Kádár: A Dinamótól már csak magasabban jegyzett csapathoz mennék

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 09:14
Kádár Tamás nem bánja, hogy a Dinamo Kijevnél maradt, szerinte innen már csak magasabban jegyzett együtteshez igazolhat, így elképzelhető, hogy a nyáron Angliába, Németországba vagy Spanyolországba kerül.

Sikerült kipihennie a felkészülést?
– Ezen a télen nem unatkoztunk, az biztos… – felelte a 45-szörös válogatott védő, Kádár Tamás. – Egy hónapot töltöttünk Spanyolországban, kéthetes turnusokban, és a pihenő szakasz annyiból állt, hogy a két edzőtáborozás között kaptunk három nap szabadságot. Kihasználtam a röpke időt, gyorsan haza is ugrottam Magyarországra.Sikerült kipihennie a felkészülést?
– Ezen a télen nem unatkoztunk, az biztos… – felelte a 45-szörös válogatott védő, Kádár Tamás. – Egy hónapot töltöttünk Spanyolországban, kéthetes turnusokban, és a pihenő szakasz annyiból állt, hogy a két edzőtáborozás között kaptunk három nap szabadságot. Kihasználtam a röpke időt, gyorsan haza is ugrottam Magyarországra.

Ugyanabban a hotelben töltöttek négy hetet Spanyolországban?
– Ugyanúgy Marbellába utaztunk, de a változatosság kedvéért két különböző szállodában laktunk. A szakmai stáb felmérte, hogy egy hónapot ugyanabban a hotelben eltölteni aligha a legokosabb. Ettől függetlenül végig ugyanabban az edzőközpontban tréningeztünk, ugyanazokon a pályákon edzettünk, csupán egy-két felkészülési mérkőzésre ugrottunk át Málagába, az is csak ötvenpercnyi távolságra volt.

Kádár Tamásnak sikerült megvetnie a lábát a Dinamo kezdőcsapatában (Fotó: Imago)
Kádár Tamásnak sikerült megvetnie a lábát a Dinamo kezdőcsapatában (Fotó: Imago)

Kemény volt a felkészülés?
– Aki ismeri az ukrán futballt, tudhatja, errefelé nem kímélik a labdarúgókat. Az első két spanyolországi hét irama kemény volt, akkor is napi kettőt-hármat tréningeztünk, ha délután mérkőzés várt ránk. Az edzők úgy építették fel a felkészülésünket, hogy az első időszakban vegyes csapatokkal léptünk pályára, a második marbellai edzőtáborozás során azonban már volt A- és B-sorunk. Mondanom sem kell, végig az A jelű együttesben kaptam helyet.

Hány edzőmérkőzést játszottak összesen?
– Tizenhármat. Négy-öt hét alatt azért ez nem kevés. A vezetőedzőnk, Alekszandr Hackevics az utolsó mérkőzésekre állította össze a végleges kezdőcsapatot.

Játszottak a Puskás Akadémia és a Videoton ellen is, igaz, a székesfehérváriak azon a találkozón amolyan második csapattal léptek pályára.
– A Puskás Akadémia ellen nem szerepeltem, mert az előző nap egy svéd együttes volt az ellenfél, a Videoton ellen viszont végig játszottam. Nem mondanám, hogy a szakmai stábunk repesett az örömtől, amikor meglátta a Videoton összeállítását, de igazából ez már nem számít, arra gondoltam, hogy a pályán mindegy, ki jön velem szembe, hiszen mindig a maximumra törekszem. A spanyolországi hetek alatt egyébként meglehetősen vegyes volt az ellenfeleink futballstílusa, a magyar és a svéd csapatok mellett volt norvég, kínai, dél-koreai riválisunk is.

Túl vannak az idei első tétmérkőzésükön is, az Európa-ligában az AEK Athén volt az ellenfél. Elégedettek az egy egyes eredménnyel?
– Miután idegenbeli az iksz, nem vagyunk szomorúak. Már csak azért sem, mert olyan ellenfél otthonában értük el, amelynek télen nem áll le a bajnoksága. Az AEK tizenkét mérkőzés óta veretlen, nem is olyan régen a nagy rivális, Olympiakoszt győzte le. A csütörtöki találkozón hihetetlen hangulat volt a stadionban, legutóbb akkor tapasztaltam ilyet, amikor a válogatottal Bukarestben léptünk pályára. Szeretem az ilyen mérkőzéseket, csütörtökön Kijevben jöhet a visszavágó.

Önnek jól ment a játék?
– Megtettem minden tőlem telhetőt. Jó felkészülésen vagyok túl, sérülés miatt egyetlen edzést sem hagytam ki, s hogy a Dinamónál továbbra is alapemberként számítanak rám, azt az is bizonyítja, hogy a görögországi mérkőzésen is első perctől a pályán voltam. Az elmúlt hetekben csak egyvalami foglalkoztatott, amire eljön az első meccsünk ideje, kellően erős és fitt legyek. Azt sem engedhettem meg magamnak, hogy a velem kapcsolatban felreppenő újabb pletykák elvigyék a gondolataimat.

VARGA SÁNDOR: ÉRDEMES VOLT HINNI SZERHIJ REBROVNAK
Kádár Tamás menedzserét, Varga Sándort kérdeztük a válogatott játékos ukrajnai megítéléséről.
„Eleinte nem volt könnyű dolga Tamásnak, hiszen mégiscsak az ország legnevesebb csapatához szerződött, ahol nagy elvárásaik vannak a szurkolóknak. A lengyel Lech Poznanból úgy érkezett, hogy ott sztár volt, Kijevben pedig olyan helyzetben találta magát, hogy csak a védelemben két-három nagyobb tudású futballista volt nála. A szurkolók eleinte nem tapsoltak örömükben az átigazolása hírének, de én Szerhij Rebrov edzőnek hittem, aki kimondottan egy ballábas belső védőt akart a csapatába, és Tamás is sokkal jobban szeret belül játszani, mint balhátvédként. Eleinte sok kritika érte, de aztán szép lassan belejött. Az elmúlt egy évben, amióta ott van, ő töltötte a legtöbb percet a pályán a Dinamo Kijev játékosai közül. A Szerhij Rebrovot váltó fehérorosz edzőnek is voltak vele kapcsolatban kételyei eleinte, de aztán neki is bizonyított, benn ragadt a csapatban, és most már egyértelműen az együttes vezéregyéniségei és az öltöző hangadói közé tartozik. A nézők is megszerették, mindig nagy tapsot kap. Büszke vagyok rá, mert mindezt a saját erejéből érte el.”

Na igen… Ha már itt tartunk, melyik kérő érdeklődése volt komoly?
– Klubokat nem mondanék.

És országot?
– Annyit elárulhatok, hogy Angliából, Németországból és Spanyolországból érdeklődtek, és ezek a megkeresések az utolsó napokig élesek voltak. Az ügynökeimet arra kértem, csak akkor hívjanak, ha konkrétum van, a tárgyalásig, beszélgetésig többször eljutottak, az orvosi vizsgálatokig én ellenben egyszer sem. Számomra pedig egyvalami volt lényeges, hogy végül is Kijevben maradtam.

Milyen érzésekkel légióskodik Ukrajnában?
– Európai porondon is jegyzett klubban játszom, a csapattal ott vagyunk az Európa-liga legjobb harminckét együttese között, innen már csak magasabban jegyzett csapathoz mennék. Nem a pénz számít, hanem sokkal inkább az, hogy olyan karriert fussak be, amilyenre vágyom. Be kell látni, telente nehéz új klubhoz igazolni, ebből a szempontból a nyár hozhatja meg a nagy ugrást.

Az új szövetségi kapitány, Georges Leekens véleményét kikéri majd?
– Nem hinném. Abban is biztos vagyok, eszébe sem jutna beleszólni a klubváltásomba.

– Mikor beszélt vele legutóbb?
– A közös összetartás után többször váltottunk levelet az interneten, de telefonon az idén még nem beszéltünk. Van annyira profi, hogy tudja, felesleges a játékosokat a felkészülés alatt hívogatni, főleg hogy mérkőzésünk csak márciusban lesz. Az elmúlt időszak nem a válogatottról szólt, ettől még persze várom, hogy újra hazamehessek a csapathoz. A válogatottal kapcsolatban egy dolog biztos: csak jobb év jöhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik