Kádár: Nem vagyunk robotok, mindannyian hibázhatunk

Vágólapra másolva!
2018.07.23. 09:08
null
Kádár Tamás az első trófeáját nyerte meg a Dinamo Kijevvel (Fotó: AFP)
A friss Szuperkupa-győztes csapat tagját a Zenit érdeklődéséről, a válogatott kapitányváltásáról és a 2020-as Eb-szereplés esélyeiről is kérdeztük.

 

– Furcsa góllal nyerte meg szombaton a Dinamo Kijev az ukrán Szuperkupát: a tizennyolcadik percben Andrij Pjatov, a Sahtar Doneck kapusa elcselezte magát, szemfüles kijevi csapattársai kihasználták a hibát, Vitalij Bujalszkij megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját.
– Új típusú labdával játszottunk, időnként igen szokatlanul viselkedett, ráadásul az odesszai pálya sem volt tökéletes – mondta Kádár Tamás, a Dinamo Kijev 28 éves, 45-szörös magyar válogatott hátvédje. – Talán ez is közrejátszott a mozdulatban, bár nem kell ebbe túl sokat belemagyarázni. Az ellenfél kapusa tapasztalt, jó játékos, lábbal is biztos, ám még ő is hibázhat.


– Ahogyan a kijevi Bajnokok Ligája-döntőben Loris Karius vagy a világbajnoki döntőben Hugo Lloris.

– Nem vagyunk robotok, mindannyian ronthatunk. Időnként elpattan a labda, ilyesmi előfordul. Örülök, hogy sikerült gólra váltanunk a helyzetet, már csak azért is, mert a mérkőzés első tizenöt-húsz percében erősen kezdett a Sahtar. Számítottunk rá, hogy kemény meccs lesz, a donecki nagy rivális ellen sohasem könnyű. A vezetés tudatában már nyugodtabban játszottunk, kézben tartottuk a játékot.

– Mi történt a kilencvenhetedik percben, amikor a sahtaros Ismailyt és a dinamós Mikita Burdát egyaránt kiállította a játékvezető?
– Néhány ellenfelünk nehezen viselte a vezetésünket, egyeseknek felforrt az agyuk, a pályán dulakodás alakult ki, amelynek végén Ismailynek piros, Burdának – második – sárga lapot adott a bíró.

– Ön is kapott egyet a nyolcvanegyedik percben, a leírások szerint időhúzásért. Jogosan?

– Szabadrúgást végeztem el, én nem éreztem úgy, de a játékvezető megítélése szerint túl lassan sétáltam a labdához.

– Szerdán már bajnoki mérkőzést játszanak a Vorszkla ellen. Készen állnak?
– A szombati győzelem alapján igen. Én a magyar válogatott június kilencedikei, Ausztrália elleni mérkőzése miatt a többieknél később mentem szabadságra, így csak némi lemaradással, az ausztriai edzőtáborozás idején csatlakoztam a felkészüléshez. Mostanra azonban utolértem magam, a Sahtar ellen is jól ment a játék.

– Nem zavaró, hogy az európai nagy ligáknál korábban, júliusban elkezdődik az ukrán bajnokság, lerövidítve ezzel a játékosok nyári szünetét?
– Nem panaszkodom. A legjobb munka a miénk: edzeni, mérkőzéseket játszani még mindig sokkal vonzóbb, mint adott esetben naponta nyolc-tizenkét órát dolgozni egy helyen. Szeretem, amit csinálok.

– Miként csapódik le a Dinamo Kijev hétköznapjaiban az orosz–ukrán konfliktus?
– Kijevben semmit sem érzékelünk belőle.

– Akkor sem, ha bekapcsolja a televíziót?
– Nem követem figyelemmel a híreket, nem értem a nyelvet. Nekem a futballal kell foglalkoznom, ez a feladatom, ezért vagyok itt.

– Kérdés, meddig. A közelmúltban napvilágot látott a hír, hogy a szentpétervári Zenit élénken érdeklődik ön iránt. Mit tud erről?
– Két és fél évig él még a szerződésem a Dinamónál. Ennyit mondhatok csak, egyébként no comment. Ha van lehetőség, amely a jövőmet nézve megfontolandó, természetesen elgondolkodom rajta.

– A Zenitben játszani például csábító terv?
– Ne haragudjon, erre nem szeretnék válaszolni.

– A legutóbbi mérkőzés óta nagy változás történt a magyar válogatottnál, Georges Leekens szövetségi kapitány helyét Marco Rossi vette át. Hogyan fogadta a fordulatot?
– Futballistaként az a feladatom, hogy alkalmazkodjak a szövetségi kapitányhoz, az elképzeléseihez. Játékostársaimtól Marco Rossiról számos pozitív véleményt hallottam, de nem követtem figyelemmel a munkáját a Honvédnál és a Dunaszerdahelynél annyira, hogy véleményt alkothassak a tevékenységéről.

– A nagy cél most már a kétezerhúszas Európa-bajnoki részvétel kiharcolása. Reális a terv?
– Mindannyiunk érdeke, hogy ott legyünk két év múlva az Eb-n. Nem úgy állunk a feladathoz, hogy az esélyeket latolgatjuk, biztos vagyok benne, mindenki a maximumot nyújtja a mérkőzéseken.

– Zárásként térjünk vissza a Dinamo Kijev helyzetéhez. Mennyire alakult át a bajnoki ezüstérmes csapat?
– Nem sok játékosmozgás volt. Két brazil futballistát igazoltunk, a játékoskeret nagy részét fiatal ukrán futballisták adják. De tart az átigazolási időszak, érkezhetnek még játékosok.

– Ahogyan távozhatnak is...
– Természetesen távozhatnak is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik