Légiósok: A Freiburg hajthatatlan volt, küzdött értem – Sallai

Vágólapra másolva!
2018.09.01. 10:07
null
Sallai Roland és menedzsere, Makisz Zapatinasz derűlátó – a tehetséges támadó pályafutásának újabb mérföldkövéhez érkezett
Pénteken aláírta szerződését az élvonalbeli Freiburggal honfitársunk, Sallai Roland, akinek tetszett, hogy a német klub elöljárói harcoltak az átigazolás létrejöttéért.

 

– Tényleg kérlelni kellett a ciprusiakat, hogy engedjék el?
– Ragaszkodtak hozzám, győzködtek, hogy maradjak, játsszak még egy idényt náluk, de a végén már ők is hajlottak az üzletre – mondta lapunknak Sallai Roland fél órával azt követően, hogy aláírta szerződését a német élvonalbeli Freiburggal. – Jólesett, hogy bíznak bennem, s hogy számítanak rám, de legalább ennyire imponáló volt a németek érdeklődése.

Csak semmi kockázat!
Nem mindennapi átigazoláson van túl Sallai Roland és menedzsere, Makisz Zapatinasz, aki az elmúlt napokban, hetekben éjt nappallá téve dolgozott, hogy a magyar fiú a ciprusi bajnokság után a világ egyik legjobb ligájában folytathassa pályafutását.
„Rengeteg munka van az átigazolás mögött – mondta Makisz Zapatinasz. – Volt pillanat, amikor úgy tűnt, nem lesz semmi a klubcseréből, hiszen a német együttesnél nem akartak kockáztatni, az APOEL hétközi Európa-liga-selejtezője előtt látni akarták Rolandot. A lényeg, hogy végül összejött az üzlet! Nagy szó, hogy Roland a Bundesligában folytathatja pályafutását. Jó helyre került, ebben biztos vagyok.”

– Mióta tud a Freiburg szándékáról?
– Eleinte csak tapogatóztak a vezetői, majd érdeklődtek, ám komolyra csak napokkal ezelőtt fordult az ügy. Ahogy a ciprusi klubomnál számítottak rám, legalább olyan jólesett, hogy a freiburgiak sem adták fel, jöttek, tárgyaltak, hajthatatlanok voltak, küzdöttek értem. Mostanra került pont az ügy végére. Mondhatni, a legjobbkor.

– Milyen érzés?
– Egyelőre csak ízlelgetem. Alig fél órája, hogy odakanyarítottam a nevem a szerződésem aljára, úgyhogy nem sok időm volt azon gondolkodni, milyen is Bundesliga-játékosnak lenni. Annyit mondjuk már most mondhatok, nagyszerű! Nagy lehetőség előtt állok, játszottam már Olaszországban, az elmúlt szezonban a Bajnokok Ligájában is volt szerencsém kipróbálni magam, de most itt, a Bundesligában új hatások érnek. Nagyon remélem, hogy ezt az akadályt is megugrom, ahogy az eddigieket. Boldog vagyok, hogy összejött az átigazolás, szeretném bizonyítani, hogy helyem van a német élvonalban.

– Mit látott eddig a székházból, a stadionból?
– Először is az orvosi szobát. Tüzetes vizsgálaton estem át, nem kíméltek a szakemberek, minden porcikámat megnézték. Aztán a klub vezetői körbevezettek a stadionban, és miután az edzőközpont is itt van, közvetlenül az aréna mellett, oda is átmentünk, az öltözőt is megmutatták, hol lesz a helyem. Mondani sem kell, hogy az öltöző üres volt, a csapat szombaton a Hoffenheim otthonában lép pályára, így a társak már pénteken elutaztak a találkozó helyszínére.

Ciprusi szomorúság
A Thema Sports internetes portál beszámolója szerint nagy a szomorúság Cipruson: a Kleinheisler Lászlóval felálló Asztana tizenegyespárbajban búcsúztatta az APOEL csapatát az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában csütörtökön, ráadásul a ciprusi együttes egyik legjobbját is elveszítette, miután Sallai Roland a Freiburghoz szerződött. Mindkét Puskás Akadémia-nevelésű magyar kezdőként lépett pályára a mérkőzésen, amelyen a kazah együttes a 16. percben ledolgozta egygólos hátrányát a hazai visszavágón, majd a tizenegyespárbajban 2–1-re jobbnak bizonyult vetélytársánál. Sallai Roland a Puskás Akadémián nevelkedett, 2016 nyarán kölcsönvette az akkor még az olasz élvonalban szereplő Palermo, amelyben 21 bajnokin szerepelt, és egy gólt szerzett. A kölcsönszerződés lejártával visszatért a Puskás Akadémiához, de nem maradt sokáig Magyarországon, az APOEL kétmillió euróért szerződtette. Ciprusi kalandja jól sikerült a 8-szoros magyar válogatott támadónak, akit a nyári átigazolási szezon utolsó napján a Freiburg csábított el.

– Mikor találkozik új csapattársaival?
– Vasárnap délelőtt. Errefelé is az a szokás, hogy a keret tagjai, pontosabban akik sokat játszottak a mérkőzésen, regeneráló edzésen vesznek részt, a többieknek rendes gyakorlást vezényel a szakmai stáb. Vasárnap délelőtt én is ott leszek az öltözőben, sőt az edzésen is részt veszek.

– Mit gondol, az APOEL után a Freiburg a megfelelő lépcsőfok?
– Szerintem a legjobb! Alig múltam huszonegy, de volt lehetőségem rutint szerezni. Sosem felejtem, hogy a Puskás Akadémiáról indultam, és fokozatosan vettem a lépcsőfokokat. Most a Freiburg következik. Persze Cipruson is nagyon jól éreztem magam, egyetlen rossz szót sem mondhatok. A klubnál kedveltek, a városban a szurkolók is megismertek, úton-útfélen megállítottak, nem vicc, úgy éreztem magam, mint egy kiskirály. Ez szerintem mindenkinek jólesne, az önbizalmának is jót tenne. Ráadásul jó szezon van a hátam mögött, megnyertük a ciprusi bajnokságot, a Bajnokok Ligájában sem okoztam csalódást, úgy éreztem, az APOEL-nél ennél többet nem tudnék kihozni magamból. Miután nagy álmom, hogy egyszer európai topcsapatban futballozzak, és erről nem vagyok hajlandó lemondani, újabb lépcsőfokra volt szükségem.

– Mivel fogadták a Freiburgnál? Állandó játéklehetőséggel kecsegtették?
– Ilyet egyetlen klubnál sem jelentenek ki. Mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért, nekem is. A szakmai stábbal egyelőre nem találkoztam, pénteken leginkább ügyintézőkkel beszéltem, ők is rendkívül barátságosak voltak, láttam rajtuk, megkönnyebbültek, hogy végre itt vagyok, és aláírtam a szerződésemet. Ez is egyfajta visszajelzés nekem.

– Kihagyhatatlan kérdés: mit szólt a négy és fél millió eurós vételárhoz?
– Mit szóltam volna?! Jó érzés, hogy ennyit fizettek értem, de megmondom őszintén, az összeg nem különösebben foglalkoztatott, csak az, hogy idekerüljek. Magyar futballistáért nem sűrűn fizetnek ennyit, de tényleg nem nekem kell ezt kommentálni. Az átigazolás ezen részét nem én intéztem, örülök, hogy itt vagyok, és kész.

– Miért a huszonkettes mezt választotta?
– Felsorolták, milyen számok közül választhatok, ez volt a legrokonszenvesebb. Különösebb oka nincs, egyszerűen ez tetszett meg. Még csak nem is a szerencseszámom.

– Ahogy említette, a csapat szombaton éppen a Hoffenheim vendége lesz, amelyben Szalai Ádám is játszik. Kikérte a véleményét az átigazolás előtt?
– Érdekes, nem én kerestem Ádámot, néhány nappal ezelőtt ő hívott fel, igaz-e a pletyka. Most még véletlenül sem akartam zavarni, tudom, hogy a szombati bajnokira készül, de biztos vagyok benne, mostantól többet beszélünk. Ráadásul a két város sincs messze egymástól, másfél óra, már megnéztem.

– Arról nem is beszélve, hogy vasárnap délután a válogatott edzőtáborában már Telkiben személyesen is beszélhetnek.
– Így van. A vasárnap délelőtti freiburgi gyakorlás után repülőre ülök, és meg sem állok a telki edzőközpontig. Izgalmas napok elé nézek.

Sallai Sándor, 55-szörös válogatott labdarúgó, a játékos nagybátyja
Hiszem, sőt, tudom, hogy a magyar labdarúgásnak még nagyon sok öröme lesz Rolandban. Egy a fontos, hogy önbizalommal telve járja végig a lépcsőfokokat, és ne ugorjon rögtön a tizedik emeletre. Ezt szerencsére be is tartja, ezért is örülök, hogy most Freiburgba szerződött. Újabb fontos lépés lehet ez a pályafutásában. Kérdezték tőlem többen is, nem féltem-e az unokaöcsémet a Bundesligától. Nos, jobban izgultam miatta, amikor szinte gyerekfejjel Olaszországba került. Azóta érettebb lett, és azért is vagyok büszke rá, mert bár már jó ideje külföldön játszik, nem lett belőle agyontetovált divatfiú, ugyanolyan szerény, csendes srác maradt, amilyen volt. Nem lesz könnyű dolga, ezt felesleges is hangsúlyoznom. Kőkemény harc vár rá Németországban, ahol csak akkor játszhat rendszeresen, ha hétről hétre, sőt napról napra bizonyít. Képesnek tartom rá. A Bundesligában azt kell megtanulnia, hogy nincs kihagyás, nincs üresjárat, nincs kifogás. Cipruson már bizonyított, nem véletlenül kereste jó néhány nyugat-európai klub. Most reflektorfénybe kerül, hiszen a Bundesliga mérkőzéseit szerte a világon rengetegen nézik. Itt bizonyíthatja, hogy valóban különleges tehetség.
Sallai Tibor, egykori NB I-es játékos, magyar bajnok, a játékos édesapja
Viszonylag gyorsan történt minden, olyan gyorsan, hogy nekem péntek reggel fel kellett ülnöm a nicosiai gépre, merthogy ott van a kutya, a fiam kutyája, vigyázni kell rá valakinek. Megbeszéltünk mindent Rolanddal, egyeztettünk, és a gyerek már úgy utazhatott a csütörtöki Európa-liga-találkozóra, hogy tudta, másnap Freiburgban orvosi vizsgálatra várják. Nagy lehetőség ez, és büszke vagyok rá, hogy a gyermekem idáig jutott. Úgy vélem, Cipruson bizonyította, hogy különleges tehetség, sokszor volt a csapata legjobbja, nem véletlenül ragaszkodtak hozzá a szurkolók. Ám a pénz diktál, az APOEL-nél úgy vélték, a busás haszon, amiért eladják, most fontosabb a klubnak. Azt hiszem, hogy a Freiburgnál is így gondolkodnak majd egyszer Rolival kapcsolatban. Ez a klub lehet majd egy újabb állomás a pályáján. Nem féltem a gyereket a Bundesligától, jóllehet ez a bajnokság összehasonlíthatatlanul erősebb a ciprusinál. De éppen ezért tartom nagy lehetőségnek és kihívásnak ezt az új szerződést, s alig várom, hogy láthassam kifutni a pályára a Bayern München vagy a Dortmund ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik