Dzsudzsák, Koman és Priskin is megkezdi a szezont

Vágólapra másolva!
2012.07.21. 08:47
null
Dzsudzsák a második oroszországi <br />szezonját kezdi (Fotó: archív)
Pénteken a Mordovija–Lokomotiv Moszkva mérkőzéssel (2–3) megkezdődött az immáron őszi-tavaszi rendszerre átálló orosz bajnokság. Az elmúlt évekhez képest talán kevesebb pénz cserélt gazdát, viszont sztárok sem távoztak a Premjer-ligából, amelyben a Dinamo Moszkvát erősítő Dzsudzsák Balázs, az FK Krasznodarba szerződő Koman Vladimir és az újonc Alanyijánál foglalkoztatott Priskin Tamás személyében három magyar válogatott játékos is futballozik, de az orosz élvonalban szerepel például a Rosztov szlovákiai magyar légiósa, Saláta Kornél is.

A különcködésnek vége!

Az orosz labdarúgásban eddig tavaszi-őszi rendszerben zajlottak a bajnoki küzdelmek, azonban a hatalmas ország futballja a lebonyolításban is csatlakozik Európához, és immár a nálunk is megszokott rend szerint futballoznak majd a csapatok.

A pályán ott lesznek a magyarok is. Légiónk lehetne még nagyobb, de ahogy arról már beszámoltunk, Huszti Szabolcs minden bizonnyal elhagyja a bajnoki címvédő Zenitet, és korábbi klubjánál, a Hannovernél folytatja a pályafutását (a hírek szerint éppen ma jelenthetik be az érkezését).

Az UEFA honlapján közzétett beharangozóban Dzsudzsák Balázs együtteséről, a Dinamo Moszkváról azt írják, célja az első három hely valamelyike, míg Koman Vladimir alakulatát, az FK Krasznodart a meglepetéscsapatok között tartják számon. A Rosztov szlovákiai magyarja, Saláta Kornél azon a véleményen van, nem szabad elfeledkezni az Alanyija Vlagyikavkazról sem, amely Priskin Tamással a soraiban jutott fel az élvonalba (a korábbi győri csatár klubjánál Valerij Gazzajev az elnök, aki többek között UEFA-kupát nyert a CSZKA Moszkvával, a gárdát pedig fia, Vlagyimir irányítja).

„Dzsudzsák Balázst már jól ismerem, sokszor beszéltünk egymással. Priskin Tamás tőlem nem messze született, de személyesen még nem találkoztunk – mondta a Nemzeti Sportnak a Szlovákiával a 2010-es világbajnokságon is szereplő Saláta Kornél. – Ő újoncnál, az Alanyijában futballozik, amely jól erősített. Koman Vladimir csapata, az FK Krasznodar ellen is többször játszottam, és bizony az is remek együttes. A bajnoki címre viszont a Zenitet vagy valamelyik moszkvai klubot tartom a legesélyesebbnek, de akár még az Anzsi is odaérhet"

A huszonhét esztendős hátvéd és a Rosztov a tizenharmadik helyen zárta az előző idényt, de úgy látja, a most kezdődő évadban előreléphetnek.

„Osztályozót játszottunk, ezért nekünk rövidebb volt a nyári szünet. Többek között Ausztriában edzőtáboroztunk, ahol összecsaptunk a Haladással is, amelyet legyőztünk. Új edzőnk van, aki újfajta felállásban szerepeltet minket, emellett sok játékos jött hozzánk is, többek között a Szpartak Moszkvából erősítettünk. A középmezőnybe várom magunkat."

A Rosztovnak ráadásul azonnal csúcsformában kell pörögnie, hiszen szombaton a bombaerős CSZKA Moszkva otthonában lép pályára, majd az Anzsi Mahacskalát fogadja. A csapat péntek délután landolt a fővárosban.

„Csütörtökön megnéztem az Anzsi Honvéd elleni Európa-liga-mérkőzését. Az első félidőben több gólt is rúghattak volna a hazaiak, de a fordulás után javult a magyarok játéka. A kemény kezdés nem újdonság számunkra, hiszen az elmúlt idényben is nehéz ellenfelek ellen rajtoltunk, többek között a Szpartakkal és a Dinamo Moszkvával is összecsaptunk" – fogalmazott Saláta.

Az UEFA honlapja is a Szpartak Moszkvát és a CSZKA-t tartja a legsanszosabbnak arra, hogy megszorítsa a címvédő Zenitet, de a legjobb háromba kerülésre esélyesnek tartják még a Dinamót, a Lokomotivot, a Rubin Kazanyt és az Anzsi Mahacskalát is. Bár az utóbbi edzője, Guus Hiddink arról beszélt, hogy az áttöréshez időre van szükségük.

„Lépésről lépésre kell előre haladnunk ahhoz, hogy be tudjunk törni a hagyományosan meghatározó klubok alkotta elitbe" – mondta a holland szakember, aki az Európa-liga selejtezőjében a Honvéd ellen elért siker után várhatja az 1. bajnoki fordulót, melyben a Kubany Krasznodart fogadja az Anzsi.

Dzsudzsák Balázsnak és a Dinamo Moszkvának az előzetes jóslatok szerint majd a bennmaradásért küzdő Volga otthonában lesz jelenése szombaton, Priskin Tamás ugyancsak ma hazai pályán, a Szpartak Moszkva ellen mutatkozhat be az orosz élvonalban az Alanyija színeiben, míg a Monacótól egy hete szerződtetett Koman Vladimir hétfőn teheti meg ugyanezt az FK Krasznodarban a Rubin elleni hazai találkozón.

Az orosz bajnokságban egyelőre nem volt a tavalyihoz hasonló pénzszórás, nem érkezett például Samuel Eto'óhoz hasonló klasszis. Ez persze nem jelenti, hogy ez így is marad: a Zenitnél már megerősítették, hogy több játékost szerződtetnének, és szeretnék megvenni az Arsenaltól kölcsönvett Andrej Arsavint, akinek a sorsa egyelőre bizonytalan. A legdrágább átigazolások idén nyári listáját a Kubanytól nemrég 18 millió euróért az Anzsihoz szerződő elefántcsontparti Lacina Traoré vezeti.

 

AZ EDDIGI ÖT LEGDRÁGÁBB NYÁRI ÁTIGAZOLÁS
Név (nemzetiség) Poszt Honnan Hová Összeg*
Lacina Traoré (elefántcsontparti) csatár Kubany Krasznodar Anzsi 18 millió euró
Mário Fernandes (brazil) védő Gremio CSZKA Moszkva 13 millió euró
Alekszandr Szamedov (orosz) szélső Dinamo Moszkva Lokomotiv Moszkva 8 millió euró
Romulo (brazil) középpályás Vasco da Gama
Szpartak Moszkva 7 millió euró
Vedran Corluka (horvát) védő Tottenham Lokomotiv Moszkva 7 millió euró
*forrás: transfermarkt.de

 

PREMJER-LIGA
1. FORDULÓ
Pénteken játszották
Mordovija–Lokomotiv Moszkva 2–3
Szombat
CSZKA Moszkva–Rosztov 11.30 óra
Volga–Dinamo Moszkva 14.30
Alanyija–Szpartak Moszkva 18.00
Vasárnap
Zenit–Amkar 13.00
Krilja Szovjetov–Tyerek Groznij 15.30
Anzsi–Kubany Krasznodar 18.00
Hétfő
FK Krasznodar–Rubin Kazany 17.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik