Egy perc a tenger, avagy Ugrai Roland otthonra lelt Athénban

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 13:08
null
A csatár egyik célja, hogy gólokat szerezzen a válogatottban is (Fotó: Szabó Miklós)
Gólok, kapufák, helyzetek – a válogatottba visszakerülő magyar labdarúgó, Ugrai Roland már otthon érzi magát Athénban.

 

– Nem rosszkor?
– Éppen pakolok, költözöm – mondta Ugrai Roland, a kilenc forduló után veretlen, második helyezett görög Atromitosz (jövő kedden 26 éves) támadója, aki hetedik meccsén a hétvégén a harmadik gólját lőtte új klubjában a Mol Vidi csütörtöki Európa-liga-ellenfele, a PAOK ellen.

– Máris?
– Persze, Athénon belül. Amikor megérkeztem, tudtam, hogy átmeneti szálláshelyen töltök néhány hetet, és a klub segítségével meg is találtam a lakást, amely mostantól az otthonom. Az edzőpálya nincs messze, egy perc a tenger – nem panaszkodom.

– Korábban is említette: érzi a bizalmat, ami szinte szárnyakat ad önnek. Mit jelent ez? Miből érzi?
– Amint megérkeztem, kérdezték: jogosítvány? Van, persze, itt a slusszkulcs, az első edzésről már autóval távozhatok, ismerjem meg a közlekedést, az a kényelmesebb. Az egyik csapattárs elhagyta a kulcsát, idegesen ment fel az irodába, ezért nem dicsérik meg. Elveszítetted? Itt egy másik autóé, semmi gond – te vagy a játékos, te vagy a fontos, mindenki érted dolgozik. A lakáskeresésben is segítettek... Az ügyvezető időnként üzenetet küld: nagyon jó, hogy ide jöttem, máris fontos láncszem vagyok, csak így tovább. Befogadtak, kedvelnek, mindig ezt éreztetik. Az egyik meccs után megfájdult a térdem, az edzőközpont kórházi szobájában meg is operáltak, kitisztították a térdem, apróság, nem volt komoly. Szabadnap volt, az ügyvezető, az edző és még több stábtag mégis csak ezért bejött: hogy vagyok? Szükségem van valamire? Kedden történt, szombaton edzettem, vasárnap játszottam is, szombaton azt mondta az edző: még nincs kezdőcsapat, megnézzük, Roland vállalja-e, mert ha igen, biztosan játszik – három-négy nappal egy kisebb beavatkozás után. Ezek mind építik az embert, hitet adnak a játékhoz.

– A legutóbbi meccsén vagy hat embert cselezett ki, a PAOK ellen a felezővonalról lőtt kapufát – ha az bemegy...
– Szerencsére sikerült gólt szereznem; édesapám itt van velem, jókor látott játszani. Az AEK következik, majd az Olympiakosz, mindenki tudja, ők más szinten vannak, kíváncsi vagyok, mire megyünk ellenük. A többi csapattal szemben dominálunk, támadunk, tíz-tizenöt kapura lövési kísérletünk van – ilyen felfogású gárdában könnyű játszani. Főleg, ha külön kérik, cselezzek, vállalkozzak, ha két védő áll velem szemben, akkor is vigyem rájuk a labdát lendületből. Három gólt szereztem, egyet a gólvonal környékéről piszkált ki a védő – a videó alapján bent volt, de nem bosszankodom ezen –, még három lehetett volna a helyzeteim alapján. Próbálkozom, amennyit csak lehet.

Ugrai Rolandot (balra) hamar elfogadták klubtársai (Fotó: atromitos.gr)
Ugrai Rolandot (balra) hamar elfogadták klubtársai (Fotó: atromitos.gr)

– Aktuális kérdés: a budapesti El-meccsre készülő PAOK volt az ellenfél – hogy látta a Mol Vidi ellenfelét belülről?
– Errefelé nem titok. a szaloniki klub nagyon sokat invesztált, a topligák szintjét megközelítő fizetésekről hallani – cserébe bajnoki címet, Bajnokok Ligája-főtáblás szereplést remélnek a vezetők. Vagyis a nyomás nagy, teljesíteni kell, és azt gondolom, azok után, hogy a Vidi idegenben nyerni tudott, a görögök továbbjutása szempontjából kulcskérdéssé vált a budapesti összecsapás. Talán, ezt csak én gondolom, nem biztos, hogy így is történt: előfordulhatott, hogy a bajnokinkon is már a Vidi-meccs járt az ellenfél fejében, és ez segített nekünk… A bajnokság hosszú, ott lenne idő javítani, de egy újabb vereség az Európa-ligában már nem fér bele a PAOK-nak, szóval, az életéért harcoló ellenfélre számíthatnak a fehérváriak.

– Máris pakolhat – hétfői hír, hogy utazhat Budapestre, Marco Rossi szövetségi kapitány számít önre a finnek és az észtek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.
– Mindenki szeretne válogatott lenni, aki már felhúzhatta a mezt, és amikor az Atromitoszhoz szerződtem, eszembe jutott: ha játszom, jó formába kerülök, jönnek a gólok, ott lehetek a keretben újra. Nagyon jól érzem magam Athénban, jó formában vagyok, remélem, a válogatottban is meg tudom mutatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik