Beépített Scholes – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.01.21. 23:25

Ez most nem kötelező olvasmány, mint az iskolában, hanem kötelező videó a Nemzeti Sport honlapjáról: tessék csak megnézni, mekkora gólt lőtt eszéki bemutatkozásán Kleinheisler László! Jó, edzőmeccs volt a szlovén élvonal hetedik helyezettje, az ND Gorica ellen, és már 5–0-ra vezetett a horvát gárda, ettől még a legtöbb ember, sőt a legtöbb focista életében sohasem találja így el a labdát. Honfitársunkról rengetegen mondták már, hogy istenáldotta tehetség, bár klubszintű kacskaringója – Pomáz, III. Kerületi TVE, Puskás Akadémia, Videoton, Bremen, Darmstadt, Ferencváros, FK Asztana, NK Osijek – alapján még mindig keresi a helyét.

Pontosabban azt hihettük, Kazahsztánban megtalálta. 2017 nyarán igazolt Közép-Ázsiába, akkor bizony ugyanezeken a hasábokon Клaйнхайшлер című jegyzetünkben tamáskodtunk is, jól tette-e, felemlegetvén korábbi beilleszkedési és nyelvi nehézségeit. Ehhez képest a Scholes becenevű középpályás – függetlenül attól, mennyit társalgott csapattársaival és edzőivel – pillanatok alatt kulcsemberré vált, bajnoki címeket nyert, fontos gólokat lőtt országos és nemzetközi szinten, no meg újra a válogatottban. Január közepén jött a hír, hogy beválasztották az FK Asztana történetének álomcsapatába. Rá néhány órára pedig az, hogy elismertség és sikerek ide vagy oda, fizetési elmaradás miatt egyoldalúan szerződést bontva „hazajött”. (Hiszen Eszék jelentős településnek számított a történelmi Magyarországon, s a klub többségi tulajdonosa honfitársunk, Mészáros Lőrinc.)

A kazah fővárosból lapzártáig nem érkezett meg Kleinheisler játékengedélye, igaz, feljelentés sem az önkényes eligazolás miatt (vélhetően tehát jogos volt a lelépés), maradjunk abban, amit az NK Osijek vezetőedzője, Zoran Zekic mondott lapunknak, s napokon belül tényleg elhárulnak az adminisztratív akadályok. A horvát mester szerint a vörös üstökű magyar fiú nyitott személyiség, a futball nyelve pedig univerzális – ezeken a szavakon másfél éve még pikírtkedtünk volna, de azóta a középpályás Asztanában bizonyította, hogy a kommunikációs akadályok ellenére képes kiegyensúlyozottan jó teljesítményre.

Eszéken sem horvátul írt akadémiai székfoglalót várnak tőle, hanem olyan gólokat, mint amilyet a Goricának lőtt. S a magyar nemzeti mezben is elég akkora „dugó”, amekkorát a görögöknek vágott az ősszel a Nemzetek Ligájában. Az sem mindegy, előtte négyezer kilométert tesz-e meg repülővel vagy kétszázhatvanat autóval, legalábbis „Kleini” szerint közelebb került a válogatotthoz. S reményeink szerint vele a válogatott az Eb-hez, épp Horvátországgal tusakodva. Ki gondolta volna, hogy ő lesz a beépített emberünk a vb-ezüstérmesnél?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik