Korcsmár válthat, Szalait még „bedobhatják” - körkép

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2013.01.28. 22:22
null
Szalai Ádám (balra) és Korcsmár Zsolt (jobbra) is <br />gyakori szereplője volt a téli átigazolási híreknek – <br />utóbbi távozására nagyobb az esély (Fotó: NS-archív)
Elkezdődött a nemzetközi átigazolási időszak utolsó hete, legalábbis a nyugat-európai labdarúgóligákban, azokban a bajnokságokban, ahol már vége a téli szünetnek. A hajrához közeledve szétnézünk légiósaink között. Kik azok, akik még válthatnak, számíthatunk-e meglepetés(ek)re? Körkép Buzsáky Ákostól Dzsudzsák Balázsig.

GULÁCSINAK JÓT TENNE EGY KÖLCSÖN, ANGLIÁBAN SOK A KÉRDŐJEL

Nyugatról keletre haladva kezdjük a sort angliai légiósainkkal, közülük is Buzsáky Ákossal. A középpályás ezt a szezont a harmadosztályú Portsmouth-ban kezdte, majd kölcsönadták a másodosztályú Barnsley-nak, de mindkét klubnál lejárt a szerződése, így most szabadon igazolható. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség általános szabályai szerint ugyan egy szezonon belül harmadik klubban már nem játszhatna, de a szigetországban mások az átigazolási szabályok, amiatt, hogy engedélyezik a rövid, néhány hónapos kölcsönszerződéseket, ezért a középpályás is kereshet új csapatot. Néhány napja ismét szóba hozták az iránta korábban érdeklődő, a másodosztályban 7. helyen álló Brighton & Hove Albionnal. Buzsákyt azonban nem szorítja a január 31-i határidő, mert szabadon igazolható játékosként bármikor szerződtethető. Az utóbbi hetekben Londonban készült egy erőnléti edzővel.

Buzsákyhoz hasonlóan a Brightonnal hozták hírbe Gyepes Gábort is, aki ugyan az év első napjaiban február 5-ig szerződést hosszabbított a Portsmouth-szal, de a megállapodás szerint bármikor távozhat. Határidő egyébként őt sem köti, hiszen egyrészt hamarosan lejár a szerződése, másrészt Angliában a már említett „gyorskölcsönök”miatt később is lehet váltani.

Ezért van esély arra is, hogy a később kezdődő kölcsönadási időszakban még Futács Márkó is elhagyja a másodosztályú Leicester Cityt, miután ebben a naptári évben bajnokin még nem kapott lehetőséget, míg összesen csupán kilenc meccsen szerepelt ebben az idényben a Championshipben.

Angliai légiósaink közül nagy kérdés, mi lesz Gulácsi Péterrel, mit terveznek vele a Liverpool vezetői, mert a 22 éves kapus fejlődését alighanem jobban szolgálná egy kölcsönszerződés annál, hogy az U21-esek bajnokságában szerepeljen (ebben a szezonban hét meccset kapott az utánpótlás-bajnokságban).

JUHÁSZ ROLAND VAN A LEGNEHEZEBB HELYZETBEN

Átlépve a kontinensre, egészen pontosan Belgiumba, elérkezünk a téli átigazolási szezon talán legnehezebb helyzetben lévő magyar játékosához, Juhász Rolandhoz. A védő 2005 óta szolgálja az Anderlechtet, de nyári sérülését követően az új edzőnél, John van den Bromnál létszámfölöttivé vált, és azóta esélyt sem kap a bizonyításra.

Ezért távozna, de mivel meccshiánnyal küzd, nem egyszerű csapatot találnia, főleg úgy nem, hogy az Anderlecht ebben a helyzetben is pénzt kér érte, miután 2014 nyaráig még él a szerződése. Ráadásul a belga sajtó is kikezdte, a brüsszeli vezetők próbálják úgy beállítani, mintha Juhász tehetne a kialakult helyzetről, és válogatna a különböző ajánlatok között, miközben több forrásban az is megjelent, hogy nem is kapott érte konkrét ajánlatot a klub.

A háttérről tudni kell, Juhász az évek alatt az Anderlecht-szurkolók egyik kedvencévé nőtte ki magát megbízható játékával, ezért a klub most próbálja úgy „eladni” az ügyet, hogy a vezetők jól jöjjenek ki belőle, a drukkerek ne őket tegyék felelőssé a védő távozásáért.

Alighanem ezért is jó néhány klubbal hírbe hozták már Belgiumban az angol Sunderlandtől az ukrán Dnyiprón át a török Trabzonsporig. Juhász és menedzsmentje azonban soha nem erősítette meg a pletykákat. Az időközben a válogatott keretéből is kikerült védő eddigi nyilatkozataiból annyi tűnik ki, hogy Nyugat-Európában szeretne maradni, kérdés, hogy január 31-ig kap-e konkrét ajánlatot. Ha nem, akkor vagy újabb fél évet „kihagy”, vagy elgondolkodik a keleti folytatás lehetőségén, amibe akár a hazatérés is beleférhet. Amennyiben sikerül a télen váltania, valószínűleg kölcsönben tölti a következő hónapokat, végleges megoldást inkább csak a nyáron találhat.

ÉSZAKI KLUBCSERÉK – KORCSMÁR ZSOLT MÉG VÁLTHAT

Érdekes, hogy ezen a télen Észak-Európához kötődhet a legtöbb magyar klubcsere. A Feröer-szigeteken a kapus Gángó András már váltott (a KÍ-ből igazolt a 07 Vesturhoz), Finnországban a támadó Gruborovics Tamás a JJK-tól az Inter Turkuhoz ment, és ugyancsak elhagyta a JJK-t a kapus Szeróvay Mihály, aki várhatóan felhagy a profi futballal.

Norvégiában továbbra is kérdéses Korcsmár Zsolt jövője. A Brann magyar válogatott védőjének a 2013-as év végén lejár a szerződése, és azt már közölte a vezetőkkel, hogy nem tervez hosszabbítást. A kérdés innentől már csak az, hogy hová és mikor mehet.

A játékost képviselő SportConcept menedzserirodától megtudtuk, továbbra sem tettek le arról, hogy még a héten klubot vált a futballista, de az is elképzelhető, hogy olyan országba igazol, ahol január 31-ével nem zárul le az átigazolási szezon.

A Korcsmárt képviselő ügynökség részéről Farkas Mátyás korábban a Nemzeti Sport Online-nak beszélt arról, mely országok élveznek előnyt a tárgyalások során.

„Zsolti karrierjét tudatosan építjük. Alapvetően két irányban tudjuk elképzelni az előrelépését: az egyik a holland élvonal, esetleg egy belga élcsapat lehet, a másik irány pedig egyértelműen Németország”– fogalmazott a menedzser néhány hónappal ezelőtt.

SZALAI ÉS DZSUDZSÁK KLUBCSERÉJE SEM VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ, TŐZSÉR VISZONT MÉG VÁLTHAT

A topligák közül a német élvonalban büszkélkedhetünk a legtöbb légióssal. Közülük Hajnal Tamás nem rég hosszabbított a Stuttgarttal, Huszti Szabolcs (Hannover) és Stieber Zoltán (Fürth) esetében nincs napirenden a váltás, Szalai Ádám klubcseréjét pedig hiába is próbálja napirenden tartani a német sajtó, a Mainznál ragaszkodnak hozzá. Christian Heidel, a klub menedzsere a Nemzeti Sport kérdésére leszögezte, egyszer majd biztosan jó üzletet csinálnak az értékesítésével, de most erről szó sem lehet.

Ennek ellenére nem lennénk meglepve – főleg a Fürth elleni duplája után –, ha egy-két csapattal még szóba hoznák a csatárt. Szalai Ádámot télen eddig a Napolival, a Lazióval, az Arsenallal, a Dortmunddal és a Wolfsburggal hozta hírbe az olasz, az angol és a német sajtó.

A csatár maradása tehát biztosra vehető, persze az új helyzetet teremthetne, ha befutna érte a Bild által vizionált 15-20 millió euró (4.48-5.97 milliárd forint) közötti ajánlat, de erre most aligha kerül sor.

Olaszországban Filkor Attila már váltott (a Bari után a szintén másodosztályú Pro Vercellinek adta kölcsön a Milan), míg az utolsó pillanatokban kötendő kölcsönüzleteknek akár Tőzsér Dániel is a szereplője lehet, aki több mint egy hónapja nem kapott lehetőséget a Genoában, korábban a Pescara kiszemeltjei között emlegette az egyik olasz portál.

Szalaihoz hasonlóan kevés esély van az egy évvel ezelőtti, 19 millió eurós vételárával (5.68 milliárd forint) a legértékesebb magyar légiósnak számító Dzsudzsák Balázs klubváltására. Egy-két kósza pletykát leszámítva ugyanis semmi konkrét jel nem mutat arra, hogy a szélső elhagyná a Dinamo Moszkvát.

ITTHONRÓL DOBBANTHATNAK: COULIBALY, NIKOLICS, LENCSE

A nemzetközihez hasonlóan a hazai piac is meglehetősen csendes. Az NB I-ben valószínűleg a nyugati piacok bezárása után szaporodhat meg a külföldi érkezők, próbajátékosok száma, de igazán nagy mozgás sem a határon befelé, sem kifelé nem várható.

A nálunk játszó légiósok közül Adamo Coulibaly továbbra sem egyezett meg nyáron lejáró szerződésének meghosszabbításáról a DVSC-Tevával, és ha ez egy-két napon belül sem történik meg, akkor alighanem megpróbál túladni rajta a klub. Az ugyancsak debreceni Varga József már régóta szeretne külföldre szerződni, ám egyelőre nem érkezett érte megfelelő ajánlat.

A Videoton csatára, Nikolics Nemanja neve a Serie A-ban sereghajtó Siena kiszemeltjei között került elő. Értesüléseink szerint van némi esély egy kölcsönszerződésre, de megegyezésről még nincs szó.

Valószínűleg bízik még a kedvező fordulatban a szintén fehérvári Lencse László, aki hazatért az izraeli kölcsönből, azóta a Puskás Akadémia FC-vel edz, mert a Videotonnál továbbra sem számítanak rá, a fehérváriak elsősorban külföldre adnák el. Persze utóbbi játékosok esetében az is előfordulhat, hogy olyan, tőlünk keletre fekvő országba mennek, ahol később zár a piac, mint ahogy az is lehet, hogy maradnak az NB I-ben.

Itt tartunk most. Az átigazolási időszak legfrissebb eseményeit kövesse nyomon egész héten a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik