Légiósok: aki fellépett az elitszintre – interjú Gulácsi Péterrel

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.03.18. 07:59
null
Gulácsi Pétert Európa legjobb kapusai közt emlegetik (Fotó: AFP)
A Lipcsében légióskodó Gulácsi Péternek igenis fontos, hogy immár Európa legjobb kapusai között emlegetik, és maga is érzi, idén még egy szinttel feljebb lépett egyébként is irigylésre méltó karrierjében.

– Hogy telt a repülőút hazafelé Willi Orbánnal?
– Kivételesen külön jöttünk... – mondta Gulácsi Péter, miután az RB Leipzig szombaton 1–0-ra nyert a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőig jutó Schalke otthonában. – Telkiben vasárnap este volt jelenésünk, Willi későbbi géppel jött, míg én a feleségemmel már délelőtt landoltunk. Diánával a nyárra várjuk a babánkat, néhány dolgot szeretett volna gyorsan elintézni idehaza, így a nyakunkba vettük a várost.

– Mikorra várják a kicsit?
– Július elejére. Mondhatnám, az időzítés tökéletes, hiszen a válogatottal június tizenegyedikén a Wales elleni selejtezővel zárjuk a tavaszi programot, ha minden a tervek szerint alakul, a felkészülés kezdete előtt meg tudom várni idehaza a szülést.

– Tehát minden kerek most ön körül: ez a titka a jó teljesítménynek?
– Ez is közrejátszik benne. A profi labdarúgónak fontos, hogy odahaza is minden rendben legyen, a magánélete is kiegyensúlyozottan alakuljon. A Leipziggel harmadikak vagyunk a tabellán, szombaton is remek teljesítményt nyújtottunk a Schalke otthonában.

– A beszámolók szerint már-már tökéletes teljesítménnyel rukkolt ki.
– Gólt nem kaptam – ez biztos. Habár nem én voltam a mérkőzés embere, nem lehetett rám panasz. Akadt néhány védenivalóm, de összessé-gében ismét a védekezésünk működött jól. Hetek óta stabilak vagyunk, a téli szünet óta tíz mérkőzésen mindössze három gólt kaptunk, és az nem sok... A csapat nagy erőssége a védekezés, kapusként értelemszerűen kiveszem a részem ebből. Nemcsak nekem ment jól a játék, Willi Orbánnak is.

– A lefújást követően az öltözőben ünneplik magukat, s önbizalommal telve utazhatnak haza a válogatott edzőtáborába?
– Nyilvánvalóan más hazajönni sikeres mérkőzéssel a hátad mögött, mintha vereséget szenvednél. Willivel gratuláltunk egymásnak, tudtuk, éreztük, nagy győzelmet arattunk a Schalke otthonában, és ez fontos az előttünk álló válogatott mérkőzések miatt is. Nagyon örültünk, hiszen mindkettőnknek jó meccse volt, kapusként és középhátvédként fontos, hogy jó legyen az összhang közöttünk. Ebből a Leipzig és a válogatott is profitálhat.

– Nem véletlen, hogy a napokban a védési hatékonyság alapján Európa legjobb topligás kapusai közé választották. Mit szólt hozzá, amikor meglátta, hogy hetvenhét százalékos mutatójával a legjobb ötbe került, holtversenyben a világklasszis Gianluigi Buffonnal?
– Minden visszajelzés fontos. Persze a kapus teljesítményét nagyban befolyásolja, milyen lövések érkeznek a kapujára, csupán kettő, de az védhetetlen, esetleg több is, de olyanok, amelyeket bravúrral hárítani lehet. Magam is úgy érzem, az idén még egy szinttel feljebb léptem, a jelek szerint immár Európában is az elithez tartozom. Eddig is éreztem, hogy jól megy a játék, jól megy a védés, ezek szerint a mutatóim is ezt bizonyítják.

– Csütörtökön jöhetnek a szlovákok!
– Sokan azt mondják, a sorsolásunk lehetett volna szerencsésebb is, ám részemről nincs ezzel gond. Egyszer úgyis mindenkivel le kell játszani a meccset. Ha jól elkapjuk a rajtot, máris lépéselőnybe kerülhetünk a riválisainkkal szemben. Ha azt az arcunkat mutatnánk, amit a Nemzetek Ligája utolsó két találkozóján – az észtek és a finnek ellen kettő nullára megnyert találkozókon –, ha stabilak leszünk, ha továbbra is olyan nehéz lesz ellenünk helyzeteket kialakítani, igenis mindkét összecsapáson lehet keresnivalónk.

– Két meccs, két pont. Elfogadná?
– Ezt így nem lehet megmondani. A szlovákok elleni azért lesz nehéz, mert idegenben lépünk pályára, a horvátok elleni pedig azért, mert az ellenfél világklasszis labdarúgókból áll. A második selejtezőn minden pont bravúr. Szeretnénk a papírformát borítani, de most a magam részéről egyelőre még a szlovákok elleni ütközetre koncentrálok. Az előjelek alapján a csoport második helyéért a szlovákokkal és a walesiekkel leszünk harcban, már csak ezért is kiemelt fontosságú lesz, milyen eredményt érünk el csütörtökön. Sok időnk nincs a készülődésre, minden pillanatot meg kell ragadunk, hogy minél tökéletesebb erő- és mentális állapotban várjuk a szlovákok elleni mérkőzést.

HARMINCSZOROS ÉRTÉKNÖVEKEDÉS

Gulácsi Péter mostanra elérte, hogy tízmillió eurós (hárommilliárd forintos) értékével magasan a legtöbbre taksált magyar kapus. Öt esztendővel ezelőtt háromszázezer euró volt az ára, azaz értéke ennyi idő alatt több mint a harmincszorosára ugrott. A magyar válogatottban szereplő mezőnyjátékosok közül – a transfermarkt.de internetes oldal szerint – is csupán lipcsei csapattársa, a magyar-német kettős állampolgár Willi Orbán előzi meg, akinek aktuális ára 15 millió euró. Érdekesség, őket a sorban a Dinamo Kijevben légióskodó Kádár Tamás követi, aki 4.5 millió eurót ér, a szlovákoknál a közelmúltban Napoliból Kínába igazoló Marek Hamsík a legértékesebb 20 millió eurós vételárával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik