Az értékmérő – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.07.01. 22:25

A transfermarkt.de rangsorolta a világ legértékesebb tizennyolc éves és fiatalabb futballistáit, a legjobb tízbe bekerült Szoboszlai Dominik, aki holtversenyben a hetedik helyen található. Az nso-n hétfő reggel megjelenő hírre rárepültek a kommentelők is, érdemes végigolvasni. Mondjuk így: ízlések és pofonok különbözők.

Meggyőződésem, még ha a német portál hiteles is, az élet nem mindig hitelesíti a cikkek állítását. Igaz, nem is ez a célja, a szándék inkább egyfajta figyelemfelkeltés. Manapság más világban élünk, mint egykor, az információzuhatag feldolgozása is a legújabb kori élet egyik kihívása. Ezért illik a helyén kezelni, teszem rögtön hozzá. Ami tény: a listát a Real Madrid két brazil fiatalja, a hetven-, illetve negyvenmillió eurót érő Vinícius Júnior és Rodrygo vezeti, harmadik a Chelsea-ben játszó Callum Hudson-Odoi. Ami szintén tény, a Salzburg kétszeres osztrák bajnok és idén kupagyőztes középpályása a második legmagasabbra taksált magyar futballista – Willi Orbán az első – a maga 12 millió eurójával. Mégis azt mondom, ez még nem határozza meg a jövőjét. Noha lehetett hallani az Arsenal, a Bayern München, a Leverkusen, az RB Leipzig, a Juventus, a Lazio, a Borussia Dortmund és a Barcelona érdeklődéséről, a labdarúgó és menedzsere, Esterházy Mátyás úgy ítéli meg, Szoboszlainak egyelőre az osztrák csapatban a helye – magyarán: a kis lépések elve szerint épül a játékos karrierje.

Ám az is kérdés: mit ér a futballista, ha magyar? Nos, az Ajax holland védőjét, Matthijs de Ligtet 2018 elején, 18 évesen 16 millió euróra taksálták, egy sikeres klub- és válogatott évadot követően ez az összeg jelenleg 75 millió. E szerint Szoboszlai 12 milliója egy sikeres salzburgi BL-idényt követően garancia mondjuk ötvenmillióra?

Nem hiszem, ennek több oka is van, talán a legfontosabb, hogy Dominik nem holland, és a Salzburg nem az Ajax… Mert bármilyen furcsa, egy beárazásban ezek is fontos szempontok. Számomra lényegesebb, hogy az adott játékos hol áll a társak hierarchiájában. De Ligt kapcsán mindennél többet mond, hogy a portugál–holland Nemzetek Ligája-döntőt követően Cristiano Ronaldo azt javasolta neki, igazoljon a Juventusba. Dominik egyelőre nem tart itt, de a válogatott rangsorában egyáltalán nem az újonc szerepét tölti be. A szabadrúgásokat ugyanúgy elvállalhatta, mint rutinosabb társai, márpedig ez hiteles értékmérő.

Mondhatnánk, az értékmérő.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik