Kleinheisler Lászlónak „csak" lendületesen kell futballoznia (Fotó: Szabó Miklós)

 

Nem sokat várt a bemutatkozásra Kleinheisler László, már az első meccsen megszerezte első gólját az NK Osijekben. Az eszékiek szombaton az ND Goricával játszottak felkészülési mérkőzést a rovinji edzőtáborban, a magyar válogatott középpályás pedig egy röviden kifejelt labdát lőtt huszonkét méterről kapásból a jobb sarokba, s ezzel kialakította a 6–0-s végeredményt. A huszonnégy esztendős futballista múlt héten szerződött a kazah Asztanától a határon túli együtteshez, a klub honlapján pedig elmondta, nem ismeretlen számára a horvát futball.

„A válogatott remekül szerepelt a tavalyi világbajnokságon, az Asztana játékosaként pedig az előző nyáron saját bőrömön tapasztaltam, mennyire erős a horvát klubfutball – mondta az NK Osijek honlapjának a 23-szoros válogatott labdarúgó. – A Dinamo Zagreb kettős győzelemmel búcsúztatott minket a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Az új klubom erejét mutatja, hogy második helyen állunk a zágrábiak mögött, biztos vagyok benne, hogy a karrierem szempontjából jól döntöttem.”

A váltás időzítése elsőre furcsának tűnhet, elvégre múlt hét kedden a kazah klub szurkolói beválasztották a 2009-ben alapított egyesület álomcsapatába, majd másnap Eszékre szerződött. Mint utóbb kiderült, a kazah egyesület anyagi gondokkal küzd, hónapok óta csúsznak a fizetések, ezért döntött a távozás mellett.

„Az anyagi problémákat leszámítva szép időszakot töltöttem az Asztanánál. Több izgalmas meccset játszottunk az európai porondon, bízom benne, hogy a szurkolók szép emlékekkel gondolnak vissza rám. Miután Eszékre szerződtem, a klubnál mutattak néhány szurkolói hozzászólást, látom, sokat várnak tőlem, de biztosíthatom a drukkereket, hogy én is sokat várok magamtól. A klubváltással egyébként közelebb kerültem a válogatotthoz is, Kazahsztánból ugyanis rendre hat órát repültem, mire megérkeztem a nemzeti csapathoz. Most könnyebb a helyzet, sokkal gyorsabban Telkibe érek.”

Bár a közelmúltban az orosz élvonalban szereplő Zenit, valamint olasz klubok érdeklődéséről is olvasni lehetett, konkrét tárgyalásig egyik csapattal sem jutottak.

„Olvastam a híreket, láttam, hogy néhány embernek élénk a fantáziája, de sohasem kommentáltam a pletykákat. Egyik említett klubbal sem tárgyaltam, az sem igaz, hogy az Asztanánál már elkezdtek felkészíteni arra, hogy a Zenitben folytatom. A tény az, hogy Eszékre szerződtem. Egyébként néhány ismerős arcot már az első pillanatban láttam, Ezekiel Hentyvel korábban Budapesten, Mirko Mariccsal pedig ellenfélként találkoztam a pályán, amikor a Vidiben futballozott, én pedig kölcsönben a Ferencvárosban.”

A vörös hajú középpályást a közelgő Európa-bajnoki selejtezőkről is kérdezték, elvégre Magyarország – Szlovákia, Wales és Azerbajdzsán mellett – Horvátországgal is találkozik a csoportmeccseken.

„A világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára. Ám nem számít, mennyire erősek a horvátok, a meccs előtt egyetlen magyar játékostól sem hallják majd, hogy nincs esélyünk. Megpróbáljuk meglepni a vébéezüstérmest, remélem, élvezetes meccsek lesznek. Néhány évvel ezelőtt Budapesten a felkészülési találkozón egy egyes döntetlent játszottunk, bízom benne, hogy ezúttal sem szenvedünk vereséget.”

FUSSON ÉS LŐJÖN!
– Milyen benyomásokat szerzett Kleinheisler Lászlóról?
– Nem most ismerkedem vele, a múltban több meccsét megnéztem, szerencsére az eddigi edzéseken és a hat nullára megnyert felkészülési találkozón sem csalódtam – mondta a Nemzeti Sportnak a rovinji edzőtáborból Zoran Zekic, az eszékiek 44 esztendős horvát vezetőedzője. – Minden képessége megvan, hogy alapemberré váljon, éppen olyan játékost kerestem a középpályára, mint ő. Sokat fut, jól lát a pályán, egyedül erőnlét terén kell utolérnie a társait. Nem százszázalékos állapotban csatlakozott hozzánk, de bízom benne, hogy négy-öt héten belül már ezen a téren sem lesz probléma.
– Mit vár a magyar középpályástól?
– Az erősségeit akarom kamatoztatni. Robotoljon megállás nélkül a két tizenhatos között, és ha terület nyílik előtte, bátran vállalkozzon, mert remekül lő kapura.
– Melyik meccseken győzte meg önt a magyar középpályás?
– Tavaly nyáron remekül futballozott a Midtjylland elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben, a párharc kazahsztáni felvonásán csapata mindkét gólját ő szerezte. A magyar válogatott meccseit is miatta néztem az interneten, az érkezésével minőségi játékossal erősödtünk.
– Hogy halad a beilleszkedése?
– Szerencsére nyitott személyiség, kétszer-háromszor már beszélgettünk, nincs gond. A futball nyelve univerzális, a taktikát gond nélkül elmagyarázom neki, pontosan tudja, mit várok tőle a pályán. Egyedül a játékengedélyére kell még várnunk, a papírok egyelőre nem érkeztek meg Kazahsztánból, de bízom benne, hogy napokon belül ez is megoldódik.
– Érkezik még magyar játékos Eszékre a közeljövőben?
– Bízom benne. Csapatunk tavaly az Európa-liga selejtezőjében szerepelt, és a mostani második helyezésünk alapján jó eséllyel idén nyáron is megmutathatjuk magunkat Európában. A nemzetközi porond és a horvát élvonal ideális fejlődési terep lehetne a magyar tehetségeknek.
ÉRTÉKES ÁTIGAZOLÁS
A transfermarkt.de alapján a horvát élvonal negyedik legértékesebb játékoskeretével büszkélkedik a bajnoki tabella második helyén álló NK Osijek, amelynek többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc, s a labdarúgók összértékét 16.3 millió euróra becsüli a portál. Kleinheisler László egyébként holtversenyben a keret legpiacképesebb labdarúgójának számít, 1.5 millió euró szerepel a neve mellett, csakúgy, mint a szélső Petar Bockajnak, valamint a csapatkapitány Mile Skoricnak.