Édes teher – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 00:30

„Keményen, határozottan, nincs izé!”

Legendás edzői utasítás, amelyet azóta is idéznek. Mészöly Kálmán szövetségi kapitányként mondta ezt 1981. október 31-én a telt házas Népstadionban, a norvégok elleni sorsdöntő világbajnoki selejtező alatt. Akkor még nem küldhette volna ilyen szavakkal pályára Géza fiát, ám sok-sok esztendővel később már erre is sor kerülhetett. Mészöly Géza játszott például Izlandon, Törökországban és több budapesti válogatott találkozón, amikor apja volt a szövetségi kapitány.

Különleges szituáció.

Milyen édes teher lehet egy szülőnek, amikor a gyermekét küldi be a pályára! Átélhette ezt például Cesare Maldini, aki Paolo, vagy Johan Cruyff, aki pedig Jordi nevű fiát szerepeltette a csapatában. Vállalták a kockázatot, vállalták a kritikát, és vállalták azt is, hogy elfogultsággal vádolják őket. Most ugyanezt élheti át Dárdai Pál a Hertha edzőjeként. A csütörtöki, Zorja elleni Európa-liga-mérkőzés 79. percében cserélte be Palkót, és a 18 esztendős fiatalember megvillanthatta tehetségét az ukránok elleni 2–0-s győzelem hajrájában.

Az edző Dárdai talán jobban izgult, mint Dárdai, a játékos.

A helyzet persze ismerős lehet neki, hiszen annak idején őt is az édesapja trenírozta és küldte pályára Pécsen. A Berlinben dolgozó magyar szakemberről mindenki tudja, hogy racionálisan gondolkodik, sosem volt jellemző rá a nagyotmondás, akkor is kritikusan beszélt, nyilatkozott, ha sikeres volt a csapata. Talán ezért is tartja őt „megváltónak” a magyar szurkolótábor. Higgadtsága, alapossága, valós helyzetértékelése, no meg a Németországban szerzett profizmus teszi, teheti őt igazi vezérré.

S ha ez a szókimondó, két lábbal a földön járó tréner becseréli a fiát, nem elfogultságból, a családi hagyomány ápolása miatt vagy karácsonyi ajándékként teszi. Ifjabb Dárdai Pál – vagy ahogy mindenki nevezi: Palkó – rendszeresen szerepel a német korosztályos válogatottakban, és mi pályafutásának ezt a részét kissé aggódva figyelhetjük, mert a tehetség, a különleges talentum hiánycikk a magyar futballban.

Szurkolunk Dárdainak, Pálnak és Palkónak egyaránt. Talán eljön majd a pillanat, amikor az apa egy norvégok elleni vb-selejtezőn odaszól melegítő fiának: „Keményen, határozottan, nincs izé!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik