Irán: Komanékat megnyugtatták, de ha szükséges, hazautaztatják őket

Vágólapra másolva!
2020.01.11. 10:33
null
Koman Vladimirék biztonságban vannak Iránban (Fotó: bignewsnetwork.com)
Nem túlzás azt állítani, hogy a feszült külpolitikai helyzet miatt az utóbbi napokban Iránra figyel az egész világ. Megkerestük Koman Vladimirt, az iráni élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Szepahan magyar középpályását, aki lapunknak elmondta, biztosították őket biztonságukról, de ha szükséges, azonnal hazautaztatják őket.



Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét január 3-án likvidálta egy amerikai drón az iraki Bagdadban. Az akció után néhány nappal Irán 22 rakétával mért csapást két amerikai támaszpontra Irak területén, majd január 8-án a Teheránból Kijevbe tartó utasszállítót tévedésből lőtte le – a fedélzeten utazó 176 ember közül senki sem élte túl a balesetet.

Joggal érezhetné tehát az ember, hogy a perzsa országban jelenleg nem túl biztonságos tartózkodni, de a magyar légiós nem tapasztal pánikot a hétköznapokban.

„A helyzet Iránban nyugodt, és igazság szerint semmi sem változott, azonban a csapatnál összehívtak minket, idegenlégiósokat, és azt mondták, számukra olyanok vagyunk, mintha a testvéreik lennénk, ezért ha akár a legkisebb jele is mutatkozna egy nagyobb nemzetközi konfliktusnak – ami nem valószínű –, azonnal hazautaztatnának minket a biztonságunk érdekében.”

Iránban jelenleg szünetel a bajnokság, a Koman Vladimirt is foglalkoztató Szepahan 16 forduló után a 2. helyen áll, legközelebb január 25-én lép pályára.

„Jelenleg is itt vagyok Iránban, már elkezdtük a felkészülést a tavaszi szezonra és az ázsiai Bajnokok Ligájára. Az előző idényben sajnos épphogy lemaradtunk a bajnoki aranyéremről, de nagyon bízunk benne, hogy ezúttal sikerül megnyernünk a bajnokságot. A csapat a törökországi Antalyába repült volna felkészülésre, ám az iráni vezető, Ali Hoszajni Hámenei arra kérte a klubokat, hogy ne hagyják el az országot. Mindezek ellenére nyugodt vagyok, nincs bennem semmi félelem” – fogalmazott a 30 éves játékos.

S hogy mit hoz a jövő, egyelőre Koman sem tudja. Ami biztos, hogy a nyáron lejár a szerződése, de ez nem jelenti azt, hogy távozik is a klubtól.

„A szerződésem nyárig tart, az idény után megfontolom, hogy maradok-e, vagy továbbállok. Itt tartózkodásom eddig pozitív élményeket ajándékoz nekem, meghatározott szerepem van a klubnál, szeretnek és megbecsülnek, ami a mai futballban ritkaság.”

A 36-szoros válogatott középpályás legutóbb 2014-ben lépett pályára a nemzeti csapatban, azonban még nem mondott le arról, hogy ismét magára húzza a címeres mezt.

„Ha behívnak, természetesen szívesen megyek. Szerettem a válogatottban futballozni, sok élményem van, ami a nemzeti csapathoz köthető.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik