke 04–Hannover 96
15.30: Bayer Leverkusen–Hoffenheim
15.30: Augsburg–Nürnberg
15.30: Wolfsburg–Borussia Dortmund
18.30: Hertha BSC–RB Leipzig (Tv: Sport2)

VASÁRNAP
15.30:
Borussia Mönchengladbach–Fortuna Düsseldorf (Tv: Sport2)
18.00: Mainz 05–Werder Bremen

HÉTFŐ
20.30: Hamburg–1. FC Köln (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik